Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2018,
13.34

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

9

Natisni članek

Nato levica

Torek, 27. 2. 2018, 13.34

6 let, 1 mesec

Levica predlaga referendum o porabi 1,2 milijarde evrov za Nato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

9

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg | Foto Reuters

Foto: Reuters

Levica predlaga razpis posvetovalnega referenduma o porabi 1,2 milijarde evrov za oborožitvene zahteve Nata. Tolikšen je namreč strošek oblikovanja bataljonskih bojnih skupin, ki je med lani sprejetimi cilji, je dejal poslanec Miha Kordiš. V Levici računajo, da bo DZ o predlogu odločal na aprilski seji, referendum pa bi izvedli na dan volitev v DZ.

Kot je na novinarski konferenci spomnil Kordiš, so obrambni ministri članic Nata junija lani sprejeli cilje zmogljivosti Nata za Slovenijo, prednostni cilj pa je oblikovanje dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin v prihodnjih osmih letih. Poslanci Levice, ki se zavzemajo za izstop Slovenije iz Nata, temu nasprotujejo in zahtevajo, da o tem odločijo državljani na posvetovalnem referendumu.

"To je astronomski znesek," je poudaril Kordiš in dodal, da o tem slovenskih državljanov ni nihče nič vprašal, "pa bi jih moral". Na posvetovalnem referendumu bi se po njegovih besedah ljudje lahko izjasnili, "ali je smiselna investicija 1,2 milijarde evrov v staro železo na zahtevo Nata ali ne bi nemara tega denarja raje namenili za raziskave in razvoj".

Za orožarske potrebe namenila večji delež kot Avstrija ali Češka

Ob tem je omenil, da se v Sloveniji sprašujemo, kako skrajšati čakalne dobe v zdravstvu, kako zagotoviti dovolj postelj v domovih za starejše in kako zgraditi drugi železniški tir, nato pa prve prihranke namenimo "v ustrezanje interesov mednarodnih orožarskih lobijev, ki s potrebami državljank in državljanov Slovenije nimajo nikakršne veze". Kot je navedel, smo v zadnjih osmih letih za orožarske potrebe namenili večji delež javnih sredstev kot recimo Avstrija ali Češka, hkrati pa v primerjavi z omenjenima državama bistveno manj sredstev za znanost.

Miha Kordiš je pojasnil še, da v Levici predlagajo sklic referenduma na isti datum, kot bodo potekale parlamentarne volitve, da bi prihranili nekaj stroškov referenduma. V vložitveni dokument s predlogom so zapisali, da bi bil referendum 3. junija. | Foto: Miha Kordiš je pojasnil še, da v Levici predlagajo sklic referenduma na isti datum, kot bodo potekale parlamentarne volitve, da bi prihranili nekaj stroškov referenduma. V vložitveni dokument s predlogom so zapisali, da bi bil referendum 3. junija. "Neprestano poslušamo, da za krepitev socialne države, za javne storitve ni denarja, da smo v slovensko ustavo zapisali fiskalno pravilo. Ampak očitno to fiskalno pravilo velja samo za socialne izdatke, plače javnih uslužbencev, pokojnine, nikakor pa ne velja za oborožitvene zahteve Nata," je poudaril. Dodal je še, da Slovenija sploh ni vojaško ogrožena in da bi šlo za investicije v staro železo, ki za obrambo Slovenije sploh ni primerno, je pa primerno za podporne operacije Slovenske vojske v okviru Natovih misij na tujem, "kjer Slovenska vojska sploh nima kaj iskati".

 

Ne spreglejte