SiolNET. Novice Slovenija
4,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Med Ljubljano in Mariborom z vlakom v uri in pol? #foto

4,50

termometer

nadgradnja glavne železniške postaje v Mariboru |  | Foto: STA
Foto: STA

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek si je ogledala največje železniške infrastrukturne projekte v Mariboru in Šentilju in ugotovila, da tečejo po načrtih. "Tečejo po načrtu, kar zadeva roke in tudi finance, tako mi zatrjujejo," je dejala. Po njenem mnenju bo čez leto dni pot z vlakom med Mariborom in Ljubljano trajala le uro in pol.

Ministrica Bratuškova si je dopoldne najprej ogledala rekonstrukcijo križišča v Šentilju ter nadgradnjo železniške proge med Pesnico in državno mejo v Šentilju vključno z obnovljenima železniškima postajama v Pesnici in Šentilju. Pozneje pa je v Mariboru obiskala gradbišče nadgradnje glavne železniške postaje in gradnje podvoza pod tiri na Ljubljanski ulici.

"Velika stvar za Maribor"

Projekt obnove železniške proge med Mariborom in Šentiljem je ocenjen na 254 milijonov evrov, gradnja podvoza pod Ljubljansko ulico pa na devet milijonov evrov. "To je za Maribor res velika stvar," je dejala v izjavi za medije na mariborski železniški postaji.

Vožnja z vlakom bo konkurenčna vožnji z avtomobilom

S temi infrastrukturnimi pridobitvami naj bi se močno skrajšala pot do slovenske prestolnice, ki trenutno traja z vlakom od dve do tri ure. "Če bo vse po sreči, in kot kaže, bo, bo v naslednjem letu od jeseni tudi z novimi vlaki, ki jih bodo dobile Slovenske železnice, pot iz Maribora v Ljubljano z vlakom trajala približno uro in pol. To je po mojem mnenju že zelo primerljivo z vožnjo z avtomobilom, še posebej v konici," je dejala.

nadgradnja glavne železniške postaje v Mariboru | Foto: STA , Foto: STA ,

Spomnila je, da je pred dvema tednoma ustanovila delovno skupino za pripravo dolgoročne strategije razvoja železniške infrastrukture v državi, ki naj bi med drugim preverila možnosti vzpostavitve hitrih železniških povezav. Mariborčani so namreč na začetku poletja predstavili državljansko pobudo 50 minut med Mariborom in Ljubljano, ki zahteva hitri vlak med največjima slovenskima mestoma.

Po hitri cesti skozi Maribor kmalu brez vinjete?

Mariborčani si obenem prizadevajo za ukinitev vinjet na hitri cesti skozi Maribor, pri čemer se že nakazuje določen napredek. "Prejšnji teden smo z našega ministrstva dali v medresorsko usklajevanje vladni akt, ki bo to cesto izvzel iz vinjetnega sistema. Država namreč nima pravne podlage, da na tej cesti zahteva vinjeto," je dejala ministrica. Podrobnosti bo sicer treba še doreči, sama pa predlaga brezplačni prenos ceste z Darsa na direkcijo za infrastrukturo.

nadgradnja glavne železniške postaje v Mariboru | Foto: STA , Foto: STA ,

"Vesel sem, da gre vse po načrtih, tako časovno kot finančno," je bil zadovoljen tudi mariborski župan Saša Arsenovič. "To je prava smer razmišljanja države, da je treba regiji pomagati na infrastrukturni ravni, da se bomo lahko bolje razvijali," je dodal.

Mariborsko letališče obratuje "bolj slabo", a še niso obupali

Ministrica upa na rešitev tudi za mariborsko letališče, ki ga po umiku kitajskih najemnikov od sredine julija upravlja državna družba DRI. "Na žalost obratuje bolj slabo, a še nismo obupali. Poskušali bomo poiskati strateškega partnerja. V tem trenutku imamo na mizi samo možnost koncesije, če bi bilo zanimanje, pa mislim, da bi se bila država pripravljena pogovarjati tudi o prodaji. Želim si, da bi nam za to letališče uspelo najti resnega, pravega partnerja, ki bi mu dal tudi življenje," je dejala.

Še vedno odprto je tudi vprašanje izgradnje južne oziroma zahodne obvoznice, a tega ministrica danes ni želela komentirati. "Proračun države in s tem tudi ministrstva za infrastrukturo je ravno v sprejemanju v DZ, zato dokler ne bo sprejet, ne bi želela komentirati preostalih projektov," je pojasnila.

nadgradnja glavne železniške postaje v Mariboru | Foto: STA , Foto: STA , nadgradnja glavne železniške postaje v Mariboru | Foto: STA , Foto: STA , nadgradnja glavne železniške postaje v Mariboru | Foto: STA , Foto: STA ,

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin