SiolNET. Novice Slovenija
9,69

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Anže Logar kandidat za predsednika republike

9,69

termometer

Anže Logar | | Foto: STA
Foto: STA

Anže Logar, ki je bil zadnja leta zunanji minister, sicer pa večkrat izvoljeni poslanec in mestni svetnik v Ljubljani, bo kandidiral za predsednika republike. Kandidaturo za naslednika Boruta Pahorja, ki je funkcijo opravljal dva mandata, bo Logar vložil s podpisi državljanov, smo izvedeli. Po informacijah iz SDS je izvršilni odbor stranke že odločil, da bo kandidaturo Logarja, če se ta odloči zanjo, podprl.

Kdo se vam zdi najbolj primeren kandidat za predsednika republike?

 • Nataša Pirc Musar 382 glasov
  3,85%
 • Nina Krajnik 276 glasov
  2,78%
 • Marta Kos 612 glasov
  6,17%
 • Gregor Bezenšek 4732 glasov
  47,67%
 • Anže Logar 3925 glasov
  39,54%
Oddanih 9927 glasov

Politično se je Logar v zgodovino zapisal z vodenjem preiskovalne komisije o zlorabah v bančnem sistemu, kjer je razkril prikrivana milijardo vredna nakazila iz Irana prek NLB na najrazličnejše naslove na Zahodu, za katere so vedeli na NLB, KPK, Banki Slovenije, policiji in Sovi, a dolgo nihče ni storil nič.

Iranska milijarda NLB in nadzor javnih financ

Razen da so dogajanje skrili. Pred tem je Logar, ko je država prvič predsedovala Svetu Evropske unije, pozornost pritegnil kot uradni govorec slovenskega predsedstva svetu EU.

V Ljubljani je bil trikrat zapored izvoljen za mestnega svetnika, na zadnjih lokalnih volitvah je proti Zoranu Jankoviću kandidiral za župana in z 29,5 odstotka dosegel drugi najboljši rezultat. Vsi drugi kandidati, z izjemo Jankovića, so dosegli deleže, ki še omembe niso vredni. V parlament je bil za poslanca do zdaj izvoljen trikrat zapored, bil je član komisij za zunanjo politiko in evropske zadeve, pa tudi za finance in monetarno politiko, po volitvah leta 2018 je vodil komisijo za nadzor javnih financ. 

Logar je po izobrazbi ekonomist, leta 2016 pa je opravil tudi doktorat na fakulteti za uporabne družbene študije.

Anže Logar | Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve Na vložitev predsedniške kandidature se Logar pripravlja že nekaj časa, z uradno napovedjo pa sta ga zadnje dni prehiteli Nataša Pirc Musar, ki se je pohvalila, da njeno kandidaturo podpirata Milan Kučan in Danilo Türk, ter Nina Krajnik, ki jo je, ko še ni bilo znano, da bo kandidirala za predsednico, zaradi intervjuja Jožeta Možine o psihoanalizi in dogajanju v državi odločno napadal del novinarjev in medijev, ki spadajo bolj na levo. Krajnikova je sicer partnerica Milana Balažica, nekoč sodelavca Boruta Pahorja. Za predsednico namerava kandidirati tudi Marta Kos, kandidaturo je članom stranke na "digitalnem" kongresu predstavil prvak Gibanja Svoboda Robert Golob. Kandidirala bo kot predstavnica Gibanja Svoboda, kandidaturo pa morata zaradi tega potrditi še izvršni odbor in svet stranke. 

marta kos robert golob Novice Nova kandidatka za predsednico države: Golob blagoslovil ambicije Marte Kos Nina Krajnik Novice Nina Krajnik tudi uradno za predsednico države: Slovenska družba se mora ozdraviti Nataša Pirc Musar Novice Milan Kučan in Danilo Türk si želita Natašo Pirc Musar za predsednico #video

Nepravilnosti preteklih kampanj

Na prejšnjih predsedniških volitvah je Borut Pahor v drugem krogu s 53,1 odstotka zmagal pred Marjanom Šarcem, ki ga je volilo 46,91 odstotka volivcev. V prvem krogu je bil prvi Pahor s 47,2, drugi Šarec s 24,8, tretje mesto je dosegla Romana Tomc s 13,7, četrta je bila Ljudmila Novak s 7,2 odstotka, peti pa je bil "zapornik" Andrej Šiško z 2,2. 

Več o nenavadnostih v predsedniških kampanjah pred petimi leti lahko preberete tukaj: ODLAZKOVA PODJETJA NEZAKONITO FINANCIRALA KAMPANJO ŠARCA, PAHORJA, V MANJŠEM OBSEGU PA TUDI TOMČEVE.

Na posnetku je Anže Logar z Mikom Pompeom med obiskom ameriškega državnega sekretarja v Sloveniji:

Anže Logar | Foto: STA Foto: STA

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin