SiolNET. Novice Slovenija
0,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Letos 218 potrjenih primerov mišje mrzlice, največ na jugovzhodu

0,72

termometer

miš
Največ obolelih, kar 82, jih prihaja iz jugovzhodne Slovenije. Foto: Reuters

Do 15. avgusta je Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani epidemiološki službi prijavil 218 laboratorijsko potrjenih primerov hemoragične mrzlice z renalnim sindromom, obolelo je 66 žensk in 152 moških. Največ obolelih, kar 82, jih prihaja iz jugovzhodne Slovenije, kažejo statistični podatki nacionalnega inštituta.

Drugo žarišče mišje mrzlice so še v Podravski regiji, kjer je zbolelo 72 oseb. Nihče od obolelih ni umrl, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Hemoragična mrzlica z renalnim sindromom oziroma mišja mrzlica je akutna nalezljiva bolezen. Bolezen se z glodalca na človeka prenese preko vdihavanja virusov, ki se nahajajo v izločkih glodalcev, bolezen pa se ne prenaša s človeka na človeka. Zdravljenje je simptomatsko. Smrtnost zaradi bolezni je nizka.

miš Novice V Sloveniji zaznali porast mišje mrzlice

Glodavcem je treba preprečiti dostop v hišo

Na NIJZ svetujejo, da naj poskrbimo, da glodavcem preprečimo dostop v hišo, poskrbimo za varno odstranjevanje odpadkov hrane, da ne privabljamo glodavcev, živila in pijačo hranimo v zaprtih posodah, da preprečimo morebitne okužbe, in izvajamo redno deratizacijo.

Dalj časa zaprte prostore je treba pred začetkom čiščenja temeljito prezračiti, prostor pa razkužiti z raztopino klornega razkužila. Pri čiščenju svetujejo uporabo zaščitne maske in rokavic iz lateksa.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • ibego11 / 19.08.2019. ob 16:50 +1 - 1

    Jaz dobim mišjo mrzlico,vsakega zadnjega v mesecu ko mi poštar prinese pokojnino.

    +1 - 1
delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin