SiolNET. Novice Slovenija
2,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mesec dni omejitev prometa s Hrvaške: "Tovornjakarji so našli zakonske luknje" #video

2,03

termometer

Tovornjakarji avtocesta
Omejitve tovornega prometa na manjših mejnih prehodih s Hrvaško: ministrstvo pravi, da so prvi rezultati spodbudni, krajani so manj zadovoljni. Foto: Gašper Pirman

Omejitev težkega tranzitnega tovornega prometa na nekaterih cestnih povezavah proti Hrvaški, ki jo je ministrstvo uvedlo mesec dni nazaj, je prinesla zmanjšanje tovornega prometa na vseh povezavah, ki jih je ukrep zajel, in s tem povečanje varnosti lokalnega prebivalstva, poudarjajo na ministrstvu za infrastrukturo. A krajani menijo, da do bistvenih sprememb ni prišlo, pristojni opozarjajo, da so tovornjakarji že našli načine, kako zaobiti omejitve.

Z novo prometno ureditvijo, ki je stopila v veljavo z junijem, je direkcija za infrastrukturo prepovedala tranzitni promet težkih tovornih vozil nad 7,5 tone na nekaterih cestnih odsekih proti mejnih prehodih s Hrvaško na območju severovzhodne Slovenije in Primorske s ciljem izboljšanja varnosti in kakovost bivanja lokalnega prebivalstva ter preusmeritve mednarodnega tovornega prometa z državnih cest na avtocestno omrežje.

O jezi hrvaških prevoznikov po uvedbi ukrepa smo pisali v članku Hrvaški prevozniki v krču, Slovenija jim je zaprla 17 mejnih prehodov. Video prispevek iz oddaje Danes na Planetu si lahko ogledate tukaj: 

Številke kažejo občutno zmanjšanje

Ali je ukrep dosegel svoj namen, torej razbremenitev lokalnih cest? Prvi podatki infrastrukturnega ministrstva kažejo, da se je tranzitni tovorni promet na vseh cestnih povezavah, ki jih je ukrep zajel, zmanjšal, in sicer:

  • na cesti proti mejnemu prehodu Dobovec za 40 odstotkov,
  • na Starodu za 34 odstotkov,
  • v Bistrici ob Sotli za 32 odstotkov,
  • v Jelšanah za 27 odstotkov,
  • Zavrču za 24 odstotkov ter
  • v Središču ob Dravi za 10 odstotkov.

Ukrep je po njihovem pri lokalnem prebivalstvu naletel na večinoma pozitiven odziv, "saj z njim dosegamo želene in pričakovane učinke, to je zmanjšanje prometnih obremenitev težkega tranzitnega tovornega prometa in povečanje varnosti ter izboljšanje kakovosti bivanja lokalnega prebivalstva".

Na ministrstvu ob tem priznavajo, da je o končnih učinkih ukrepa še preuranjeno govoriti, saj je v veljavi prekratek čas, so pa prvi podatki spodbudni.

Policija nove ureditve ne nadzira dovolj striktno, meni predsednik društva Mirna cesta Dejan Dodič. Kot pravi, jim zadostuje ustna izjava sovoznika, da so namenjeni v Luko Koper, čeprav so v društvu večkrat opazili, da so tovorna vozila nato nadaljevala pot proti Italiji. Policija nove ureditve ne nadzira dovolj striktno, meni predsednik društva Mirna cesta Dejan Dodič. Kot pravi, jim zadostuje ustna izjava sovoznika, da so namenjeni v Luko Koper, čeprav so v društvu večkrat opazili, da so tovorna vozila nato nadaljevala pot proti Italiji. Foto: STA

V stiku s prevozniki

Kot so še poudarili, so omenjeni ukrep še pred njegovo uveljavitvijo uskladili s predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Gospodarske zbornice Slovenije, zato posebnih težav ne zaznavajo. Bili so sicer seznanjeni z nekaterimi težavami posameznih prevoznikov, ki jih proučujejo in iščejo rešitve, ki bi njihove težave odpravile oziroma omilile.

