SiolNET. Novice Slovenija
5,00

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Za medvedko, ki je napadla 80-letnico, odredili odstrel

5,00

termometer

Rjavi medved
Slika je simbolična. Foto: STA

Zgodaj zjutraj je v naselju Vrh nad Želimljami v občini Škofljica medved napadel 80-letnico in jo poškodoval. Posredovali so gasilci PGD Vrh nad Želimljami, ti so zavarovali kraj in oskrbeli poškodovano do prihoda reševalcev. Reševalci so osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Medved je 80-letnico napadel v okolici doma. Po podatkih policije ni huje poškodovana in njeno življenje ni ogroženo. Na kraju so posredovali policisti, ti zbirajo obvestila in preverjajo okoliščine dogodka. O dogodku sta obveščena tudi pristojno lovsko društvo in zavod za gozdove, ki izvajata ukrepe v skladu s svojimi pristojnostmi.

Kot je za 24ur dejal Mitja Spindler, starešina Lovske družine Škofljica, je 80-letnica poškodovana po desni strani telesa, je pa medvedka ni ugriznila. V bolnišnici se je medtem po pisanju portala izkazalo, da si je ob padcu zlomila kolk.

 Medvedka jo je zbila na tla in začela udarjati po njej

Kot je pojasnil Spindler, sta domačina zjutraj slišala glasove, ki so zveneli, kot da je nekdo v stiski. Zato sta 80-letna občana odšla ven pogledat, ali kdo potrebuje pomoč. Ko se je ženska spustila po dvorišču, je na njo planila medvedka in jo zbila na tla, nato pa začela udarjati po njej. Njen mož je nato začel kričati in klicati na pomoč, tako da so ven prišli še drugi sosedi, medvedka se je prestrašila ter zbežala.

Po Spindlerjevih besedah je medvedka že minulo nedeljo zjutraj napadla tekača na gozdni poti v bližini, a mu je uspelo pobegniti tudi zato, ker je imel pri sebi strašilno pištolo in je bil telesno bolj pripravljen.

Soglasje za odstrel naj bi že dobili

Vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo pri Zavodu za gozdove Slovenije Marko Jonozovič je po pisanju medijev že pridobil soglasje za odstrel medvedke. Načrt za odstrel naj bi pripravili popoldne, odločba za odstrel pa velja do prihodnje nedelje.

Medved, medvedi, medvedki Foto: Thinkstock Na vprašanje, kaj se bo zgodilo z mladiči, je Spindler odgovoril, da bodo mladiče, če so letošnji, prav tako odstrelili, saj brez matere ne bodo preživeli. Če so lanski, pa jih bodo pustili. Po prvih ugotovitvah naj bi bila mladiča stara že eno leto, je dodal Spindler.

Dogodek se je pripetil v obdobju okrepljenih opozoril zaradi napadov zveri na drobnico in njihovih vpadov v življenjski prostor ljudi, zaradi česar se posledično povečujejo škode, med prebivalci na območjih z največjo gostoto medvedov in tudi volkov pa je občutek varnosti omajan.

Po napadu se je odzval tudi slovenski premier Marjan Šarec, ki je na Twitterju zapisal, da "ko pride do človeške žrtve, ni nikjer ne sodišč ne drugih organizacij. Vsi obmolknejo. Zato je ministrica Aleksandra Pivec pravilno in predlagala interventni zakon, ki ga je MOP vložil v proceduro. Vsega ne moremo rešiti, se pa moramo truditi".

Predviden odstrel 200 medvedov in 11 volkov

Njegov zapis se nanaša na interventni zakon, ki ga je ta teden potrdil Državni zbor po pritisku predstavnikov kmetov in civilne družbe. Namen zakona je poseči v prenamnoženo populacijo medveda in volka, predviden pa je odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave.

Vlada sicer poseg v populacijo omenjenih zveri vsako leto določi z odlokom, a se ta po sodnem zadržanju ne izvaja.

Minister za okolje: Sobivanje je žal porušeno

Odzval se je tudi minister za okolje Simon Zajc. "Sobivanje je žal porušeno tudi zaradi ustavitev rednih odvzemov iz narave, ki jih predlaga ministrstvo za okolje in prostor. Upam, da bo v prihodnje več posluha za strokovne argumente in da do takih dogodkov nikoli več ne pride," je zapisal na Twitterju.

Predsednik državnega zbora, nekdanji kmetijski minister Dejan Židan, je na Twitterju izrazil bojazen, "da bo zaradi hiperpopulacije prišlo do prve smrtne žrtve". "Tedaj tistih, ki so tako odločno proti odstrelu, ne bo nikjer, krivi pa bodo tisti, ki niso mogli izpeljati reguliranja števila živali," je zapisal.

 

Komentarji

34

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • avtobusar / 22.06.2019. ob 12:27 +10 - 2

  V parlamentu pa meljejo in meljejo, kako, kdaj in, če sploh odstreliti nekaj medvedov. Tega ni bilo niti v Jugoslaviji. Nobena oblast se ni vmešavala v delo lovcev. Če se je zver pojavila in ogrožala človeka ali rejne živali, so lokalni lovci poskrbeli za hiter odstrel in problem je bil rešen. Naši politiki so vzeli stvar v svoje roke in centralistično in nestrokovno o zadevi odločajo. Verjetno čakajo, da bo medved nekoga napadel kar na Kongresnem trgu v Ljubljani.

  +10 - 2
 • drugomnenje / 22.06.2019. ob 11:16 +9 - 4

  Še pred par dnevi so mestni zagovorniki zveri zatrjevali, da zveri ne napadajo ljudi, zato vaško prebivalstvo ni ogroženo. Materialna škoda zagovornikov ne zanima, sicer pa se izplača le delno in z dolgotrajnimi zamudami, če sploh. Slovensko podeželje ne sme postati živalski vrt za zveri, v katerem bodo ljudje zaprti v hiše, po volji mestnih zagovornikov zveri.

  +9 - 4
 • mismas101 / 22.06.2019. ob 11:12 +7 - 3

  Še malo in bo pisalo v naslovu: "Medved je napadel žensko v okolici njenega doma, ker ga je baje s svojo prisotnostjo izzivala"! Manjka samo še mnenje tistih ptičev, ki baje ne znajo leteti ali se izogniti vetrnim elektrarnam!

  +7 - 3
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin