Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
16.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SD SDS

Petek, 1. 7. 2011, 16.06

7 let, 12 mesecev

Kumer: Krize ne povzročajo ljudje, temveč politiki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ni politično higienično predlagati sprememb, ki so jih zlorabili za to, da smo prišli v ta položaj, Dušan Kumer odgovarja na vprašanje povezovanja s SDS pri spremembah volilne zakonodaje ali ustave.

"Ko te nekdo udari po levem in desnem licu, kaj boš še nastavil," sprašuje vodja poslancev SD Dušan Kumer. Poslanska skupina SD se o morebitnem sodelovanju s SDS za spremembo ustave sicer ni pogovarjala, zato je Kumer poudaril, da govori v lastnem imenu. Sprašuje se, kako lahko sodelovanje s SDS pričakujemo glede na to, da je opozicija apriori zavrnila ustavne spremembe v zvezi z referendumom. V SD bi najprej rebalans in šele nato zaupnico V poslanski skupini SD so naklonjeni scenariju, po katerem bi najprej sprejemali rebalans proračuna, če ta ne bo sprejet, pa bi moral premier Borut Pahor po zaupnico. Šele v primeru, da mu je ne bi izrekli, se v SD zavzemajo za predčasne volitve. "Kriza vrednot kulturnega dialoga med političnimi strankami" Kumer zatrjuje, da parlamentarne krize glede sprejemanja večinskih odločitev v tem trenutku ni. Po njegovih besedah imamo drugo krizo, "krizo vrednot kulturnega dialoga med političnimi strankami. Nekateri v tem mandatu niso dojeli in niso želeli sprejeti, da je nekdo drug po 18 letih dobil zaupanje volivcev". To velja "za vse po vrsti, četudi poslušate tiste odpadnike, ki so po dveh letih in pol ugotovili, da gre za politično razhajanje", je oster Kumer tudi do nekdanjih koalicijskih partneric.

"Ideja o rekonstrukciji vlade le puhlica" Če poslušamo njihove kritike lahko po njegovih ocenah ugotovimo, da je bila ideja o temeljiti rekonstrukciji vlade le "puhlica in maska za pokritje njihovega presežka k javni nepopularnosti in nesposobnosti te vlade v minulih dveh letih". Opozicijske in nekdanje koalicijske stranke imajo poleg kritike vlade tudi predloge za spremembo ustave in volilne zakonodaje, ki pa zahtevajo dvotretjinsko večino v DZ. Toda predlagatelji po besedah vodje poslanske skupine SD ugotavljajo, da te večine nimajo.

Kumer: Odgovornost nosi tudi opozicija "Tisti, ki govorijo o politični krizi, dobro vedo, da te krize ne povzročajo ljudje, temveč politiki. Zlasti so to dovčerajšnji koalicijski partnerji, koalicijski odpadniki, ki niso zmogli nositi bremena odgovornosti do konca mandata, morebiti predčasno končanega," je oster Kumer. Odgovornost po njegovih besedah nosi tudi opozicija, "ki je s svojimi neprestanimi nasprotovanji in zlorabami na politikantski način vršila funkcijo nadzora koalicije, vlade in večine, tistih, ki so dobili najvišjo stopnjo zaupanja za upravljanje te države."

Kumer o Stresu: Halo, kdo je v tej zgodbi politikant Kumer je med tistimi, ki povzročajo politično krizo, omenil tudi ljubljanskega nadškofa Antona Stresa, ki je po njegovih besedah pred časom izjavil, da politiki, ki v sedanjih razmerah nočejo predčasnih volitev, niso državniki, temveč neodgovorni politikanti. "Halo, kdo je v tej zgodbi politikant," se je o Stresovi izjavi vprašal vodja poslancev SD.

Ne spreglejte