Pri tem so v rednem stiku tako z domačimi kot tujimi prevozniki, ti pa v večini primerov razumejo cilje, ki jih ministrstvo zasleduje z uveljavljenim ukrepom, in željo, da se težek tranzitni tovorni promet preusmeri na varnejše avtocestne povezave.

"Policija na nadzira dovolj striktno"

Manj navdušeni so zaenkrat krajani. Župan Občine Središče ob Dravi Jurij Borko je navedel, da se je promet nekoliko zmanjšal, da pa večjih premikov na tem področju ni bilo, kar so tudi pričakovali, ukrep pa tako po njegovem ni dosegel želenega namena.

Predsednik društva Mirna cesta Dejan Dodič je poudaril, da so pristojni spoznali nevzdržnost razmer ter so z omejitvijo tranzitnega prometa proti Starodu in Jelšanam sprejeli dobro rešitev, s katero pa niso v celoti zadovoljni, saj dovoljuje tudi promet za vozila, ki bi lahko uporabila avtocesto preko Ljubljane.

"V enem mesecu je tovornega prometa na cesti bistveno manj, vendar pa ob stalnem spremljanju razmer ugotavljamo, da policija nove ureditve ne nadzira dovolj striktno," je dodal Dodič. Konkretno policistom zadostuje ustna izjava sovoznika, da so namenjeni v Luko Koper, čeprav so v društvu večkrat opazili, da so tovorna vozila nato nadaljevala pot proti Italiji.

V društvu so pridobili tudi podatke, da so v nedeljo pred omejitvijo našteli 230 tovornih vozil, prvo nedeljo po omejitvi pa le 87. "Žal se je že naslednjo nedeljo povečalo na 118 vozil, kar v društvu povezujemo s slabim nadzorom na meji," je dodal Dodič.

Mitja Krapša iz civilne iniciative za ptujsko obvoznico: "Prva dva tedna se je poznalo, saj so se tovornjakarji bali kazni, sedaj so pa našli zakonske luknje in so si registrirali na tem območju podružnico, ali pa pišejo fiktivni razklad ene palete na območju Varaždina ali Međimurja in se izognejo omejitvi." Mitja Krapša iz civilne iniciative za ptujsko obvoznico: "Prva dva tedna se je poznalo, saj so se tovornjakarji bali kazni, sedaj so pa našli zakonske luknje in so si registrirali na tem območju podružnico, ali pa pišejo fiktivni razklad ene palete na območju Varaždina ali Međimurja in se izognejo omejitvi." Foto: Gregor Pavšič

"Tovornjakarji so našli zakonske luknje"

Mitja Krapša iz civilne iniciative za ptujsko obvoznico pa je pojasnil, da omenjeni ukrep zanje ne prinaša bistvenih sprememb: "Prva dva tedna se je poznalo, saj so se tovornjakarji bali kazni, sedaj so pa našli zakonske luknje in so si registrirali na tem območju podružnico, ali pa pišejo fiktivni razklad ene palete na območju Varaždina ali Međimurja in se izognejo omejitvi."

Po oceni civilne iniciative tako omejitev sploh ni dosegla svojega namena, zato bi bilo smotrno, da se popolnoma prepove tranzit tovornjakov po lokalnih cestah med 22. in 6. uro.

Medtem pa je direktor Združenja za promet pri GZS Robert Sever za STA ocenil, da zaradi preusmeritve mednarodnega prometa na mejna prehoda Gruškovje in Obrežje tam nastajajo daljši zastoji, predvsem v začetku in ob koncih tedna, kar vpliva na zmanjšanje produktivnosti pri prevoznikih (izguba delovnega časa voznika) ter na zvišanje stroškov in cen zaradi daljših poti. "Pri tem je treba poudariti še, da v posameznih primerih domači prevozniki celo poročajo o pozitivnem učinku, ker se je promet na določenih mejnih prehodih zmanjšal, so se tam zmanjšali zastoji in domači prevozniki hitreje opravijo prevoz, kot pa je to bilo do sedaj," je dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin