SiolNET. Novice Slovenija
3,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kresovanje: več dela za gasilce #foto #video

3,73

termometer

Kresovanje
Foto: STA

Ob 1. maju, prazniku dela, ki se bo po številnih krajih začel z budnicami, sindikati pozivajo k spoštovanju pravic delavcev. Hkrati izražajo nasprotovanje vse večjemu razraščanju negotovih oblik dela, ki delavcu ne dajejo ustrezne varnosti. Na ljubljanskem Rožniku so v ponedeljek opozorili, da se je treba proti takšnim izkoriščanjem boriti skupaj.

Video: Planet TV


Po prireditvah ob kresovih na predvečer praznika se bodo danes zvrstila tradicionalna prvomajska srečanja. Srečanja na Šmohorju se je udeležil predsednik republike Borut Pahor. Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je bil slavnostni govornik na prireditvi na Javorovici nad Šentjernejem.

V uradu predsednika republike bo danes dan odprtih vrat, obiskovalce pa bo sprejel in nagovoril predsednik Pahor. Pred predsedniško palačo bo kot običajno ob prazniku postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Gasilce ponoči zaposlovali požari ob kresovanju

Minula noč je gasilcem prinesla kar nekaj dela. Kurjenje prvomajskih kresov je ponekod ušlo nadzoru, ogenj pa je zajel travo in grmičevje ob kresu. Zagorelo je tudi v gospodarskem poslopju na območju občine Poljčane. Gasilci so požar pogasili ter iz objekta rešili živino in kmetijske stroje, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Video: Planet TV


Kaj praznujemo?

Na mednarodni praznik dela se delavci po vsem svetu spominjajo zatrtja delavskih protestov v Chicagu 1. maja 1886. Tamkajšnji delavci so zahtevali osemurni delovnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.

Kongres ameriške zveze dela je leta 1888 sklenil, da 1. maj razglasi za delavski spominski dan v spomin na padle žrtve demonstracij dve leti prej. Za mednarodni praznik ga je razglasila Druga internacionala leta 1889 na zasedanju ob stoti obletnici francoske revolucije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin