Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 7. 2022,
13.53

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

41

Natisni članek

poraba energentov draginja zrak temperature električna energija Bojan Kumer

Ponedeljek, 11. 7. 2022, 13.53

1 leto, 9 mesecev

Kumer: Testiral sem, kaj pomeni biti v prostoru s 25 stopinjami Celzija. Da se!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

41

Bojan Kumer | Minister za infrastrukturo pravi, da je treba narediti prehod iz fosilnih virov energije na obnovljive. | Foto STA

Minister za infrastrukturo pravi, da je treba narediti prehod iz fosilnih virov energije na obnovljive.

Foto: STA

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je na današnji novinarski konferenci spregovoril o ukrepih za učinkovito rabo energije v stavbah javnega sektorja, ki jih je vlada sprejela prejšnji teden. Ti med drugim predvidevajo, da temperatura zraka v prostorih državne uprave ni nižja od 25 stopinj Celzija. S tem ukrepom bi lahko namreč porabo energije znižali za deset odstotkov.

Minister Kumer je poudaril, da se pristojnim na ministrstvu zdi pomembno, da opozorijo na energetsko draginjo. "Sam sem že nekaj časa testiral, kaj pomeni biti v prostoru s 25 stopinjami Celzija. Da se. Res pa je, da pri takšnih stopinjah ne potrebujemo kravat," izpostavlja. 

"Začeli smo pri sebi"

Pravi, da je treba narediti prehod iz fosilnih virov energije na obnovljive. "Javni sektor zajema nekje med pet in deset odstotkov porabe energije. Če začnemo pri sebi (v ožjem javnem sektorju), lahko porabo energije zmanjšamo za deset odstotkov," dodaja.

Izpostavlja tudi, da na ministrstvu nadaljujejo s sestanki glede draginje. Celota ukrepov bo sestavljena iz treh delov – varčevanja, zanesljivosti oskrbe in energetske draginje. "Želim si, da bi vlada sprejela ukrepe, ki jih bomo predstavili. Prosim še za nekaj dni," pravi. Zbrali so seznam več ukrepov, kaj vse lahko naredijo, danes pa so ta seznam zmanjšali na dva ali tri ukrepe, ki bodo zelo specifični.

Ukrepe bodo najprej vpeljali v ožji in širši javni sektor. Na njihovi spletni strani bodo objavili, kdo vse spada v te skupine. Bodo pa kasneje pozvali tudi lokalne organe, da upoštevajo ta priporočila. 

"Na sezono ogrevanja bomo pripravljeni"

"Gremo korak za korakom. Smo zelo delavni. Pred koncem julija bi radi naslovili vse vire, ki so pomembni za ogrevanje, nato pa imamo cel avgust in tudi del septembra, da se pripravimo na sezono ogrevanja," poudarja. 

Na vprašanje, ali je potrebno ljudem hiteti z nakupom energentom, odgovarja, da se zaveda, da dobavitelji ves čas dražijo energente, zato bodo pohiteli in čim prej zamejili tovrstno dviganje cen na področju električne energije in zemeljskega plina.

Ne pričakujejo težav

"Energetske izkaznice, ki jih imajo vse stavbe, mnogi dojemajo le kot dodaten strošek. Zdaj imamo čas, da pripravimo ogrevalne sisteme in izvedemo ukrepe, ki so navedeni v teh izkaznicah. Določeni ukrepi namreč regulirajo pravilno delovanje sistema," še dodaja.

Minister je nekaj besed spregovoril tudi o razglasitvi stopnje zgodnjega opozarjanja oskrbe z zemeljskim plinom, ki jo je danes razglasila Agencija za energijo. "Agencija je razglasila prvo stopnjo od štirih. Preostale države, s katerimi meji Slovenija, so to že storile. Z današnjim dnem je motena dobava prek plinovoda Severni tok, zato si želimo, da se pravočasno pripravimo na ogrevalno sezono in določimo alternative. Za Slovenijo so dobave trenutno nemotene, zato ne pričakujemo težav," še opozarja.

Cena elektrike se je zvišala za 400 odstotkov

Ker se je nabavna cena električne energije močno zvišala, je nova vlada sprejela nekaj ukrepov, s katerimi bi ublažila energetsko draginjo. V enem letu se je cena elektrike namreč zvišala za štiristo odstotkov.

Ni še znano, ali bo vlada posegla v dajatve, bi pa lahko podaljšala veljavnost znižanih trošarin na energente. Te so namreč znižane že od 1. februarja, a se ukrep izteče konec tega meseca.

Ukrepi, ki so jih sprejeli prejšnji teden, določajo tudi, da se v času med 18. uro zvečer in 7. uro zjutraj ter ob sobotah, nedeljah in praznikih prostori ne hladijo na temperaturo, nižjo od 28 stopinj Celzija. V času, ko je potrebno ogrevanje, pa naj se prostori ne ogrevajo na več kot 20 stopinj Celzija.

Bojan Kumer
Novice Infrastrukturni minister napovedal, za koliko se bo podražila energija
Bencinska črpalka, bencinski servis, bencin, tankanje
Novice Kumer: Prevoznikom na avtocestah nižje cene goriv na račun države
Bojan Kumer
Novice Dizel bomo na avtocestah za enako ceno kot zunaj avtocest točili vsi #video
Ne spreglejte