Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
16.38

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

evroposlanci Lojze Peterle Igor Šoltes Patricija Šulin zaslužek

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 16.38

5 let

Lojze Peterle med slovenskimi evroposlanci dodatno zasluži največ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropski poslanci ob poslanskih plačah, ki lahko nanesejo od osem tisoč do 19 tisoč evrov na mesec, skupaj letno ob tem zaslužijo še med 5,8 milijona in 18,3 milijona evrov.

Od osmih evropskih poslancev iz Slovenije so zaslužke iz dodatnih dejavnosti prijavili: ‒ Lojze Peterle (EPP/NSi), ki glede na podatke v več društvih in fundacijah zasluži do 3.493 evrov na mesec (v Društvu Združena Evropa, Društvu Evropski muzej Krasa, Društvu za razvoj Fokus 2031, Fundaciji Lojzeta Petrleta, Friends of Europe ter kot vodja misije EU za opazovanje volitev v Keniji 2013 zasluži do 499 evrov). ‒ Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem) z do tisoč evri dodatnega zaslužka prek Igor Šoltes, s. p., (po podatkih poslovnega imenika bizi.si Poslovno svetovanje Igor Šoltes, s. p., sicer ne posluje več).

Šoltes je sicer glede svojega dodatnega zaslužka že pojasnil, da je ob nastopu mandata v Evropskem parlamentu izpolnil obrazec, na katerem je izpolnil postavko, ki se nanaša na pedagoško delo na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici. Dejansko izplačilo pedagoškega dela v letu 2014 pa v vseh mesecih skupaj do sedaj ni znašalo 1000 evrov.

Patricija Šulin (EPP/SDS), ki do tisoč evrov na mesec dobi kot mestna svetnica v Novi Gorici.

Čeprav dodatne dejavnosti evropskih poslancev niso nezakonite, po poročanju bruseljskega spletnega biltena EUobserver sprožajo vprašanje konflikta interesov.

Najvišjo kategorijo izbralo 12 evropskih poslancev V skladu s poostrenimi etičnimi pravili so morali evropski poslanci ob začetku mandata izpolniti obrazce o preostalih dohodkih. Gre sicer le za okviren podatek, ne natančne vsote, saj so dohodki razdeljeni v kategorije, pri čemer je najvišja "10 tisoč evrov ali več". To kategorijo je izbralo 12 evropskih poslancev.

Romun zasluži na mesec še do 21 tisoč evrovDaniel Buda iz Romunije je na vrhu lestvice največjih postranskih zaslužkarjev med parlamentarci. Mesečno zasluži več kot 21 tisoč evrov, in sicer 10 tisoč evrov z notarskimi posli, več kot 10 tisoč evrov pa dobi kot član upravnega odbora notarskega združenja, ima še več dejavnosti, ki mu mesečno prinesejo v žep do 500 evrov, poleg tega pa ima v lasti 179 ovac.

Guy Verhofstadt, vodja politične skupine liberalcev (Alde), na mesec zasluži več kot 10 tisoč evrov kot član upravnega odbora belgijske investicijske družbe Sofina, med tisoč in pet tisoč evri prejme kot član upravnega odbora energetske družbe Exmar in za vodenje evropskega instituta za javno upravo.

Rachida Dati, poslanka iz Francije in nekdanja francoska ministrica za pravosodje, ki so jo zasačili, ko je prijatelju potožila, da ji je v Evropskem parlamentu dolgčas, dela še kot odvetnica, kar ji na mesec prinese več kot 10 tisoč evrov.

Nathalie Griesbeck, Francozinja iz vrst liberalcev, ki izstopa po številu dodatnih dejavnosti. Naštela je 68 različnih članstev v upravnih odborih podjetij s področja zdravstva, vse v najnižji kategoriji od nič do 500 evrov na mesec. To pomeni, da bi lahko imela dodatne dohodke do 33.433 evrov na mesec, še piše EUobserver.

Vsi parlamentarci sicer niso spoštovali kodeksa ravnanja. Sedem jih je oddalo prazne obrazce, eden je poslal obrazec tri mesece po preteku roka, 46 pa jih je navedlo, da so v preteklih treh letih zaslužili manj kot tisoč evrov na mesec. Med njimi jih je tudi osem, ki so bili evropski poslanci že v prejšnjem mandatu, še navaja Transparency International.

Nevladna organizacija Transparency International je bazo podatkov o prihodkih parlamentarcev objavila na spletni strani >>>>.

Ne spreglejte