Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 6. 2015,
11.53

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vreme deževje

Torek, 23. 6. 2015, 11.53

8 mesecev, 2 tedna

Meteorna voda poplavlja kleti (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Po večini Slovenije močno dežuje. Zaradi izdatnih padavin hitro naraščajo manjši vodotoki in hudourniki, meteorna voda ponekod ogroža stanovanjske hiše in druge objekte.

Po podatkih agencije za okolje je dopoldne v severni in delu osrednje Slovenije padlo od 15 do 60, ponekod na Tolminskem do 180 litrov dežja na kvadratni meter. Ponoči je pričakovati še od 40 do 60 litrov padavin na kvadratni meter.

Težišče intenzivnih padavin se pomika proti jugozahodni, južni in osrednji Sloveniji. Zvečer so v zahodni in južni Sloveniji še možni močnejši nalivi. Naraščale bodo tudi reke s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah in Karavankah. Na tem območju se lahko posamezne manjše reke in vodotoki na izpostavljenih mestih razlijejo.

Zvečer in v noči na sredo bo naraščala reka Savinja, ki lahko v spodnjem toku poplavi na običajnih območjih.

Težave povzroča tudi veter Na Primorskem je meteorna voda poplavila kleti 13 objektov v Tolminu, Zatolminu in Volčah. Kletni in pritlični prostori osmih objektov so bili poplavljeni tudi v Šempetru in Vrtojbi. Tam težave povzroča tudi veter, ki je podrl drevo, ki je padlo na osebno vozilo, parkirano na parkirišču šempetrske bolnišnice.

V Šempasu so morali gasilci s protipoplavnimi vrečami zaščititi najnižji del objekta osnovne šole Šempas, da so preprečili vdor meteorne vode. Težave na tem območju povzroča tudi močan veter.

Zaprta cesta Kneža-Hum Zaradi nanosa zemljine in peska na vozišče je do nadaljnjega za ves promet zaprta cesta na relaciji Kneža-Hum.

Na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji meteorna voda težave povzroča v Lescah, Škofji Loki, Hotavljah, Radovljici in Žireh. V Medvodah je narasel potok ogrožal objekte, dokler niso gasilci namestili protipoplavne vreče in ga preusmerili nazaj v strugo.

Na Štajerskem je v Zrečah meteorna voda poplavila skladiščne prostore kmetijsko gozdarske zadruge, v Velenju pa je voda zaradi poškodovane strehe tekla v prostore osnovne šole na Kidričevi cesti. Ogrožala je tudi eno izmed stanovanjskih hiš v Velenju, dokler niso gasilci prekopali zasilen odvodni jarek in vodo preusmerili drugam.

Na Primorskem bo zapihala burja Poleg močnejših nalivov lahko danes pričakujemo tudi močne sunke vetra. Zvečer bo na Primorskem zapihala burja.

Do jutra bo dež večinoma ponehal, zjutraj bo lahko rahlo deževalo le še v južnih krajih.

Konec tedna postopno topleje V sredo bo na Primorskem precej jasno, burja bo popoldne ponehala. Drugod se bo dopoldne postopno delno zjasnilo in čez dan bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem do okoli 14, najvišje dnevne od 17 do 21, na Primorskem do okoli 24 stopinj Celzija.

V četrtek in petek bo precej jasno in postopno vse topleje. V četrtek zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla.

Ne spreglejte