Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 11. 2018,
20.08

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

1

Natisni članek

celebralna paraliza papir bolezen dobrodelni koncert

Petek, 2. 11. 2018, 20.08

5 let, 5 mesecev

Malemu Vidu s cerebralno paralizo bi radi omogočili dodatne terapije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

1

Vid ne teka in se ne igra. Njegove roke in noge so šibke. Ima cerebralno paralizo. Spopada se s hudim razvojnim zaostankom. A mama in oče ostajata optimistična in drug drugemu vlivata neverjetno energijo.

Niti leto in pol star Vid ima cerebralno paralizo. Rodil se je v medenični legi, med porodom so se pojavili zapleti in pomanjkanje kisika. Takoj po rojstvu so ga oživljali. 72 ur je preživel v ohlajani posteljici, priklopljen na številne naprave, in prejemal veliko zdravil. Izkazal se je za malega borca in po sedmih tednih je lahko zapustil bolnišnico.

A Vid je na svet prinesel tudi težave s hranjenjem. Njegova spodnja čeljust je pomaknjena nazaj, mehko in trdo nebo ne opravljata svoje funkcije popolnoma, tudi jezik ne. Hranijo ga po stomi. Upanje zanj še obstaja. Družina in strokovnjaki so prepričani, da se lahko nauči jesti, a potrebuje čas in veliko terapij. Za te pa denarja ni dovolj.

V zdravstveni blagajni ni dovolj denarja za več kot dve terapiji na teden, Vid potrebuje vsaj tri, še bolje štiri. Ker dodatna terapevtska ura stane 50 evrov, bodo za Vida organizirali dobrodelni koncert.

V soboto, 24. novembra, bo v Športni dvorani Lenart z namenom zbiranja starega papirja za Vida koncert Moč glasbe nas združuje. Pred dvorano bo stal zabojnik za zbiranje papirja, vanj lahko oddate stare časopise, revije in reklame.

Starši mu želijo zagotoviti dodatne terapije

"Ne smeš se obremenjevati z negativnimi napovedmi. Ni nujno, da bo Vid kdaj hodil. Mogoče res ne bo, nihče pa mi tega ne more zagotovo reči. Terapije so zdaj tista osnova, ki mu jo moramo zagotoviti," je optimistično povedala mama Manja Gašpar.

Zaradi težav s hranjenjem starši resno razmišljajo o zdravljenju pri specialistih v Gradcu, ki pa ga zdravstveno zavarovanje ne krije. Zaradi visokih stroškov so začeli akcijo zbiranja starega papirja. Odziv dobrih ljudi je izjemen.

"Ker bi številni iz vse Slovenije radi darovali papir, ampak ga je neracionalno voziti v Maribor, lahko papir prodajo na Dinosu ali Surovini in ta denar potem nakažejo na TRR, ki bo odprt od ponedeljka," je pojasnila Vidova mama.

Upanje za Vida in družino še živi. Njegovi starši iz dneva v dan bijejo bitko in verjamejo, da jo bodo dobili.

Denar lahko nakažete na:

TRR: SI56 0451 5000 0397 432, sklic 50765
Ne spreglejte