Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 11. 2023,
7.02

Osveženo pred

5 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Ljubezen ne boli ljubezen ljubezen Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nasilje v družini nasilje nad ženskami PR članek

Sreda, 29. 11. 2023, 7.02

5 mesecev

Ljubezen NE boli: Zaustavimo nasilje nad ženskami in v družini

Oglasno sporočilo

Strokovnjaki ocenjujejo, da je nasilje nad ženskami in v družini v porastu, uradne statistike prijav nasilja na policiji pa ostajajo približno enake. Ne glede na to da je nasilja vse več, to ostaja neprijavljeno. Žrtve se bojijo posledic, se sramujejo ali pa preprosto ne zaupajo institucijam, ki naj bi jih po prijavi zaščitile in jim pomagale. 

Ljubezen-NE-boli-v2 | Foto: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Foto: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so zato pričeli z akcijo proti nasilju nad ženskami in v družini, ki se imenuje Ljubezen NE boli. Cilji akcije so izboljšava zakonodaje, zagotavljanje primernega odziva institucij in senzibilizazcija družbe za prepoznavanje tovrstnega nasilja. 

Podpora žrtvam nasilja prvič med delavskimi pravicami 

V sklopu številnih novosti v zakonu o delovnih razmerjih je žrtvam nasilja po novem omogočena pravica do pet delovnih dni plačane odsotnosti z dela, možnost koriščenja krajšega delovnika ter prepoved zapovedovanja nadurnega in nočnega dela. 

Žrtev nasilja si mora namreč pogosto povsem na novo postaviti življenje: od dolgotrajnih postopkov na sodiščih in centrih za socialno delo, prek iskanja in selitve v novo bivališče do reševanja materialne in psihološke stiske. Nova zakonodaja vnaša razumevanje, da je za vse to potreben čas.  

Ne sme se dogajati, da je žrtev zamenjana za povzročitelja 

Postopki zaupanja v varstvo in vzgojo otrok po razhodu so vedno zapleteno vprašanje, toliko bolj, če je vpleteno nasilje. V najbolj ekstremnih primerih je žrtev nasilja neutemeljeno obravnavana, kot da načrtno odtujuje otroka partnerju, čeprav v resnici beži pred njegovim nasilništvom. 

Ministrstvo je zato razposlalo nacionalno okrožnico in organiziralo strokovno izobraževanje za socialne delavce, s katerima jih je pozvalo, naj pazljivo postopajo z izrazi, kot je “starševsko odtujevanje”, sploh v primerih nasilja v družini. Omenjen koncept nima strokovne podlage ter širi škodljive stereotipe o maščevalnih in preračunljivih ženskah, ki nalašč ščuvajo in skrivajo otroke pred drugim staršem. Dejansko stanje je pogosto ravno nasprotno, odgovornost pa leži na socialnih delavcih, da ga pravilno prepoznajo. 

Plakati, ki opozarjajo, kakšne besede izbiramo 

Ne, ne gre za “umor iz strasti”, kot pogosto piše na naslovnicah črne kronike. Gre za femicid, torej umor, kjer je bistvena okoliščina nasilje nad žensko, ki je bila v podrejenem položaju. Pomembno je, kakšne besede izbiramo. Če bomo uporabljali besede, ki nasilje negirajo ali meglijo pomen, potem bo takšen tudi odnos družbe do nasilja. 

Če problem jasno imenujemo, potem ne puščamo dvomov, kakšen je naš odnos: za nasilje je vedno kriv povzročitelj in ni razloga, izgovora ali okoliščine, ki bi nasilje opravičevala. Na to opozarjajo plakati, ki se te dni nahajajo po državi.  

Postopki na sodiščih in CSD-jih morajo biti učinkoviti 

Pod drobnogled bodo vzete pomanjkljivosti razveznih postopkov pri zaupanju otrok v varstvo in vzgojo, dodeljevanja stikov in določanja preživnin. V situacijah, kjer imamo opravka z nasiljem, morajo biti postopki karseda hitri in učinkoviti, prav tako pa ne smejo biti zlorabljeni za obračunavanje z žrtvijo. 

Prvič po devetih letih bo sprejeta krovna strategija 

Krovni dokument za spopadanje s problemom nasilja je resolucija o nacionalnem programu za preprečevanje nasilja v družini in nad ženskami. Zgovorno je dejstvo, da je od zadnjega sprejetja resolucije minilo že 14 let oziroma 7 vlad.  Ministrstvo je v sodelovanju s strokovnjaki, nevladnimi organizacijami in ostalimi resorji pripravilo novo različico, kjer je poseben poudarek na zaščiti žrtev spolnega nasilja. 

Za več informacij o aktivnostih spremljajte Enakost spolov na Instagramu ali ljubezenneboli, novi kanal na TikToku. 

Naročnik oglasnega sporočila je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ne spreglejte