Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 12. 2013,
11.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rak bolezen

Nedelja, 15. 12. 2013, 11.13

7 let, 12 mesecev

Lani za rakom zbolelo 14,1 milijona ljudi, umrlo pa 8,2 milijona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) je nedavno objavila najnovejše podatke o obolevnosti, smrtnosti in razširjenosti raka po svetu. Breme omenjene bolezni nosijo zlasti revnejše države.

Po ocenah omenjene agencije je lani za rakom na novo zbolelo 14,1 milijona ljudi, 8,2 milijona pa jih je umrlo. Na agenciji pričakujejo, da bodo leta 2025 na novo odkrili rak pri 19,3 milijona ljudeh po svetu.

Ocenjuje se, da je leta 2008 za rakom zbolelo 12,7 milijona ljudi, umrlo pa 7,6 milijona. Ocene razširjenosti za leto 2012 kažejo, da je bilo lani 32,6 milijona ljudi, starejših od 15 let, pri katerih so rak odkrili v zadnjih petih letih.

Najpogostejši in najbolj smrtonosen rak pljuč Najpogostejši raki so rak pljuč (1,8 milijona novo odkritih primerov v letu 2012, kar je 13 odstotkov vseh rakov), rak prsi (1,7 milijona novih primerov oz. 11,9 odstotka vseh rakov) in rak debelega črevesja (1,4 milijona primerov oz. 9,7 odstotka vseh rakov).

Najpogostejši vzrok smrti pa so rak pljuč (1,6 milijona smrti oz. 19,4 odstotka vseh smrti zaradi raka), rak jeter (0,8 milijona smrti oz. 9,1 odstotka vseh smrti zaradi raka) in rak želodca (0,7 milijona smrti oz. 8,8 odstotka vseh smrti zaradi raka).

Na podlagi teh ocen se pričakuje, da bodo po svetu leta 2025 zlasti zaradi staranja svetovnega prebivalstva na novo odkrili rak pri 19,3 milijona ljudeh.

V bodoče bo v Sloveniji za rakom zbolel vsak drugi moški in vsaka tretja ženska V Sloveniji po podatkih Onkološkega inštituta Ljubljana za rakom letno zboli okrog 12.000 ljudi, umre pa jih približno 6000. Glede na trenutne trende lahko pričakujemo, da bo med rojenimi leta 2009 za rakom do 75. leta starosti zbolel eden od dveh moških in ena od treh žensk. V Sloveniji je pri moških najpogostejši rak prostate, ki je na tem mestu zamenjal pljučnega raka. Pri ženskah pa je najpogostejši rak dojk.

Pet najpogostejših vrst raka pri nas - kožni (razen melanoma), raki debelega črevesa in danke, prostate, pljuč in dojke − obsega 59 odstotkov vseh novih primerov rakavih bolezni. Pri obeh spolih se pojavnost raka veča pri raku debelega črevesa in danke, malignem melanomu in drugih kožnih rakih, trebušni slinavki in ne-Hodgkinovem limfomu. Pri moških se veča še pojavnost raka mod, pri ženskah pljučnega raka in raka materničnega telesa.

Breme raka nosijo zlasti revnejše države Države v razvoju nosijo največje breme tako po novo odkritih primerih kot umrlih za rakom, kaže poročilo. Tako so novi primeri raka v teh državah lani predstavljali več kot polovico (56,8 odstotka) vseh rakov po svetu, na tem območju pa je umrlo 64,9 odstotka vseh smrtnih žrtev raka na svetu.

Na splošno po vsem svetu trendi kažejo, da v državah, ki skladno s hitrimi družbenimi in gospodarskimi spremembami v razvoju tudi prevzemajo način življenja, ki je sicer značilen za industrijsko razvite države, narašča breme rakavih obolenj, ki so povezani z spolnimi, prehranskimi in hormonskimi dejavniki tveganja.

Rak na prsih in materničnem vratu ogroža zlasti ženske v državah v razvoju V letu 2012 je za rakom dojk zbolelo 1,7 milijona žensk po vsem svetu, 6,3 milijona ženskam pa so rak na prsih odkrili v preteklih petih letih in še živijo. V primerjavi z letom 2008 se je pojavnost tega raka povečala za več kot 20 odstotkov, smrtnost pa se je povečala za 14 odstotkov, kažejo rezultati raziskave.

Rak na dojki je tudi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri ženskah. Leta 2012 je zaradi raka na prsih umrlo 522.000 žensk, to je tudi pri 140 državah od skupaj 184 držav, kjer mednarodna agencija zbira podatke, najpogostejši rak pri ženskah. Rak dojk je tudi vodilni vzrok smrti žensk zaradi raka v državah v razvoju.

V zahodni Evropi je denimo pojavnost raka na dojki dosegla več kot 90 novih primerov na 100.000 žensk letno, v vzhodni Afriki pa 30 primerov na 100.000 žensk. Nasprotno pa je umrljivost za rakom na dojki v teh dveh regijah skoraj enaka, kar jasno kaže na poznejšo diagnozo in veliko slabše preživetje v vzhodni Afriki.

Za rakom na materničnem vratu vsako leto zboli 528.000 žensk in je četrti najpogostejši rak žensk, takoj po raku dojk, debelega črevesa in pljučnega raka. Prav tako je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka. Lani je zaradi raka na materničnem vratu umrlo 266.000 žensk na svetu. Skoraj 70 odstotkov svetovnega bremena pade na območja držav v razvoju, več kot petina vseh novih primerov pa jih je bilo odkritih v Indiji.

Vodilni raziskovalec za IARC na področju raka na materničnem vratu Rengaswamy Sankaranarayanan je ob tem opozoril, da ima rak materničnega vratu uničujoče posledice tako za človeška življenja, kot visoke stroške za družbo in gospodarstvo. Ob tem poudarja, da bolezen ne bi smela biti smrtna, tudi v revnih državah ne, saj obstajajo preprosti in poceni pripomočki za presejanje in bi lahko znatno zmanjšali breme smrti zaradi te vrste raka.

Velik pomen preventive in cepljenja proti HPV V podsaharski Afriki so lani odkrili 34,8 novih primerov raka materničnega vratu na 100.000 žensk, 22,5 žensk od 100.000 pa jih zaradi te bolezni umre. V severni Ameriki denimo pa za tem rakom zboli 6,6 žensk od 100.000, umre jih pa 2,5 na 100.000.

Kot pravi direktor IARC Christopher Wild, te ugotovitve kažejo na to, da je treba po vseh državah vzpostavljati preventivne programe proti raku na materničnem vratu, zlasti cepljenje proti HPV v kombinaciji z dobro organiziranimi nacionalnimi programi presejanja in zdravljenja.

Ne spreglejte