SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Marjan Šarec gre na parlamentarne volitve

10

termometer

Marjan Šarec, intervju
Foto: Bojan Puhek

Kamniški župan in predsedniški kandidat na letošnjih predsedniških volitvah Marjan Šarec je potrdil, da bo prihodnje leto s svojo stranko, Listo Marjana Šarca, nastopil na parlamentarnih volitvah.

Že vse od vstopa Šarca v predsedniško tekmo so se pojavljala ugibanja, ali bo Šarec s svojo stranko nastopil na državnozborskih volitvah. Kamniški župan, ki je pred dobrim mesecem na volitvah prejel 47 odstotkov glasov in se približal Borutu Pahorju, je že takrat nakazal, da ga zanima tudi parlamentarni politični parket.

Po predsedniški tekmi: "Nisem človek, ki bi stal križemrok in samo kritiziral doma"

"Ja, verjetno. Glede na to, da smo v tej kampanji odprli veliko vprašanj in da nisem človek, ki bi stal križemrok in samo kritiziral doma, se pritoževal in tarnal, ampak sem človek dejanj, sem človek prakse, ne teorije, potem je mogoče kaj pričakovati, kaj pa vem," je dejal takrat.

[video: 66157 / ]

Šarec je zdaj za Slovenske novice potrdil, da se bo s podobno retoriko in strategijo kot na predsedniških volitvah, korak za korakom, lotil tudi zdajšnje politične elite v parlamentu. Da bo stranka nastopila na državnozborskih volitvah, je potrdil tudi za Siol.net.

Šarca smo vprašali, s kakšnim programom bo nagovarjal volivce. Kot je povedal, se bodo zavzemali za: 

  • spremembo volilnega sistema in druge spremembe političnega sistema,
  • ureditev zdravstva in obrambno-varnostnega sistema,
  • vzpostavitev organa s funkcijo, kot jo je imela SDK, z namenom vzpostavitve plačilne discipline,
  • predvsem pa za praktično politiko s ciljem poenostavitve birokracije in zmanjšanja ovir za državljane ...

Pri tem v njegovem štabu računajo na vse volivce, ki si želijo sprememb in prehoda od lepih besed k dejanjem.

Bodo na njegovi listi tudi aktualni poslanci?

Kot pravi kamniški župan, dokončen seznam za kandidatno listo še ni sestavljen. Dopušča možnost, da bo med kandidati tudi kakšen poslanec iz aktualnega sklica državnega zbora.


Preberite še intervju s Šarcem: "Slovenija potrebuje resetiranje na vseh ravneh"


"Več kot le nov obraz"

"Lahko govorimo o novem pojavu slovenske politike, kar je več kot le nov obraz," meni politični analitik Andraž Zorko iz družbe Valicon. "Zoran Janković in Miro Cerar sta bila nova obraza, vezana na stare vzorce, Šarcu pa je uspelo zbrati glasove tako levih kot desnih volivcev. V drugem krogu mu je pomagala predvsem desnica. Nagovarjal je tudi volivce s krščanskimi koreninami, ki pa so bolj svobodomiselni. Gre za kombinacijo ruralnega in urbanega okolja," pojasnjuje Zorko.

Šarčeve navedbe, da računa na vse volivce, ki si želijo prehoda od lepih besed k dejanjem, Zorko opisuje le "kot lepe besede in nič več". Šarec namreč po drugi strani zelo spominja na preostale kandidate, ki veliko govorijo, konkretnih dejanj pa ni.

Zorko: Šarčev domet je 200 tisoč glasov

Šarec je v drugem krogu predsedniških volitev prejel dobrih 332 tisoč glasov. Že po volitvah je Zorko dejal, da število glasov, ki jih je dobil kamniški župan, ne kaže realne velikosti njegove volilne baze. Meni namreč, da je šlo za glasove proti Pahorju. "Zanj so glasovali volivci, zbrani iz vseh taborov strank. Volitve so bile namreč za Pahorja ali proti njemu. Sam domet Šarca ocenjujem na 200 tisoč glasov, kar pa seveda ni malo," je dejal takrat.

Ali bi volili za stranko Marjana Šarca?

  • Da. 919
  • Ne. 910
  • Volitev se ne bom udeležil/-a. 54
Oddanih 1883 glasov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 309
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin