Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
4. 5. 2016,
10.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

Natisni članek

sejem turizem Polonca Okorn Stipič Tomaž Kunaver jahta Internautica

Sreda, 4. 5. 2016, 10.27

6 let, 7 mesecev

#Naj infografike 2016

"Kupcev z velikimi očali, ki so imeli še ženo in mobitel na lizing, ni več"

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88
Internautica 2016 | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Prodajalci jaht se nad prodajo ne pritožujejo, čeprav ta še zdaleč na dosega predkriznih ravni. "V segmentu plovil velikosti med 10 in 15 metri nobena tovarna ne dosega niti polovice količine iz predkriznih let," ob otvoritvi portoroške razstave Internautica pravi Tomaž Kunaver, eden največjih trgovcev s plovili v Sloveniji.

Sejem Internautica za prodajalce plovil prihaja nekoliko pozno. "Prodajamo jadrnice francoske znamke, katerih dobava traja dva meseca, tako da zadnja naročila prihajajo marca, zdaj pa že dobavljamo kupcem," pravi Polonca Okorn Stipič iz podjetja Avtocenter Martin Stipič

Tomaž Kunaver, direktor in solastnik podjetja T. T. Y., ki prodaja plovila nemške znamke, se strinja. "Internautica sicer poteka v prijetnem spomladanskem času, a v 17 letih, odkar razstavljam tukaj, sem na sejmu prodal morda dve ali štiri barke," pravi sogovornik, ki letno proda povprečno 25 plovil po ceni od 90 tisoč evrov navzgor. Pristavlja, da je sejem idealen za "stransko" ponudbo. Na seznamu razstavljavcev tako najdemo prodajalce notranje opreme, izdajatelje navtičnega tiska, turistična podjetja, ki ciljajo na navtične navdušence, in druge.

V podjetju Avtocenter Martin Stipič več upov na pravkar odprtem sejmu polagajo v drug prodajni segment - gumenjake, katerih cene se gibljejo od 2.500 pa vse do 100 tisoč evrov. "Lani smo jih v celotnem letu prodali deset, od tega pet na Internautici," pove Okorn Stipičeva.

Nekaj utrinkov z otvoritve razstave

Na krilih rastočega hrvaškega turizma

"Hrvaška je največji svetovni trg za čarterske barke. Trenutno priveze ponuja med tri in štiri tisoč ponudnikov," pravi Tomaž Kunaver, solastnik podjetja T.T.Y. | Foto: Matej Leskovšek "Hrvaška je največji svetovni trg za čarterske barke. Trenutno priveze ponuja med tri in štiri tisoč ponudnikov," pravi Tomaž Kunaver, solastnik podjetja T.T.Y. Foto: Matej Leskovšek

Če jo je segment najbolj luksuznih, milijone vrednih jaht v krizi precej dobro odnesel, pa se kriza v segmentu srednje velikih plovil po besedah Kunaverja še ni končala oziroma se celo stopnjuje. "Nobena tovarna ne dosega niti polovice količine iz predkriznih let," pravi.

A sogovornika se ne pritožujeta. Veter v jadra jima daje hrvaški turizem, ki se mu - kot smo pisali - obeta vroča sezona predvsem zaradi večjega povpraševanja ruskih in nemških gostov. Tako T. T. Y. kot Avtocenter Martin Stipič, katerega prodaja je lani dosegla 3,4 milijona evrov, prodajata predvsem čarterskim podjetjem, ki oddajajo plovila na hrvaškem trgu. 

"Priljubljen poslovni model so podjetja za charter management, ki prevzamejo jadrnico zasebnega lastnika v upravljanje in jo oddajajo, lastniku pa plačujejo provizijo. Jadrnica stane od 90 tisoč evrov navzgor, kupnina se povrne nekako v sedmih letih, lastniku pa ostane jadrnica, ki je takrat lahko še vedno vredna okrog 50 tisoč evrov," razlaga Okorn Stipičeva.

V Avtocentru Martin Stipič kupujejo predvsem Hrvati, enako tudi pri T.T.Y., ki prodaja še Nemcem, Avstrijcem, v preteklosti so pri njih plovila kupovali tudi že Skandinavci in prebivalci držav nekdanje Sovjetske zveze. Kako so prišli do slovenskega trgovca? "Odločilen je osebni stik in dober poprodajni servis ali z drugimi besedami 50 tisoč kilometrov letno v avtomobilu," slikovito pojasni Kunaver, ki je v poslu 17 let.

"Med kupci prevladujejo podjetja, ki jadrnice oddajajo v najem. Ta posel na Hrvaškem raste," pravi Polonca Okorn Stipič iz podjetja Avtocenter Martin Stipič. | Foto: Matej Leskovšek "Med kupci prevladujejo podjetja, ki jadrnice oddajajo v najem. Ta posel na Hrvaškem raste," pravi Polonca Okorn Stipič iz podjetja Avtocenter Martin Stipič. Foto: Matej Leskovšek

Manj špekulantov, a tudi entuziastov 

Čeprav manj kot pred krizo, se vsako leto za nakup odloči tudi nekaj Slovencev, pri katerih pa Kunaver opaža vse manjše povpraševanje zasebnikov. "V zadnji sezoni je med 40 kupci plovil sedem slovenskih, od tega dve fizični osebi," pravi. 

"Ta hobi res ni poceni: jadrnica stane 90 tisočakov, še nekaj tisoč evrov letno pa je treba odšteti za vzdrževanje. A pri meni so jo že kupili avtomehanik, univerzitetni profesor, podjetnik. Jadrnica ni le luksuz, v tem mora človek uživati," opisuje sogovornik in v smehu pristavi še: "Pa tudi tistih v obleki in z velikimi očali, ki so imeli še ženo in mobitel na lizing, ni več."

 

 

Ne spreglejte