Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 11. 2014,
17.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Pahor

Sobota, 15. 11. 2014, 17.21

8 let

Letos se je na Levstikovo pot podal tudi Borut Pahor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Današnjega pohoda po Levstikovi poti se je udeležilo med 5.000 in 6.000 ljudi, med njimi tudi predsednik Borut Pahor.

Čeprav je bila udeležba na letošnjem pohodu po Levstikovi poti manjša od pričakovanj, to ni pokvarilo vzdušja. Pohodniki, ki so prišli iz vse Slovenije in sosednjih držav, so uživali, so povedali organizatorji.

Organizatorji so sprva pričakovali do 20 tisoč pohodnikov. "Verjetno je na manjšo udeležbo vplivalo dejstvo, da smo morali prireditev minuli konec tedna prestaviti za en teden," je za STA ocenil predstavnik organizatorjev Rudi Bregar.

"Mislim, da je bil čudovit pohod, spremljalo nas je sonce. Udeleženci so prišli iz vse Slovenije, pa tudi iz sosednjih držav," je povedal.

Rekord ni pomemben Glede udeležbe pravi, da nikoli niso razmišljali o rekordih, saj želijo udeležence čim lepše sprejeti. "Manj kot je ljudi, bolj se jim lahko domačini in organizatorji posvetimo. Če je manjša gneča, so tudi ljudje bolj zadovoljni. V tem primeru prihajajo tisti pravi pohodniki, ki uživajo v lepotah krajine, kulture in dediščine med Litijo in Čatežem," dejal.

Pohod je bil za Pahorja čarobno doživetje Letošnji pohod, ki se ga je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, je bila 28. izvedba popotovanja po Levstikovi poti.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, se je Pahor v pozdravu na cilju prireditve med drugim zahvalil za "čarobno doživetje" in dejal, da so takšne kulturno-športne prireditve priložnost, da mladi spoznajo, kako pomembno je spoštovati in ohranjati tradicijo. Predsednik je na poti v Levstikovem sadovnjaku posadil češnjevo drevo ter se srečal s člani nekaterih gasilskih društev, dijaki in drugimi pohodniki.

Pohod, ki je nastal na podlagi Levstikove literarne predloge, vodi po približno 22 kilometrov dolgi poti vodi skozi Jelšo do Liberge in naprej do Preske, kjer se razcepi na severno in južno pot. Severna vodi prek Grmad, skozi Gobnik do Moravč in cilja, južna, nekoliko krajša ter slikovitejša, pa prek Ježnega vrha, Primskovega in Razbor do cilja na Čatežu.

Ne spreglejte