SiolNET. Novice Slovenija
0,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

KPK ugotovila korupcijska tveganja pri nabavi zaščitne opreme #video

0,95

termometer

V tematskem nadzoru, povezanem z nabavo zaščitne opreme v času epidemije koronavirusa letos spomladi, je Komisija za preprečevanje korupcije zaznala večje število korupcijskih tveganj, zato je odgovornim dala priporočila. Zaznala je tudi nekatere sume kršitev zakonodaje, zato bo v teh primerih delo nadaljevala z uvedbo preiskav.  

Tomi Rumpf Novice Rumpf: Zaščitne opreme v skladiščih dovolj za tri mesece

Tematski nadzor je trajal od maja 2020, pri čemer je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pregledala obsežno dokumentacijo, ki jo je pridobila, opravila razgovore z različnimi posamezniki in sestanke z različnimi organizacijami. Pri nadzoru je bila KPK osredotočena na nabavo zaščitnih mask v epidemiji in v določenem delu ventilatorjev.

S poročilom in danimi priporočili želi komisija pristojnim ustanovam ponuditi pomoč pri upravljanju zaznanih korupcijskih tveganj z namenom učinkovitega in preglednega izvajanja postopkov v prihodnje, sta na današnji predstavitvi poročila dejala predsednik komisije Robert Šumi ter vodja službe za nadzor in preiskave na komisiji Katja Mihelič Sušnik

Aleksandra Pivec Novice KPK preiskuje primer Pivčeve, ker sumijo, da je kršila zakon #video

Tveganja v vseh fazah postopkov

KPK je sicer zaznala tveganja v vseh fazah postopkov nabav. Gre za tveganja v povezavi z nedoločnostjo in nejasnostjo vlog posameznih deležnikov celotnega procesa, posledično pa so bila v celotnem postopku zaznana tudi specifična korupcijska tveganja nesledljivosti in nepreglednosti izvedenih postopkov, neenakopravne obravnave ponudnikov in izbranih pogodbenih partnerjev ter vplivanja oseb, ki pristojnosti v postopkih niso imele.

"Z namenom zagotavljanja preglednosti porabe javnih sredstev je takšna postopkovna tveganja pri nadaljnjih postopkih treba ustrezno zamejiti, zato smo glavnim deležnikom postopkov nabav zaščitne opreme podali priporočila," je povedala vodja Službe za nadzor in preiskave na komisiji Mihelič Sušnikova.

Vodja službe za nadzor in preiskave na komisiji Katja Mihelič Sušnik | Foto: Komisija za preprečevanje korupcije Vodja službe za nadzor in preiskave na komisiji Katja Mihelič Sušnik Foto: Komisija za preprečevanje korupcije

Komisija je podala 15 priporočil, ki se nanašajo na natančne opredelitve vlog posameznih deležnikov, natančno opredelitev količin in vrst zaščitne opreme, ki bo predmet nabave, ter potrebnih dokazil, opredelitev meril in kriterijev za izbiro, opredelitev vsebine sklenjenih pogodb, zaščito dobrovernih prijaviteljev in podobno.

Pri KPK ob tem poudarjajo, da bo le z doslednim upoštevanjem priporočil mogoče zagotoviti pregledne in sledljive postopke ter upravičiti zaupanje državljanov v pravilnost in zakonitost ravnanja deležnikov procesa nabav, ki pomenijo pomembno porabo javnih sredstev v interesu zagotavljanja zdravja in varnosti vseh nas.

Darko Stare in Goran Klemenčič Novice Nekdanji državni sekretar izgubil tožbo, s katero se je poskušal vrniti na KPK

Zaznani sumi kršitev: uvedba preiskav in odstopi drugim organom

Vse poročilo je komisija danes posredovala glavnim deležnikom postopkov nabav zaščitne opreme: vladi, zavodu za blagovne rezerve, ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvu za zdravje ter upravi za zaščito in reševanje. Posredovano bo tudi drugim organom, ki se ukvarjajo s postopki nabave zaščitne opreme: računskemu sodišču, finančni upravi in policiji.

Komisija bo svoje delo v prihodnjih dneh nadaljevala z uvedbo posameznih preiskav, saj je v okviru pregleda dokumentacije ugotovila tudi nekatere sume kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije s področja protikorupcijske klavzule ter nezakonitih in neetičnih vplivov.

Predsednik komisije Robert Šumi | Foto: Komisija za preprečevanje korupcije Predsednik komisije Robert Šumi Foto: Komisija za preprečevanje korupcije

Na katere organe ali osebe konkretno se nanašajo sumi kršitev, na današnji novinarski konferenci še niso pojasnili. Je pa Šumi navedel, da bodo postopki, ki so v pristojnosti KPK, uvedeni, kolikor je mogoče hitro. Računajo, da že ta mesec. Pri tem gre po njegovih besedah za več oseb, med katerimi so tudi javni uslužbenci.

"Razumemo zahtevnost in resnost položaja, v katerem je bilo treba ravnati hitro in učinkovito. Zavedamo se, da so bili postopki izvedeni v obdobju izrednih razmer, ko je nujnost dobave zaščitnih sredstev narekovala tudi način izvedbe postopkov. Vendar je tudi v takšnih razmerah treba ravnati odgovorno, pregledno in v skladu z visoko stopnjo integritete," je poudaril Šumi.

V okviru preiskave bo sume kršitev potrdila ali ovrgla, konkretnih informacij pa v zvezi s tem še ne more podati. Komisija je zaznala tudi nekatere sume kršitev s področja dela drugih nadzornih organov. Informacije v zvezi s tem bo odstopila državni revizijski komisiji, tržnemu inšpektoratu, javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke, finančni upravi, računskemu sodišču ter policiji.

Poročilo KPK si lahko preberete na tej POVEZAVI, njegov povzetek pa TUKAJ.
Dejan Židan Novice KPK v primeru Židan ni ugotovila nobenih kršitev

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin