Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
25. 4. 2017,
12.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Inšpektorat za delo delovno mesto poškodba inšpekcija

Torek, 25. 4. 2017, 12.05

6 let, 6 mesecev

Lani se je poškodovalo več kot devet tisoč delavcev, 15 jih je umrlo

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
delavec nesreča | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Delodajalci so v lanskem letu inšpektoratu za delo prijavili 9186 nezgod pri delu, od tega je bilo 8718 lažjih, 446 težjih in pet kolektivnih nezgod. 15 delavcev se je pri delu smrtno ponesrečilo, dva delavca pa sta na delu umrla zaradi posledic bolezni.

Inšpektorat za delo je lani opravil 14.691 inšpekcijskih pregledov in pri tem ugotovil 33.360 kršitev ter izdal 10.791 različnih ukrepov in izrekel za približno 3,3 milijone evrov glob, ugotavlja v letnem poročilu.

Smrtnih žrtev manj kot pretekla leta

Glede na prijave delodajalcev se je v lanskem letu zgodilo 9186 nezgod pri delu, od tega:

  • 8.718 lažjih,
  • 446 težjih,
  • pet kolektivnih,
  • 15 smrtnih žrtev (manj kot pretekla leta) in
  • dve smrtni nezgodi, zaradi posledic bolezni.

Najpogostejši vzroki smrti na delovnem mestu so prometne nesreče, nasilje tretje osebe ter prevrnitev predmeta na delavca.

Največ kršitev zaradi neizplačila regresa

Inšpektorat za delo je sicer lani največ prijav prejel iz naslova nadzora delovnih razmerij, pri čemer inšpektorat ugotavlja, da je spoštovanje delovno-pravne zakonodaje še vedno nizko – število kršitev je od leta 2008 skokovito naraslo, s 5466 na 11.788.

Lani so inšpektorji največ kršitev ugotovili na področju plačil, in sicer glede neizplačila regresa za letni dopust. Število teh kršitev je iz leta v leto višje – lani jih je bilo 5013 oz. 1200 več kot leto prej.

Inšpektorji zaznavajo tudi številne nepravilnosti v zvezi z zaposlovanjem ter evidencami na področju dela in socialne varnosti. 

Nova tema, s katero se zadnje mesece ukvarjajo na inšpektoratu, je delo otrok. Pojavljajo se namreč agencije za posredovanje dela otrok, zakonodaja v Sloveniji pa je po oceni glavne inšpektorice za delo Nataše Trček na tem področju premalo regulirana. Po njenih navedbah se pojavljajo tudi tuje agencije, ki želijo posredovati delo tujih otrok, predvsem za snemanje reklam in filmov. Nekatere države, predvsem severnoevropske, so delo otrok v celoti prepovedale in se trg seli na jug. Ministrstvo so o tem obvestili in smo že v pogovorih, kako zadevo razrešiti, je pojasnila. STA

Delavci delajo v slabi opremi

Nizko raven spoštovanja predpisov ugotavljajo tudi na področju varnosti in zdravja pri delu. Tudi tu se število kršitev naglo povečuje – s 15.939 v letu 2012 na 21.521 v letu 2016.

Najpogostejše so kršitve glede izjave o varnosti z oceno tveganja, usposabljanja delavcev za varno delo, zagotavljanja zdravja delavcev ter zagotavljanje varne delovne opreme.

Največ kršitev inšpektorji zaznavajo v:

  • gradbeništvu,
  • gostinstvu,
  • trgovini in
  • proizvodnji kovin in strojev.
Ne spreglejte