SiolNET. Novice Slovenija
2,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanji državni sekretar izgubil tožbo, s katero se je poskušal vrniti na KPK

2,67

termometer

Darko Stare |  | Foto: STA
Foto: STA

Nekdanji državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Darko Stare je izgubil tožbo na sodišču, s katero se je poskušal vrniti na staro delovno mesto na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). 

Peter Jenko Novice Vlada z vrha Fursa razrešila Petra Jenka

Darko Stare je pogodbo o zaposlitvi na Komisiji za preprečevanje korupcije sklenil 9. maja 2006. Ko je septembra 2014 v času vlade Mira Cerarja stopil v funkcijo državnega sekretarja, mu je delovno razmerje na KPK prenehalo.

Potem ko ga je vlada Marjana Šarca razrešila s položaja državnega sekretarja, se je poskušal vrniti na staro delovno mesto, a so mu s KPK odgovorili, da ni več zaposlen pri njih, poroča časnik Delo. 

Sodišče razsodilo v prid KPK

Stare je nato s tožbo poskušal doseči, da bi mu pogodba o zaposlitvi veljala še od 14. septembra 2018 do izdaje prvostopenjske sodbe maja lani ter da bi mu za ta čas KPK plačala vsa obvezna zavarovanja in prispevke in mu za vsak mesec izplačala 2.400 evrov neto nadomestila plače, zraven pa še denarno povračilo v višini 67 tisoč evrov.

Kot trdi Stare, ni vedel, da mu je ob nastopu funkcije državnega sekretarja prenehalo delovno razmerje na KPK, saj v pogodbi ni bilo nobenega takšnega akta. Pogodba o zaposlitvi mu naj ne bi prenehala tudi zato, ker mu je na komisiji niso odpovedali na predpisan način, še piše Delo.

Stare je bil nekdanji namestnik pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča in namestnik šefa obveščevalne službe Andreja Rupnika. | Foto: Državni zbor Stare je bil nekdanji namestnik pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča in namestnik šefa obveščevalne službe Andreja Rupnika. Foto: Državni zbor

Čeprav se je Stare skliceval na zakon o funkcionarjih v državnih organih in zakon o vladi, po katerem ima funkcionar pravico do vrnitve na delovno mesto pred nastopom funkcije, je delovno sodišče pravnomočno razsodilo, da je tovrstno stališče neutemeljeno.

Zakon namreč priznava le pravico do nadomestila plače za določen čas po prenehanju funkcije, ne pa tudi pravice državnega sekretarja do vrnitve na delo k prejšnjemu delodajalcu, še poroča Delo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin