Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 3. 2014,
8.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

KPK Goran Klemenčič Gregor Virant

Petek, 14. 3. 2014, 8.45

8 let

KPK razkriva: Virantovi poceni leti z Adrio Airways niso sporni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pod vodstvom predsednika Gorana Klemenčiča je pred koncem mandata očitno oprala ime ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je "zaradi javnega interesa" objavila del ugotovitev preverjanja podeljevanja poceni letalskih vozovnic družbe Adria Airways. Kot navajajo, bodo celotne ugotovitve objavili, ko bo na prihodnji seji senat odločil tudi o tistem delu ugotovitev, ki se po navedbah Adrie Airways nanašajo na poslovno skrivnost družbe.

Uprava Adrie Airways pred letom 2011 z netransparentnim in arbitrarnim podeljevanjem poceni kart kršila dolžno ravnanje skrbnega in vestnega gospodarstvenika, ugotavlja KPK in nima razloga ne verjeti, da številni niso vedeli, da Adria Airways karte odobrava na tak način. Ugotavlja pa, da sam Gregor Virant pri odobritvi popustov ni posredoval.

Del ugotovitev: do poceni kart so prihajali številni Iz delno objavljenih ugotovitev pa je razvidno, da "za posamezne odobrene cenejše vozovnice ni transparenten namen in razlog odobritve nižje cene, posledično pa tudi ni možno odgovoriti na vprašanje, zakaj je bila (če je bila) odobritev posamezne cenejše vozovnice z vidika Adrie Airways poslovno upravičena in smotrna".

Po ugotovitvah KPK so se cene vozovnic za potnike na istem poletu gibale med nekaj deset in nekaj sto evri. "Če upoštevamo dejstvo, da je bilo cenejših vozovnic odobrenih več tisoč, ostaja ključno neodgovorjeno vprašanje, kakšen je bil poslovni interes Adrie Airways za takšno početje," navajajo.

Ker je šlo za vpeljan in več desetletij delujoč sistem podeljevanja cenejših vozovnic, so na tak način do cenejših vozovnic prihajale različne osebe, od funkcionarjev, estradnikov in gospodarstvenikov, pa tudi javnosti povsem nepoznani posamezniki, še pojasnjujejo v KPK.

Virant se je sam razkril Da je postopek preverjanja domnevnih nepravilnosti pri podeljevanju vozovnic v državnem letalskem prevozniku po skoraj letu dni končan, je v Odmevih na TV Slovenija razkril kar Virant. Ob tem je povedal, da je bil pred časom na razgovoru pri komisiji in da je v pregled že dobil osnutek poročila, ki ga je ta spisala, v Dnevniku pišeta Tomaž Modic in Primož Cirman.

"Sporočil sem jim, da pripomb nimam," je dejal Virant in poudaril, da "komisija ni mogla najti nič vprašljivega, ker je bilo vse skupaj klevetanje". Iz tega je mogoče razbrati, da ugotovitve KPK v zadevi o letalskih vozovnicah za Viranta niso obremenjujoče. Tudi na komisiji so potrdili, da "je postopek glede zadeve Adria Airways končan".

"Ko bodo omenjena vprašanja rešena, boste mediji obveščeni" A dodali so, da "je objava sklepnih ugotovitev povezana z rešitvijo vprašanj pravne narave, saj je podjetje vso dokumentacijo, na kateri temeljijo ugotovitve, označilo z oznako poslovne tajnosti. Ko bodo omenjena vprašanja rešena, boste mediji obveščeni," so pojasnili pri KPK.

Tajnikar: Adria s podobno politiko oblikovanja cen kot Lufthansa Maks Tajnikar, ki je leta 2009 postal nadzornik Adrie Airways, nato pa je bil predsednik upravnega odbora družbe, je pojasnil, da imajo letalske družbe zapleten sistem oblikovanja cen, Adria pa je imela podobno politiko oblikovanja cen kot Lufthansa. Po podobnem principu so se tako po njegovih bsedah v Adrii dajali tudi popusti na karte. "Kakšnega velikega vprašanja takrat ni bilo pri prodaji kart," je dejal nekdanji nadzornik Adrie Airways. Ob tem je poudaril, da so imeli direktorji skladno z akti družbe pravico, da odrejajo politiko cen. Takšno pristojnost so imeli prodajni direktor in oba člana uprave. "Onadva sta pogosto in na zelo različen način oblikovala politiko cen," je dejal.

Poudaril, da se popusta, ki je bil njemu očitan, sploh ni zavedal Poudaril je tudi, da se popusta, ki je bil njemu očitan, sploh ni zavedal. Po nadaljnjem preverjanju pa je ugotovil, da je dobil popust obračunan skladno s pravilnikom družbe. To po njegovem mnenju priča "o čistosti direktorjev in tudi članov nadzornega sveta".

Tajnikar je tudi pojasnil, da je bil nadzorni svet Adrie takoj, ko je postal njegov član leta 2009, v kontaktu s protikorupcijsko komisijo. KPK je namreč nadzorni svet obvestil o anonimnem pismu, točne vsebine očitkov pa se Tajnikar ne spomni. Ve pa, da je nadzorni svet večkrat preveril vse očitke iz anonimnega pisma, in niso ugotovili, da bi bilo karkoli narobe.

Spomnimo, Virant je med oktobrom 2009, ko je kot nekdanji minister za javno upravo še prejemal nadomestilo za leto dni po prenehanju funkcije, in januarjem 2011 dokazano kar šestnajstkrat letel z zelo poceni vozovnicami, do katerih ni bil upravičen po nobenem od internih predpisov Adrie Airways, poroča Dnevnik.

Ne spreglejte