SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lovci opozarjajo, da so žičnate ograje nevarne tudi za domače živali

0

termometer

Lovci se skupaj z državnimi organi trudijo, da bi zaradi postavljanja žične ograje na slovenski južni meji nastala čim manjša škoda pri divjadi, so povedali pri Lovski zvezi Sloveniji.

"Divjad ima svoje migracijske tokove in, kot rečemo v lovskih vrstah, divjad pač ne pozna meja. S temi ograjami pa se postavljajo različne ovire na poteh, po katerih živali migrirajo," je povedal predsednik Lovske zveze Slovenije Srečko Felix Krope na današnji skupni novinarski konferenci z Ribiško zvezo Slovenije.

Ob tem je pripomnil, da v zvezi s tem lovske družine opravljajo več nalog.Lovci bodo poleg tega sodelovali pri postavljanju odvračal za divjad. Po besedah Kropeja so postavljavci ograje ponekod že namestili nekaj zaščitnih sredstev.

Lovska zveza Slovenije se s predstavniki ministrstva za notranje zadeve in upravo za zaščito in reševanje dogovarja o tem, katera odvračala so najprimernejša in kako jih bodo nameščali.

Med sredstvi so zvočne ograje, električni pastirji in kemični trakovi, pri katerih gre za kemična sredstva, ki prek vonja odvračajo divjad.

Po besedah Kropeja so doslej zabeležili samo en primer, da se je na ograji poškodovala košuta, ki so jo lovci nato izsledili in ji prikrajšali muke. A Krope je poudaril, da ograja tveganje predstavlja tudi za domače živali. Zabeležili so tudi primer mačke in psa, ki sta se poškodovala ter ju je bilo treba uspavati.

Krope je pohvalil notranje ministrstvo in upravo za zaščito in reševanje, ki da sta se ob postavljanju ograje hitro odzvala in pozornost takoj namestila divjadi ter navezala stik z lovsko zvezo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin