SiolNET. Novice Slovenija
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kurz se je začel pogajati z Zelenimi

0,13

termometer

Sebastian Kurz | Sebastian Kurz je posvaril, da koalicijska pogajanja zaradi številnih različnih stališč med strankama ne bodo preprosta. | Foto: Reuters
Sebastian Kurz je posvaril, da koalicijska pogajanja zaradi številnih različnih stališč med strankama ne bodo preprosta. Foto: Reuters

Potem ko so avstrijski Zeleni v nedeljo sporočili odločitev o vstopu v pogajanja, je danes pripravljenost na začetek uradnih koalicijskih pogovorov z Zelenimi potrdil tudi prvi mož Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz. Posvaril je sicer, da proces zaradi številnih različnih stališč ne bo enostaven.

Sebastian Kurz Novice Kurz prejel mandat za sestavo avstrijske vlade

Sebastian Kurz je na novinarski konferenci poudaril, da določitev o vstopu v pogajanja še ne pomeni, da se bodo ta gotovo končala s sklenitvijo koalicije. Posvaril je, da stranki začenjata zahteven proces. "Ne bo enostavno, saj so stališča Zelenih in ljudske stranke zelo različna," je dejal.

Kot je pojasnil, imajo Zeleni zelo izrazita stališča na področju okolja in podnebja, ki jih ÖVP včasih težko sprejme. Po drugi strani pa po njegovih besedah velja tudi obratno glede stališč, ki jih ljudska stranka zavzema glede migracij, varnosti in davčne politike. "Če nam bo uspelo oblikovati dogovor z Zelenimi, bo v vsakem primeru nujna določena mera ustvarjalnosti," je še dejal.

Soglasna podpora strankarskih voditeljev

Prvi mož Zelenih Werner Kogler je odločitev za koalicijska pogajanja z ÖVP označil za tvegano dejanje. | Foto: Reuters Prvi mož Zelenih Werner Kogler je odločitev za koalicijska pogajanja z ÖVP označil za tvegano dejanje. Foto: Reuters

Potrdil je, da je pri odločitvi za vstop v pogajanja pridobil soglasno podporo strankarskih voditeljev tako na deželni kot zvezni ravni. Kako dolgo naj bi pogovori trajali, pušča Kurz odprto, meni pa, da proces "lahko traja tudi dlje".

V nobenem primeru ne bodo vodili vzporednih koalicijskih pogajanj. Pogovori z Zelenimi bodo usmerjeni k cilju, dosledni, pošteni in spoštljivi, je še zagotovil Kurz.

Prvi mož Zelenih: Tvegano dejanje

Pred njim je že v nedeljo prvi mož Zelenih Werner Kogler naznanil, da se je njegova stranka odločila za vstop v koalicijska pogajanja. Tudi on je ta korak označil za "tvegano dejanje".

Stranki sta v petek zaključili pripravljalne pogovore, ki sta jih začeli sredi oktobra. Že med temi pogovori sta določili glavne teme koalicijskih pogajanj - migracije, izobraževanje, transparentnost, podnebno krizo in gospodarstvo. Glede migracij imata sicer stranki različne poglede, a se kompromisi ne zdijo izključeni. Enotni sta si namreč v stališču, da je treba najpomembnejša vprašanja s tega področja rešiti na ravni EU.

ÖVP v svojem volilnem programu izhaja iz tega, da se je treba boriti proti nezakonitim migracijam, reforma na ravni EU pa bi morala biti usmerjena v zaščito zunanjih meja unije in ne več v porazdelitev beguncev. Tudi Zeleni imajo v svojem programu strinjanje z nadzorom meja na zunanjih mejah, kjer pa bi moralo biti mogoče vložiti prošnjo za azil.

Sebastian Kurz Novice Kurz v ospredje koalicijskih pogovorov postavlja gospodarstvo

Kurz se zavzema za ohranitev delovnih mest, Kogler pa poudaril nujnost boja proti revščini

Sebastian Kurz | Foto: Reuters Foto: Reuters Na področju podnebne krize si Zeleni želijo do podnebja prijazne in socialno pravične porazdelitve davčnih bremen, vključno z obveznostjo plačevanja izpustov ogljikovega dioksida. ÖVP davku na izpuste denimo nasprotuje.

Glede gospodarstva sta tako Kurz kot Kogler že med pripravljalnimi pogovori spregovorila glede morebitne slabitve. Kurz je pri tem v ospredje postavil zlasti ohranitev delovnih mest, Kogler pa je poudaril nujnost ustreznega boja proti revščini.

Zeleni bi lahko prvič vstopili v zvezno vlado

Spričo afere Ibiza ima v prihajajočih koalicijskih pogajanjih pomembno težo tudi transparentnost. Tako Kurz kot Kogler sta škandal navedla kot neposreden povod za prizadevanja za nove ukrepe proti korupciji v državi.

ÖVP je na volitvah 29. septembra prejela največ glasov - 37,5 odstotka, zaradi česar je Kurz prejel nov mandat za sestavo vlade. Zeleni pa so se zmagovito vrnili v parlament s 13,9 odstotka glasov. Če bo strankama uspelo skleniti koalicijski dogovor, bodo Zeleni v Avstriji prvič vstopili v vlado na zvezni ravni.

Avstrija je morala septembra na predčasne volitve zaradi razpada koalicije med ÖVP in svobodnjaki (FPÖ) po aferi Ibiza, v katero se je ujel zdaj že nekdanji šef slednjih Heinz-Christian Strache. Svobodnjaki so na volitvah osvojili 16 odstotkov glasov, kar je skoraj deset odstotnih točk manj kot na zadnjih volitvah pred dvema letoma, zato so se umaknili v opozicijo.

Sebastian Kurz Novice Na parlamentarnih volitvah v Avstriji slavila stranka pod vodstvom Kurza

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin