Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
3. 11. 2020,
21.58

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

23

Natisni članek

Koronavirus epidemija Milan Krek

Torek, 3. 11. 2020, 21.58

3 leta, 5 mesecev

Krek: Smo na vrhu drugega vala, a naslednji je lahko še hujši

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

23

Milan Krek NIJZ | "V Sloveniji smo po vseh izračunih že na vrhu drugega vala epidemije. To kažeta predvsem število vsakodnevno okuženih, ki ne narašča več skokovito, in podaljševanje podvojitvenega časa števila okuženih v državi," pravi direktor NIJZ Milan Krek. | Foto Anže Malovrh/STA

"V Sloveniji smo po vseh izračunih že na vrhu drugega vala epidemije. To kažeta predvsem število vsakodnevno okuženih, ki ne narašča več skokovito, in podaljševanje podvojitvenega časa števila okuženih v državi," pravi direktor NIJZ Milan Krek.

Foto: Anže Malovrh/STA

"Nihče ne more zagotoviti, da ne bodo prišli še hujši valovi. Še vedno imamo veliko takih, ki niso zboleli in ki nimajo imunske odpornosti. Poleg tega pa je ta kratkotrajna, odvisno od človeka. Nekateri, ki so zboleli spomladi, nimajo več protiteles, zato je lahko tretji ali pa četrti val še hujši," je v intervjuju v oddaji Odkrito na TV Slovenija povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek.

Krek je poudaril, da je Slovenija zaradi svoje geostrateške lege še posebej izpostavljena širjenju koronavirusa. "Obdani smo z državami z visoko incidenco. Mi se ustavljamo, naše sosede pa gredo še vedno gor. Tudi režim na meji bomo morali zato pretehtati. Ko bomo zmanjšali število okuženih, bi namreč lahko spet postali žrtve vnosov od zunaj," je dejal.

zaščitna maska
Novice Le še osmina prebivalcev ne pozna nikogar z okužbo

"Ukrepe moramo nadaljevati"

Kot je dejal, smo v Sloveniji po vseh izračunih že na vrhu drugega vala epidemije. To kažeta predvsem število vsakodnevno okuženih, ki ne narašča več skokovito, in podaljševanje podvojitvenega časa števila okužb.

Kljub temu opozarja, da moramo ukrepe nadaljevati in priti do točke, ko bomo spet obvladovali epidemijo. "Šele takrat se bomo lahko začeli pogovarjati o sproščanju," je pojasnil.

Koronavirus. Covid-19.
Novice Število novih okužb se res zmanjšuje, a ni še čas za veselje

Ker bodo drugemu sledili novi valovi širjenja virusa, ki bi lahko bili še hujši, meni, da se bomo morali naučiti živeti na drug način. "Če nam to ni bilo jasno po prvem, bo večini po drugem," je poudaril in dodal, da bomo morali koronavirusu prilagoditi način šolanja in dela ter omejiti druženje na tako imenovane "varne mehurčke" ožje ali nekoliko širše družine.

"Najtežje je spremeniti naše vedenje"

"Gre za spremembo našega vedenja, to je najtežje. Tudi moja maska na bencinski črpalki je del te zgodbe. Veliko bolj se moram truditi, da obvladam to zadevo, tako kot vsak od nas," je še povedal.

O sezoni širjenja gripe je dejal, da ta zaradi nošenja mask ne bo tako huda kot v preteklosti, a da se najbolj bojijo posledic za bolnike, ki bodo hkrati zboleli za gripo in se okužili s koronavirusom.

Ne spreglejte