Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
26. 6. 2015,
11.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

KPK Janez Janša Janez Janša

Petek, 26. 6. 2015, 11.54

6 let, 7 mesecev

KPK Janši očita nepojasnjeno povečanje premoženja. Predsednik SDS očitke zavrača.

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Senat KPK je sprejel novo končno poročilo o nadzoru premoženjskega stanja predsednika SDS Janeza Janše. "Ugotovitve KPK so nepravilne, netočne, zmotne in nezakonite," pravi Janša.

Osnutek ugotovitev je bil Janši v izjasnitev poslan 26. maja 2015, ker pa KPK njegovega odgovora ni prejela, je postopek 26. junija zaključila. Ugotovitve je senat KPK danes sprejel soglasno.

KPK je v novem nadzoru ugotovila, da Janez Janša: - v zakonskem roku ni prijavil nakupa trisobnega stanovanja v Ljubljani, ki ga je pridobil leta 2005 in bi ga zato moral prijaviti komisiji najpozneje v 30 dneh po prejemu dohodninske odločbe za leto 2005, to pa je storil šele 15. 10. 2007. - v zakonskem roku ni prijavil prodaje kmetijskih zemljišč v skupni izmeri 15.437 m2 in stavbišča v izmeri 176 m2 v katastrski občini Trenta, ki jih je odsvojil dne 20. 7. 2005; to spremembo bi moral prijaviti komisiji najpozneje v 30 dneh po prejemu dohodninske odločbe za leto 2005, to pa je storil šele 15. 10. 2007.

- v zakonskem roku ni prijavil nakupa osebnega avtomobila znamke VOLVO XC 70 za 46 tisoč evrov, ki ga je pridobil dne 15. 3. 2007 in bi ga zato moral prijaviti komisiji najpozneje v 30 dneh po prejemu dohodninske odločbe za leto 2007, to pa je storil šele 12. 12. 2008, pri čemer je v prijavi komisiji neresnično prikazal vrednost vozila na 14.500 evrov (vozilo je bilo kupljeno za 46.000 evrov).

- v zakonskem roku ni prijavil najema hipotekarnega kredita v višini 135.000 evrov, ki ga je najel dne 1. 7. 2009 in bi ga zato moral prijaviti najpozneje v 30 dneh po prejemu dohodninske odločbe za leto 2009, to pa je storil šele 13. 11. 2010.

- komisiji ni prijavil poroštva stranki SDS pri najemu kredita v višini 500.000 evrov leta 2011, ki bi ga moral komisiji prijaviti najpozneje do 31. 1. 2012.

- komisiji ni prijavil poroštva (dajalec zavarovanj) fizični osebi/družinskemu članu pri najemu posojila v višini 125.000 EUR januarja 2012, ki bi ga moral komisiji prijaviti na elektronskem obrazcu najpozneje do 31. 1. 2012.

- komisiji ni prijavil pologa gotovine na transakcijski račun pri banki v višini 33.000 evrov v letu 2005, ki bi ga moral prijaviti najpozneje v 30 dneh po prejemu dohodninske odločbe za leto 2005.

KPK: Del povečanja premoženja povezan z izrazitimi korupcijskimi tveganji "Janezu Janši se je premoženje glede na ugotovljene uradne vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju, ko je opravljal funkcijo poslanca in predsednika Vlade RS, nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov, pri čemer je komisija ugotovila, da je Janez Janša iz premoženja, ki ne izvira iz njegovih uradno znanih prihodkov, med drugim sofinanciral nakupe nepremičnin, tekoče stroške nepremičnin, nakup vozila višjega cenovnega razreda, stroške zavarovanja in servisiranja vozila, stroške sodnih postopkov, zasebna potovanja v tujino ipd.," so zapisali v KPK.

Komisija je prav tako ugotovila, da je del omenjenega povečanja premoženja povezan z izrazitimi korupcijskimi tveganji v povezavi s poslovanjem pravnih oseb v lasti enega od njegovih družinskih članov. "Leta 2005 je Ivanu Janezu Janši podjetje Imos prek povezanega podjetja Eurogradnje z odkupom in večkratnim preplačilom vrednosti nepremičnin dejansko do skoraj polovice sofinanciralo nakup stanovanja v Ljubljani, kar po oceni komisije, glede na okoliščine posla, utemeljuje sklep, da je s tem Ivan Janez Janša pridobil premoženjsko korist (poleg premoženja iz prejšnje točke) od gospodarske družbe Imos v okvirni višini najmanj 100.000 evrov," so še zapisali v KPK.

Prvo poročilo KPK odpravljeno Janša je po objavi prvega poročila o njegovem premoženju sprožil upravni spor. Po dvakratni zavrnitvi na prvostopenjskem sodišču je vrhovno sodišče marca letos razsodilo, da je KPK z izdajo poročila posegel v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslal v izjasnitev. S tem je bila Janši kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic, je menilo sodišče.

Janša: KPK uporabila metode, ki so bile v prejšnjem postopku uporabljene nezakonito "KPK je ne glede na dejstvo, da je bilo prejšnje zaključno poročilo kot nezakonito odpravljeno, postopek in neobrazložene očitke prejšnjega senata KPK posvojila in tako uporabila vse metode, ki so bile v prejšnjem postopku uporabljene nezakonito," pa trdi Janša, ki zavrača očitke, navedene v poročilu KPK.

"V tem 'ponovljenem postopku' pred KPK mi ni bilo omogočeno, da sodelujem v njem, nisem bil seznanjen z ugotovitvami in dokumenti, skratka nisem imel nobene možnosti ustavno zajamčenega sodelovanja v postopku. Pravica izjaviti se ne pomeni zgolj pravice, da sedaj podam odgovor na nepravilne, netočne, zmotne in nezakonite ugotovitve KPK, ampak predvsem možnost seznaniti se z dejstvi in dokazi ki jih je komisija uporabila v postopku in seveda tedaj sproti podajati svoje navedbe," je izpostavil.

Predsednik SDS zahteval izločitev članov senata KPK Poudarja, da je njegov zastopnik vložil zahtevo za izločitev članov senata KPK iz postopka in da mu senat ni omogočil vpogleda v več kot 40 listin, ki so se nahajale na popisu vsebine njegovega spisa.

"Ravnanje KPK v tem delu je identično ravnanju vojaškega sodišča v procesu JBTZ leta 1988, v času katerega je aktualni predsednik KPK opravljal funkcijo sekretarja Občinskega komiteja ZKS in predsednika komiteja za SLO in DS," opozarja Janša in dodaja, da so o izločitvi odločali kar člani senata sami in izločitev zavrnili.

"V odločanju je sodelovala tudi članica senata, ki v času svoje novinarske kariere v svojih zapisih ni skrivala javnih antipatij do zavezanca, ki je podpisnica peticije proti njegovi vladi in ki javno izraža nostalgijo za totalitarnimi časi, v katerih so se grobo kršile človekove pravice," je še dodal.

Ne spreglejte