Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 6. 2011,
12.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

predčasne volitve

Sobota, 18. 6. 2011, 12.26

8 let

Kumer: Predčasne volitve ne rešujejo nič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V razgreti, mestoma histerični politični situaciji, bo težko najti scenarij, ki bi zadovoljil večino, je v intervjuju za Večer pojasnil vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer.

Sam je sicer prepričan, da "predčasne volitve ne rešujejo nič".

Kumer: V SDS niso dojeli, da so volivci mandat podelili nekomu drugemu Po njegovih besedah bo scenarij v veliki meri odvisen ne le od ravnanja koalicije, temveč od vseh, ki so jim volivci leta 2008 zaupali glasove na volitvah in so dobili mandat, bodisi v opoziciji bodisi v poziciji.

Kumer je med intervjujem večkrat omenil stalne kritike na račun delovanja koalicije ter pojasnil, da je pri tem "dominantno vlogo" imela in jo še ima SDS. Prepričan je namreč, da v stranki niso sprejeli in še danes ne dojamejo, da so volivci podelili mandat nekomu drugemu za štiri leta. Razložil je, da politične krize v državnem zboru ni ter da so v državnem zboru marsikaj sprejeli, tudi pokojninsko reformo.

A premajhno pozornost dajemo razpisom referendumov, je opozoril. Tako se je po njegovih besedah "politična manjšina prilepila na civilno iniciativo, ki je dosegla razpis referenduma". To po njegovem mnenju dokazuje, da opozicija v državnem zboru ne priznava dejstva, da se odločitve sprejemajo z večino v državnem zboru.

Kumer: Janša je prišel pogledat, če njegov sedež sploh še stoji Vodja poslanske skupine SD je bil do SDS oster tudi glede pozivov k predčasnim volitvam. Tisti, ki forsirajo idejo o predčasnih volitvah in razpustitev parlamenta, sploh ne hodijo v parlament, sploh ne sedijo na svojem sedežu, je dejal Kumer.

"Še v torek je prišel lider največje opozicijske stranke v dvorano pred glasovanjem pogledat, ali njegov sedež sploh še stoji. Sedel je, se ozrl naokrog, vstal in odšel," je bil kritičen vodja poslanske skupine SD ter se vprašal, ali naj ravno prvak SDS Janez Janša govori o odgovorni in moralni politiki. Po Kumrovem mnenju namreč nima "moralnega kredita, da bi o tem govoril, ker si niti plače ne zasluži". Njegovi podrejeni pa se poslužujejo vseh možnih sredstev, da ustvarjajo to negativno vzdušje, kar jim je v teh dveh letih tudi uspelo, pa je še prepričan Kumer.

Kumer je tako zatrdil, da se je negativno vzdušje v javnosti sistematično ustvarjalo od leta 2009. Za to odgovornost nosita tudi koalicija in vlada, je še dejal Kumer, saj bi že v začetku mandata morali povedati, da sta podedovali okostnjake v omari.

Afere kot dodana vrednost pri načenjanju kredibilnosti Na vprašanje, ali niso kredibilnosti načeli tudi koalicijski vodje sami z raznimi aferami, je Kumer odgovoril, da je bila to dodana vrednost. Odgovornost pri tem po njegovem mnenju nosi tudi sam predsednik vlade Borut Pahor, ki je prenesel afere določenih posameznikov na celotno vlado in za njih podelil vsem nam kolektivno odgovornost, ko jih je posvojil.

Kdaj bodo sicer volitve Kumer v pogovoru ni napovedal, je pa dejal, da Janša svojih 50 in več napovedanih odstotkov na volitvah v proporcionalnem volilnem sistemu ne bo doživel "in bo odšel s to iluzijo v politični pokoj".

Ne spreglejte