Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2013,
12.18

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Igor Lukšič Gašpar Gašpar Mišič

Ponedeljek, 21. 10. 2013, 12.18

5 let, 7 mesecev

Lukšič rohni proti Gašparju Mišiču, a (še) nič ne naredi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Primer imenovanja Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper dobiva tragikomične dimenzije, pravi predsednik SD Igor Lukšič, ki pa ni jasno odgovoril na vprašanja, kaj bo glede tega storil.

"To, kar se je zgodilo v Luki Koper, je ne samo tragično, ampak dobiva še neke komične dimenzije. Tisti, ki so se postavili na stališče, da branijo kriterije, ki jih je Slovenija razvila – najmanj univerzitetna izobrazba, dolgoletne izkušnje z vodenjem velikih podjetij in da ni imenovanj s političnih položajev neposredno na položaj šefa uprave –, so bili zamenjani. Nastavljenih je bilo pet drugih, ki zdaj brezkompromisno podpirajo to, da Slovenija ne potrebuje kriterijev pri upravljanju državnih podjetij. To je nezaslišano, še bolj skrb vzbujajoče pa je, da nihče ne reagira," je dejal Lukšič na novinarski konferenci.

A na vprašanje, ali bo SD zaradi tega zapustila koalicijo, saj je Lukšič to napovedal konec avgusta, predsednik SD ni odgovoril neposredno. Dejal je, da ne gre samo za Gašparja Mišiča, ampak za omenjene kriterije.

Nadzorniki biznisirajo "Kaže, da je koalicijskim partnerjem vseeno in se poskušajo obnašati pragmatično, češ pustimo ga, saj je zmagal, ima podporo neodvisnega nazornega sveta. Zdaj gledamo, kaj se je zgodilo s člani nadzornega sveta, ki so bili imenovani. So takoj začeli 'biznisirati' z Luko Koper? Ali je to zdaj način? Da bodo takoj potegnjeni v neke pol zasebne posle za svoje institucije? Bodo tam neke fakultete, katerih dekanka je zdaj takoj dobila posle pri Luki Koper?"

Koliko časa potrebuje Lukšič za razmišljanje? A tudi na vprašanje, ali bodo torej zahtevali zamenjavo nadzornikov Slovenske odškodninske družbe (Sod), sprva ni odgovoril jasno, saj je dejal, da je takšen predlog napovedal predsednici vlade Alenki Bratušek. Na vprašanje, koliko časa potrebuje za razmišljanje, je vendarle odgovoril, da bodo to predlagali.

Na koncu zmaga politična stabilnost A je dodal: "Ključna stvar v tem trenutku je politična stabilnost. Tisto, za kar v politiki gre, je, da tvoje stališče postane večinsko. Rad bi prepričal, da se mora odzvati vsa vlada, ne samo mi. Če bi to zahteval od predsednice vlade in ona tega ne bi sprejela, jaz pa bi dejal, da gremo iz koalicije, kaj bo potem? Gašpar Mišič bo še vedno tam, kriteriji bodo še vedno enaki oziroma jih ne bo. Nič se ne bo spremenilo. Moj namen je, da se kaj spremeni."

Tomaž Kuntarič je vse napovedal že pred mesecem Lukšič je odgovoril tudi na novinarsko vprašanje, kakšno sporočilo ima za predsednika uprave SOD Tomaža Kuntariča, ki ga je povabil na jutrišnji posvet SD s temo Odgovorno upravljanje ali masovna privatizacija? Kuntarič je namreč že pred dobrim mesecem za Planet Siol.net dejal, da dopušča možnost, da se Gašparju Mišiču da priložnost in za zdaj kaže, da bo predsednik uprave Luke ostal na položaju. Lukšič je odgovoril: "To sem že večkrat dejal in vztrajal bom, da se Gašparja Mišiča zamenja in da če ga nadzorniki ne bodo zamenjali, naj se zamenja nadzornike. Ampak to mora narediti vlada, mi imamo v tej vladi tri ministre."

Mastni zaslužki in osamljeni SD jezdeci Glede privatizacije je Lukšič dejal, da Socialni demokrati državno premoženje vidijo kot izziv, kako ga dobro in odgovorno upravljati, medtem ko ga mnogi želijo prodati in dobiti "mastne zaslužke od provizij". Glede zakona o Slovenskem državnem holdingu je opozoril, da je podoben, kot je bi zakon iz časa vlade Janeza Janše. "Takrat smo bili s Pozitivno Slovenijo skupaj proti Janševi vladi, zdaj, kot kaže, bomo proti nekaterim stališčem sami."

Erjavec obrnil nepremičninsko ploščo Nepremičninski davek je treba sprejeti, je dejal Lukšič. "Ko se začne licitirati pri davčni politiki, je država na zelo slabi poti." Predsednik DeSUS Karl Erjavec je ta davek podpiral do trenutka, ko so prišli rezultati javnomnenjskih raziskav, potem pa je obrnil ploščo, trdi Lukšič. Spomnil je še, da je Erjavec sodeloval v dveh Janševih vladah. V tem času so se z davčno reformo leta 2007 znižali davčni prilivi za približno deset odstotkov proračunskih sredstev, še za 250 milijonov evrov letno pa so se znižali davčni prilivi iz naslova davka od dohodkov pravnih oseb. Če tega ne bi bilo, davkov ne bi bilo treba dvigovati, je še zatrdil Lukšič.

Ne spreglejte