SiolNET. Novice Slovenija
1,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Masko se lahko ob uživanju hrane sname le, če se ob tem ustavimo in ohranjamo razdaljo #video

1,71

termometer

zdrava prehrana
Foto: Getty Images

Zdravstvena inšpektorja sta med četrtkovim nadzorom v Kranju ustavila par z dvema otrokoma, pri čemer odrasli osebi nista nosili zaščitnih mask, saj sta "jedla rogljiček". Na zdravstvenem inšpektoratu opozarjajo, da si pri uživanju hrane ali pijače masko lahko izjemoma snamemo le, če se ob tem ustavimo in zadržujemo na varni razdalji.

koronavirus Novice Nenošenje maske sporoča, kakšen človek ste #video

V četrtek je v središču Kranja potekal nadzor javnih površin s kontrolo nošenja zaščitnih mask, pri katerem so sodelovali dva inšpektorja zdravstvenega inšpektorata, občinski redar ter dva kranjska policista. Glavni razlog za nadzor je bilo preverjanje spoštovanja ukrepov zaradi trenutno izjemno slabe epidemiološke slike na Gorenjskem, so v izjavi za medije zapisali na zdravstvenem inšpektoratu, poroča STA.

Kršitelj prikrito snemal pogovor

Postopek je potekal okoli 12.30 in sta ga na podlagi neposredne zaznave kršitve v celoti vodila zdravstvena inšpektorja. Eden od inšpektorjev je paru, ki se je v družbi otrok sprehajal brez mask, pojasnil, da gre za sprehod po centru brez zaščitne maske in posledično za dejanje z znaki prekrška. Moški je inšpektorjema nato odgovoril, da "jesta rogljiček".

Policista sta bila med postopkom v neposredni bližini, a njuna pomoč ni bila potrebna. Približno eno uro po zaključenem postopku je do policista, inšpektorja in redarja sam pristopil isti kršitelj in izrazil svoje nestrinjanje z odločitvijo inšpektorja, ob tem pa prikrito snemal pogovor z uradnimi osebami in ga pozneje objavil na družbenem omrežju Facebook.

Inšpektorju, ki oglobi družino v centru Mestna občina Kranj, ker jedo rogljičke na javni površini (naokoli nobenega, z maskami na vratu) sporočam, da razumem njegovo prepotentnost. Ko “prave” potence ni več, ostane samo še izživljanje nad civilisti. Dvomim sicer, da jo je kdaj imel. Za bruhat. Bi mu povedal osebno, ga čakam pred občino; pa se skriva na terenu. Počakam pošto. Sicer pa vsa pohvala Policajem Policijska uprava Kranj / Police Directorate Kranj, za pozitiven odnos in prenašanje takih osebkov, s katerimi so dolžni paradirati skozi mesto.

Objavil/a Gasper Bizjak dne Četrtek, 29. oktober 2020

Inšpektorja na kraju samem nista izrekla nobenega ukrepa

Izrek ukrepa bo sledil po pošti, kršitelj pa ima v skladu s poukom o pravnem sredstvu nato možnost vložitve zahteve za sodno varstvo, so pojasnili na inšpektoratu. Vladni odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom pri zadrževanju in gibanju na javnih površinah predpisuje obvezno nošenje zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza.

Odlok izjeme uživanja hrane ali pijače sicer ne določa, a kot so pojasnili na inšpektoratu, je zaradi življenjskosti in smiselnosti izvajanja tega predpisa dopustno, da si pri uživanju hrane ali pijače masko lahko izjemoma snamemo. A le, če se ob tem ustavimo in zadržujemo na varni razdalji od drugih oseb, so opozorili.

"Pri gibanju brez maske namreč obstaja večja potencialna možnost širjenja virusa, zato je ob gibanju na vseh krajih, kjer se zadržuje večje število ljudi, med katere spadajo tudi mestne središča, treba dosledno spoštovati zapoved nošenja maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza," so še zapisali na inšpektoratu.

Milan Krek NIJZ Novice Koritnik med čakanjem na rezultat v salonu, Krek brez maske na bencinskem servisu

"To ni način, kako se izognemo uporabi maske"

O tem je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede koronavirusa spregovorila tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. "Ljudje hodijo s kavo in sendvičem brez maske v skupini. To zagotovo ni način, kako se izognemo uporabi maske. Ni ustrezno. Seveda, če ste zunaj v parku sami in želite nekaj pojesti, potem s tem ni večjih težav," je dejala.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je ob tem opozoril, da so maske univerzalno zaščitno sredstvo, uporaba pa je elementarna gesta solidarnosti. "Če smo na ulici in želimo hrano pojesti in če je lakota tako velika, je bolje iti sam v park in tam použiti. Trenutek brez maske je lahko sporen trenutek. Naj se prehranjevanje, če ni v družinskem krogu, dogaja individualno," je dejal. Kot je še opozoril, je do vdora okužb v zdravstvene ustanove in domove za starejše občane prihajalo tudi, ko so zdravstveni delavci skupaj malicali, še navaja STA.

Bregant Senčar Novice Vroče soočenje: "Ali smo lahko zunaj brez maske, če smo na varni razdalji?" #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin