SiolNET. Novice Slovenija
2,67

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Marta Kos o predsedniku Pahorju: Moj način delovanja bo drugačen #video

2,67

termometer

"Predsednik Borut Pahor si je izbral svoj stil, kjer ni želel biti moralna avtoriteta in kjer ni želel preveč komentirati aktualnih zadev. Vsak predsednik si izbere svoj način delovanja in moj bo drugačen. Zakaj naj volivci izberejo mene in ne Nataše Pirc Musar, se bodo odločili sami," je v izjavi za javnost pojasnila podpredsednica stranke Gibanje Svoboda Marta Kos, ki je danes tudi uradno napovedala kandidaturo za predsednico republike. 

Kdo se vam zdi najbolj primeren kandidat za predsednika republike?

 • Nataša Pirc Musar 382 glasov
  3,85%
 • Nina Krajnik 276 glasov
  2,78%
 • Marta Kos 612 glasov
  6,17%
 • Gregor Bezenšek 4732 glasov
  47,67%
 • Anže Logar 3925 glasov
  39,54%
Oddanih 9927 glasov

Po ponedeljkovem digitalnem kongresu stranke Gibanje Svoboda, kjer so članom predstavil predlog za kandidatko za predsednico republike, sta danes predsednik in podpredsednica GS Robert Golob in Marta Kos stopila pred novinarje.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob ocenjuje, da je najboljša kandidatka za mesto predsednice države podpredsednica stranke GS Marta Kos: "Verjamem, da bo Marta Kos odlična kandidatka, ampak predvsem odlična predsednica Slovenije. Da bo znala to funkcijo na novo osmisliti in ji dati tisti pravi pečat, ki je mogoče v zadnjem času nekoliko zbledel."

Končno odločitev o kandidatu stranke bosta sprejela izvršni odbor in svet stranke, je pojasnil Golob. Najverjetneje bodo o tem odločali v začetku prihodnjega tedna. 

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je na ponedeljkovem digitalnem kongresu stranke članom predstavil predlog za kandidatko za predsednico republike. | Foto: Ana Kovač Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je na ponedeljkovem digitalnem kongresu stranke članom predstavil predlog za kandidatko za predsednico republike. Foto: Ana Kovač

Kosova: S tem, da kandidiram, se mi ne zdi nič narobe

Gospod Milan Kučan je ob podpori Nataše Pirc Musar, ki je prejšnji četrtek napovedala kandidaturo za predsednico, dejal, da nima zadržkov do Marte Kos, da pa se mu zdi sistemsko nesprejemljivo, da bi imelo GS v rokah vse osrednje funkcije v državi. "Želim si podpore tudi preostalih dveh koalicijskih strank. Kdo bo šef volilnega štaba, to bomo delali zdaj. Ko bo čas dopustov, se bomo mi pripravljali na volilno kampanjo. Predsednica države je voljena na neposrednih volitvah. GS me bo samo predlagalo in v preteklosti je bilo večkrat tako, da je bil nekdo bodisi ideološko blizu ali iz enake stranke. To je en razlog, zakaj mislim, da s tem, da bi bila jaz predsednica vlade, ni nič narobe. Drugi razlog je ta, da imamo predsednika vlade zato, ker je GS zmagalo na volitvah, da imamo predsednico DZ, ker stranka SD ni želela imeti predsednika oziroma predsednice DZ. Poleg tega zaupam sebi, da bom, ko bom predsednica države, delala v dobro vseh državljanov. Ne vidim, da bi bilo kaj narobe s tem, da bi bila jaz predsednica države. Zaupam sebi, da bom, ko bom predsednica države, delala v skupno dobro. O tem ne odloča Robert Golob, naš podmladek, ne odloča stranka GS, ali bom jaz predsednica države. O tem odločajo volivci. Če bom izvoljena, bom odstopila s funkcije podpredsednice stranke in zamrznila članstvo v stranki, kar je naredilo že mnogo predsednikov pred menoj," je pojasnila Kosova. 

Med njenimi podporniki je že zdaj kar nekaj znanih imen, je dejala. Kdo so ti podporniki, pa Kosova ni razkrila. 

Golob: Kučan ustreli tudi kakšnega kozla

Na zadržke Kučana se je odzval tudi Golob. Kot je pojasnil, je bil zanj najboljši predsednik Janez Drnovšek: "On je bil tudi predsednik LDS in stranka ga je predlagala kot kandidata za predsednika. Bil je najboljši predsednik države, ker je postavil moralni kompas, spomnite se primera iz Ambrusa. Bil je najboljši predsednik države, čeprav je prihajal iz največje levo liberalne stranke. Pomisleki o tem, kaj je prav in kaj ne, se mi zdijo iz trte zviti. Škoda, da jih je izrekel nekdanji predsednik države, ki je bil ravno tako predsednik zveze komunistov. Meni je to škoda, ker spoštujem gospoda Kučana, ampak mogoče pa tudi on kakšnega kozla ustreli."

"Moj način delovanja bo drugačen"

"Predsednik Borut Pahor si je izbral svoj stil, kjer ni želel biti moralna avtoriteta in kjer ni želel preveč komentirati aktualnih zadev. Vsak predsednik si izbere svoj način delovanja in moj bo drugačen. Zakaj naj volivci izberejo mene in ne Nataše Pirc Musar, se bodo odločili sami."

Ob napovedi kandidature Nataše Pirc Musar, so se v javnosti pojavili pomisleki, da bosta s Kosovo jemali glasove iz istega bazena volivcev. Kosova je dejala, da spoštuje vsakega protikandidata. "Vsi kandidati lahko prispevamo k temu, kar je v zadnjih letih v Sloveniji precej škripalo, in sicer na področju politične kulture," je dejala. Pričakuje, da bodo že s samim volilnim bojem lahko to politično kulturo dvigali.

"Računam na podporo drugih dveh koalicijskih strank," je dejala Marta Kos. | Foto: Ana Kovač "Računam na podporo drugih dveh koalicijskih strank," je dejala Marta Kos. Foto: Ana Kovač

Kandidat za predsednika tudi Anže Logar

Poleg Gibanja Svoboda, ki je uradno ponudilo svojega kandidata, smo danes poročali, da bo za predsednika republike kandidiral tudi nekdanji zunanji minister in poslanec SDS Anže Logar. Kandidaturo naj bi vložil s podpisi državljanov. Po informacijah iz SDS je izvršilni odbor stranke že odločil, da bo kandidaturo Logarja podprl. 

Svojo kandidaturo so uradno naznanili še pravnica Nataša Pirc Musar, psihoanalitičarka in doktorica filozofije Nina Krajnik ter glasbenik Gregor Bezenšek. Kandidirali bodo s podpisi volivcev.

Anže Logar Novice Anže Logar kandidat za predsednika republike marta kos. emilija stojmenova duh Novice Kaj o aferi Emilije Stojmenove Duh pravi njena kolegica Marta Kos? Robert Golob Novice Golob pretrgal molk in se začel braniti: Povsem jasno je, da … marta kos robert golob Novice Nova kandidatka za predsednico države: Golob blagoslovil ambicije Marte Kos Nina Krajnik Novice V boj za predsednico tudi Nina Krajnik Gregor Bezenšek Novice V boj za predsednika tudi slovenski glasbenik

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin