Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
17. 3. 2014,
8.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gregor Virant KPK

Ponedeljek, 17. 3. 2014, 8.05

7 let, 12 mesecev

KPK bo morebiti še enkrat preverila, kako je Virant prišel do poceni letalskih kart (video)

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gregor Virant se je o nakupu poceni letalskih vozovnic v letih 2010 in 2011 osebno dogovarjal s takratnim komercialnim direktorjem Adrie Airways Tomažem Kostanjškom, razkrivajo dokumenti.

To postavlja na laž trditve aktualnega ministra za notranje zadeve, ki je skoraj leto dni zatrjeval, da za popuste ni vedel, saj naj bi vozovnice pri Adrii urejala njegova žena Nana Brejc Virant. Pod vprašaj pa postavlja tudi ključno ugotovitev komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v zadevi Letalske vozovnice, v Dnevniku pišeta Vesna Vuković in Primož Cirman.

Dokumenti v nasprotju z Virantovimi trditvami V poročilu, ki ga je deloma razkrila v petek, je namreč v celoti sprejela omenjeno Virantovo trditev in poudarila, da je njegova družina do cenejših vozovnic prišla prek zvez njegove žene. Prav to je bil tudi kronski argument KPK za presojo, da Virant, do leta 2008 minister za javno upravo, do poceni vozovnic v tem času ni prišel zaradi svojega položaja.

A iz dokumentov, s katerimi razpolagajo pri Dnevniku, je razvidno, da se je Virant v letih 2010 in 2011 kar sam – in ne prek žene – dogovarjal za lete na Adrii Airways, in to neposredno s Kostanjškom. Virant je tako Kostanjšku poslal več sporočil, med drugim tudi 8. julija 2010, ko je zapisal: "Tomaž, spodaj je osem 'kandidatov' za Ljubljana–Frankfurt–Ljubljana (zraven so številke potnih listov). … bo takrat star … let. Leteli bi takole: Ljubljana–Frankfurt 22. oktobra ob 8. uri, Frankfurt–Ljubljana 1. 10. ob 10.30. Hvala in lep pozdrav, Grega."

V sporočilu je Virant navedel tudi imena osmerice potnikov, za katere je Kostanjšek urejal vozovnice. Med njimi je celotna štiričlanska družina ministra Viranta, še dva njegova sorodnika ter Virantova tast in tašča, Mihael in Radoslava Brejc.

Virant: S poročilom KPK je zgodba o letalskih kartah zame zaključena "Vsa dejstva sem natančno pojasnil KPK. Iz njenega poročila je jasno razvidno, da krivde za neurejen sistem odločanja o popustih v Adrii Airways pač ni mogoče pripisati stotinam kupcev, ki so popust dobili," nam je pojasnil Gregor Virant. Dodal je še: "S poročilom KPK je zgodba o letalskih kartah zame zaključena. Ker gre pri zadnjih poročanjih že za klevetanje in za poseganje v mojo zasebno korespondenco iz časa, ko nisem bil na nobeni javni funkciji, bom resno razmislil o sodni poti za zaščito svojih pravic."

Ne spreglejte