Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 9. 2017,
14.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

1

Natisni članek

referendum drugi tir Vili Kovačič

Četrtek, 21. 9. 2017, 14.45

6 let, 7 mesecev

Kovačič o referendumu: Takšen kvorum lahko dosežejo le sindikati, politika, mafija in Cerkev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

1

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič pričakuje, da se bo večina na referendumu izrekla proti zakonu, a bi lahko bila težava kvorum, ki ga ustava za veljavnost odločitve zahteva od spremembe leta 2013.

Ustavno sodišče še ni odločilo o Kovačičevi pritožbi zaradi dodelitve 97 tisoč evrov iz proračunske rezerve za potrebe vladne strani. Kovačič je prepričan, da so s tem pobudnike postavili v neenakopraven položaj. Danes je pojasnil, da sami denarja niso dobili od nobene stranke in ga tudi niso želeli. Podatkov, koliko sredstev se je nabralo z SMS-sporočili, še nima, po njegovih navedbah pa so do zdaj zbrali približno 1.200 evrov. Sam je iz svojih prihrankov prispeval pet tisoč evrov.

Vsi volivci še niso dobili vabil na referendum

Kovačič je danes ugotavljal, da bo verjetno ustavno sodišče odločilo šele, ko bo referendum že mimo, kar je označil za "opravilno nesposobnost ustavnega sodišča". Sicer pa je bilo kršitev, povezanih z referendumom, po njegovih navedbah še več. Na nekatere so že opozorili, po referendumu pa jih bodo zbrali v sklepno pritožbo.

Kot je med drugim danes opozoril Kovačič, še v dneh, ko je bilo že mogoče predčasno glasovanje, vsi volivci še niso dobili vabil na referendum, kar je huda kršitev, ki vpliva na udeležbo. Prav tako je bil kritičen do možnosti, ki so jih za predstavitev svojih stališč imeli v medijih, tako v javnih kot zasebnih.

Babič: Kampanja nezakonita

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi Blaž Babič. Po njegovi oceni je bila kampanja nezakonita in protiustavna. Če zakon na referendumu ne bo zavrnjen, je ponudil svojo pomoč pri pisanju pobude za oceno ustavnosti o zakonu.

Kovačič in Babič sta bila pri tem kritična tudi do referendumske ureditve. Babič, ki se je že z več pobudami obrnil na ustavno sodišče, je dejal, da je zbiranje podpisov za referendum na upravnih enotah, kot je predvideno, protiustavno. Prav tako sta problematizirala zahtevani kvorum za veljavnost odločitve na referendumu. Približno 300 tisoč volivcev, ki mora priti na referendum in se izreči proti zakonu, je več, kot je volivcev vladne SMC, je dejal Babič. Kovačič pa je dodal, da takšen kvorum lahko dosežejo "le sindikati, politika, mafija in Cerkev".

Ne spreglejte