Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 10. 2011,
19.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Univerza v Ljubljani

Torek, 25. 10. 2011, 19.00

8 let

Ljubljanska univerza v letu 2012 s 3,3 milijona evrov primanjkljaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Senat Univerze v Ljubljani (UL) je na seji obravnaval in sprejel program dela za leto 2012.

Ob tem je rektor univerze Radovan Stanislav Pejovnik opozoril, da bodo "študijsko dejavnost na podlagi ocene v letu 2011 po denarnem toku zaključili negativno v višini 3,3 milijona evrov, kar bo tudi negativno vplivalo na poslovanje v letu 2012". Vzrok za primanjkljaj izhaja iz preteklih let Vzroki za nastalo situacijo izhajajo iz preteklih let, ko proračunska sredstva niso sledila vsem zakonsko določenim obveznostim, predvsem s področja plač in uvajanja prenovljenih in novih bolonjskih programov, je navedel Pejovnik. Pejovnik: Država ni v celoti pokrila stroškov, ki jih povzročila Po njegovem sta glavni težavi v tem, da država, ki je s sindikati podpisala pogodbo o odpravi plačnih nesorazmerij, nikoli ni v celoti pokrila stroškov, ki jih povzročila s podpisom. Stroške je enostavno prenesla na univerzo, ki je morala v letu 2010 samo za odpravo plačnih nesorazmerij poravnati 8 milijonov evrov iz sredstev izven proračuna in tako dejansko sofinancirati študijsko dejavnost.

Drugo težavo Pejovnik vidi v tem, da bo UL v letu 2012 prvič izvajala več kot 100 novih drugostopenjskih bolonjskih programov. V letu 2010/2011 so namreč izvajali 84 programov 2. stopnje, v letu 2011/2012 pa jih bodo preko 180. "Razlog je v tem, da smo večino bolonjskih programov 1. stopnje pričeli izvajati v šolskem letu 2009/2010, kar je zakonska obveza. Zaradi tega bomo imeli v letu 2012 tri milijone evrov primanjkljaja za izvedbo prve stopnje in 3 milijone evrov za izvedbo druge stopnje, saj bomo z več kot 80 programi pričeli poučevati v novem 5. letniku," pojasnjuje rektor UL Pejovnik.

V letu 2012/2013 bo programov s 5. letnikom skoraj 200 in primanjkljaj sredstev se bo približal 20 milijonom evrov, je še dodal rektor ljubljanske univerze.

UL pod takšnimi pogoji ne more zagotavljati kvalitete Ker UL pod takšnimi pogoji ne more zagotavljati kvalitete, so se na senatu dogovorili, da bodo organizirali posvet (verjetno skupno z rektorsko konferenco) in javnost seznanili z nastalimi razmerami. Finančni načrt sicer sprejema upravni odbor univerze. Ta ga je sprejel na redni seji prejšnji četrtek.

Ne spreglejte