SiolNET. Novice Slovenija
3,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

LDS na državnozborske volitve z novo predsednico

3,38

termometer

Anja Fabiani
Foto: STA

Na današnjem volilnem kongresu LDS v Ljubljani so za novo predsednico stranke izvolili Anjo Fabiani, ki je napovedala, da bo LDS nastopila na državnozborskih volitvah. Točne cilje za volitve bodo še dorekli, eden od njih je vstop stranke v DZ, vsekakor pa želijo še povečati število članov, je dejala.

"Ker pripadam veliki evropski liberalni družini, želim pomagati in pripomoči k temu, da se bo LDS ponovno vzpostavila. Kar je morda v tem trenutku najbolj pomembno, je vnesti tovrstno evropsko dimenzijo v slovensko politiko, da bo možno kaj narediti, ne samo blokirati in sesuvati zadev," je Fabianova, doktorica znanosti, ki se sicer ukvarja z mednarodno diplomacijo in je koordinatorka članov Alde za Slovenijo, povedala na novinarski konferenci po kongresu. Dodala je, da je liberalizem smer prihodnosti.

Glede možnosti, ali jim lahko uspe preseči parlamentarni prag, Fabianova pravi, da so v stranki optimisti. "Če ne bi bili, se tega ne bi lotili. Če zastavljamo z novim programom, z novimi obrazi in sodelovalno politiko, potem mislim, da so naša izhodišča dobra," je dodala.

Za predsedniške volitve še ne vedo, ali bodo imeli kandidata

Tone Anderlič Foto: STA Kot je povedal dosedanji predsednik LDS Tone Anderlič, so danes sprejeli izhodišča za pripravo programa, s katerimi bodo sodelovali na prihajajočih volitvah, pri čemer je izvzel predsedniške, saj še ne vedo, ali bodo imeli svojega kandidata.

Ključne točke programa se nanašajo na to, da Slovenijo ohranijo "državno kompaktno", da ustvarijo pogoje za boljšo udeležbo depriviligarnih skupin in za boljšo participacijo mladih v družbi. Kot je pojasnila nova predsednica, je njihov bistveni cilj, ki ga želijo uresničiti, uvedba univerzalnega temeljnega dohodka.

Anderlič je kot najbolj pomembno označil, da so imeli "kar lepo število tistih, ki so do zdaj verjeli v LDS in imajo izkušnje, in še večje število tistih, ki vstopajo na politično sceno in prevzemajo odgovornost za svojo generacijo".

Poleg sveta stranke so na kongresu izvolili tudi nove podpredsednike LDS Marjana Šetinca, Luja Šproharja, Jadranko Vouk Železnik in Nastjo Polajžer

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin