SiolNET. Novice Slovenija
8,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Magna se pripravlja na morebitno selitev iz Slovenije v Gradec

8,97

termometer

Magna
V Magni še vedno upajo na rešitev, ki bi omogočila hiter začetek dela v Hočah. Foto: Matjaž Vertuš

Zaradi negotovosti glede pravnomočnosti okoljevarstvenega dovoljenja in s tem povezanega začetka obratovanja nove lakirnice v Hočah so v Magni začeli organizacijske priprave na selitev proizvodnje, ki je bila predvidena za Hoče, nazaj v Gradec, so potrdili v Magni. Še vedno upajo na rešitev, ki bi omogočila hiter začetek dela v Hočah.

Dodatnih pojasnil za zdaj v Magni ne dajejo, kot je znano, pa se pridobitev uporabnega dovoljenja odmika zaradi ugovorov novomeške okoljevarstvene organizacije Rovo, ki po zavrnitvi njihove pritožbe na izdano okoljevarstveno dovoljenje napoveduje upravni spor.

V petek so iz Magne sporočili, da jih to, da je ministrstvo za okolje in prostor zavrnilo pritožbo Rova zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje, ne preseneča, saj so izpolnili vse zahteve slovenske zakonodaje, po najboljših močeh pa tudi pričakovanja različnih nevladnih organizacij.

"Tovarna in ekipa v njej sta pripravljeni za začetek obratovanja"

Magna je v Hočah zaposlila okoli 200 ljudi. Magna je v Hočah zaposlila okoli 200 ljudi. Foto: Matjaž Vertuš Ob tem so poudarili, da okoljevarstveno dovoljenje še vedno ni pravnomočno, zato še vedno ne morejo zagnati proizvodnje, ki jo načrtujejo za ta teden. Ta je po njihovem pomembna za izpolnjevanje obveznosti, ki jih imajo do svojih poslovnih partnerjev.

"Tovarna in ekipa v njej sta pripravljeni za začetek obratovanja," so še sporočili iz avstrijsko-kanadske avtomobilske multinacionalke, ki je v novi lakirnici v Hočah že zaposlila okoli 200 ljudi, ti pa so prav v četrtek opozorili na svojo negotovost zaradi zapletov z začetkom obratovanja tovarne

Marinček zavrača krivdo za negotovost glede Magnine proizvodnje v Hočah

Član upravnega odbora novomeškega združenja okoljevarstvenikov Rovo Gorazd Marinček je ob pripravah Magne na selitev proizvodnje iz Hoč v Gradec ponovno zavrnil krivdo za nastalo situacijo. Spomnil je, da je lani Magna sama zamujala pri dogovorjenih rokih, ob tem pa izpostavil govorice, da ima lakirnica v Hočah le malo naročil.

Magnini predstavniki so zamujali s tehnološkim opremljanjem tovarne v Hočah, saj naj bi po lastnih napovedih poskusno proizvodnjo zagnali že oktobra 2018, je spomnil Marinček. Štiri mesece po postavljenem roku, ki je bil 30. aprila lani, je Magna tudi predložila dokumentacijo za okoljevarstveno dovoljenje.

Agencija RS za okolje (Arso) je nato do 10. septembra zbirala prijave za stranske udeležence, 23. oktobra pa razpisala javno obravnavo. "Po vsem tem zamudo za 14 dni ali en mesec pripisovati okoljevarstvenikom je navaden cinizem ali izgovor," je prepričan Marinček.

Združenje Rovo poziva vlado, naj dopolni zakon

Združenje Rovo je predsednika vlade Marjana Šarca, gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, okoljskega ministra Jureta Lebna in hoškega župana Marka Soršaka v odprtem pismu v nedeljo pozvalo, da z dopolnitvijo zakona o Magni slednji omogoči, da v najkrajšem času zažene proizvodnjo v novi hoški lakirnici.

Z ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da si minister vsekakor prizadeva za dialog ter za nujen gospodarski razvoj in ustvarjanje novih delovnih mest, a nikakor ne za ceno varovanja okolja. Pripravljen je "konstruktivno sodelovati na skupnem sestanku in tvorno prispevati pri iskanju novih rešitev", ki jih namerava gospodarsko ministrstvo vključiti v zakon o Magni, so še zapisali.

Magna Steyr Gorazd Marinček Foto: Reuters

Vanj bi po njihovem predlogu dodali člen, po katerem bi ne glede na 69. člen zakona o vodah investitor v konkretnem primeru lahko gradil objekte za namen strateške investicije na razvojnem območju.

Pozivi k sklenitvi ustreznega dogovora

Medtem se v regiji nadaljujejo pozivi k sklenitvi ustreznega dogovora. Danes je k temu pozval tudi rektor mariborske univerze Zdravko Kačič, ki je dejal, da k razvojnemu potencialu in stabilnosti gospodarskega prostora veliko prispevajo veliki industrijski sistemi, ki na svojo dejavnost vežejo mnogo srednjih in malih podjetij.

"S tega vidika menim, da je vstop Magne v slovenski prostor in še posebej v podravsko regijo srednjeročno in dolgoročno zelo pomemben korak na poti k hitrejšemu gospodarskemu razvoju regije ter prav tako primer uspešne tuje investicije v naš prostor," je dejal Kačič in dodal, da je nujno nadaljevanje konstruktivnega dialoga vseh deležnikov.

"Takšnega primera v Sloveniji še ni bilo"

Tudi v podravskem sindikatu SKEI z zaskrbljenostjo spremljajo dogodke v zvezi z urejanjem potrebnih pogojev za zagon proizvodnje. Kot socialni partner si ne želijo razmer, ki bi predstavljale veliko tveganje za dosedanje investicije in že zaposlene v Magni.

"Takšnega primera v Sloveniji še ni bilo in kljub veliki stopnji družbene odgovornosti zdaj vključenih akterjev se postavlja vprašanje, ali vpletena okoljska organizacija v tej vnemi ne pretirava z zahtevo," je dejal predsednik sindikata Martin Dular.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 200
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin