Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
20. 12. 2017,
13.56

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

11

Natisni članek

volitve Marjan Šarec Matej Tonin Aleš Hojs NSi SDS

Sreda, 20. 12. 2017, 13.56

6 let, 4 mesece

Marjan Šarec bo imel v Kamniku hudo konkurenco

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

11

Tonin Šarec Hojs | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Kamniški župan Marjan Šarec bo imel na parlamentarnih volitvah junija prihodnje leto v svojem okraju močno konkurenco. Za NSi bo v Kamniku kandidiral podpredsednik stranke Matej Tonin, največja opozicijska stranka SDS pa naj bi v boj poslala Aleša Hojsa.

Po tem, ko je izzivalec Boruta Pahorja na predsedniških volitvah Marjan Šarec v začetku decembra napovedal, da bo s svojo stranko, Listo Marjan Šarca, nastopil na parlamentarnih volitvah prihodnje leto, je župan Kamnika dobil dva močna protikandidata v svojem volilnem okraju, so poročale Slovenske novice.

Član NSi proti nekdanjemu članu NSi proti Šarcu

To sta član Nove Slovenije Matej Tonin in član SDS Aleš Hojs. Prvi je vodja poslanske skupine NSi, drugi pa je iz te stranke pred časom prestopil v SDS, ker se ni strinjal s politiko NSi glede sodelovanja z največjo opozicijsko stranko SDS. Hojsa ta okraj po poročanju časopisa zanima, bo pa o nastopu v tem okraju odločilo vodstvo stranke SDS.

Tonin prihaja iz Kamnika, kjer je bil trikrat izvoljen za občinskega svetnika. Poslanec je od leta 2011 naprej.

Kako si Šarec razlaga izbiro konkurence

"Oba sta zelo resna kandidata in ju tako tudi jemljem. To, da za NSi kandidira Tonin, je logično in pričakovano, SDS pa očitno nima lokalnega kandidata, zato so evidentirali Hojsa. Gre namreč tudi za tekmovalnost med strankama," o napovedanih konkurentih v kamniškem volilnem okraju odgovarja Šarec.

 Za komentar smo prosili tudi Hojsa. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo. 

Marjan Šarec je na predsedniških volitvah v drugem krogu proti Borutu Pahorju slavil v 18 volilnih okrajih od 88. Močno podporo je dobil v Kamniku.
 | Foto: STA , Marjan Šarec je na predsedniških volitvah v drugem krogu proti Borutu Pahorju slavil v 18 volilnih okrajih od 88. Močno podporo je dobil v Kamniku. Foto: STA ,

V Kamniku Šarec prepričal tri četrtine volivcev

Šarec je svoj pohod na parlamentarne volitve napovedal po predsedniških volitvah, kjer je v drugem krogu izgubil proti aktualnemu predsedniku države Borutu Pahorju. Pahorja je volilo nekaj več kot 53 odstotkov volivcev, Šarca pa 46,91 odstotka, je pa Šarec zanesljivo slavil v "svojem" Kamniku, kjer je dobil več kot 73 odstotkov glasov.

Če bi bile volitve zdaj, bi zmagal Šarec

V nedavni anketi Dela bi Lista Marjana Šarca dobila največ podpore med strankami. Zanjo bi volilo 15,7 odstotka vprašanih.

Koliko glasov lahko pritegne Šarec?

"Lahko govorimo o novem pojavu slovenske politike, kar je več kot le nov obraz," nam je pred časom o Šarcu povedal politični analitik Andraž Zorko iz družbe Valicon. "Zoran Janković in Miro Cerar sta bila nova obraza, vezana na stare vzorce, Šarcu pa je na predsedniških volitvah uspelo zbrati glasove tako levih kot desnih volivcev. V drugem krogu mu je pomagala predvsem desnica. Nagovarjal je tudi volivce s krščanskimi koreninami, ki pa so bolj svobodomiselni. Gre za kombinacijo ruralnega in urbanega okolja," je pojasnil Zorko. Domet Šarca Zorko ocenjuje na 200 tisoč glasov

Ne spreglejte