Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 2. 2014,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lekarna Ljubljana ministrstvo Postojna

Torek, 4. 2. 2014, 12.50

8 let

Lekarna Ljubljana se ne more širiti v Postojno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ministrstvo za zdravje je zavrglo vlogo za verifikacijo enote Lekarne Ljubljana v Postojni, kar je predpogoj za odprtje lekarne. Lekarna Ljubljana je poslovalnico v Postojni odprla decembra lani.

Ministrstvo je zavzelo stališče, da če je na območju občine že ustanovljen javni zavod za opravljanje lekarniške dejavnosti, drug javni zavod ne sme posegati v to območje. V dopisu Združenju občin Slovenije, Skupnosti občin Slovenije in Združenju mestnih občin Slovenije so še zapisali, da če občina še nima lekarne in izpolnjuje pogoje za lekarno, lahko ustanovi svoj javni lekarniški zavod, postane soustanoviteljica že obstoječega ali pa podeli koncesijo.

Zavod lahko spremeni dejavnost le s soglasjem ustanovitelja Lahko pa javni lekarniški zavod v drugi občini izjemoma organizira podružnično lekarno, če v tistem kraju ni lekarne, a je potreba za izdajo zdravil. Ob tem na ministrstvu navajajo, da mora občina ustanoviti svoj zavod ali pa podeliti koncesijo, če ugotovi, da so se merila spremenila in da podružnica izpolnjuje pogoje za lekarno.

Na ministrstvu tudi opozarjajo, da zakon o zavodih določa, da lahko zavod spremeni ali razširi dejavnost le s soglasjem ustanovitelja. Ustanovitelj javnih lekarniških zavodov so občine, tako da mora dati soglasje za odprtje nove lekarne občina ustanoviteljica.

Inšpekcija zaprla lekarno Lekarna Ljubljana je decembra odprla svojo poslovalnico v Postojni. Zaradi odprtja enote na območju, kjer že deluje druga javna lekarna, je večina lekarn po Sloveniji konec novembra za uro protestno zaprla vrata.

Poslovalnico v Postojni so odprli še pred končanim verifikacijskem postopkom, zato od pred kratkim ne obratuje več kot lekarna, saj je tržna inšpekcija ugotovila, da ne izpolnjuje vseh pogojev.

Sedej napovedal pritožbe in tožbe Direktor Lekarne Ljubljana Marjan Sedej se z odločitvijo ministrstva za zdravje ne strinja. Napovedal je, da bodo najprej vložili pritožbo na izdajo sklepa ministrstva za zdravje, nato pa še tožbene zahtevke, vključno z zahtevo po povrnitvi škode, ki je nastala zaradi te odločbe.

Proti komu bodo vložili tožbo, Sedej ni pojasnil, je pa povedal, da imajo zaradi odločbe ministrstva škodo v višini 250.000 evrov, kolikor so vložili v enoto lekarne v Postojni.

Predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub je z odločitvijo ministrstva zadovoljen. Vesel je, da je "ministrstvo končno nekaj reklo" in da je končno jasno, kako razumeti pravila, ki so že zapisana v zakonu o lekarniški dejavnosti.

Ne spreglejte