Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2018,
13.18

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

25

Natisni članek

Koroška

Sreda, 19. 12. 2018, 13.18

5 let, 3 mesece

Koroška na nogah: gradnja hitre ceste se odmika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

25

Tovornjakarji avtocesta | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Dars je na današnjem sestanku na ministrstvu za infrastrukturo predstavil noveliran časovni načrt gradnje severnega dela tretje razvojne osi, ki pa je za Korošce nesprejemljiv, je dejal Aljaž Verhovnik. Za odsek Velenje-Slovenj Gradec, ki bi ga morali začeti graditi konec leta 2019, Dars zdaj začetek gradnje predvideva leto dni kasneje.

"Korošci smo danes na tem sestanku doživeli popoln šok," je dejal član odbora za gradnjo 3. razvojne osi in koordinator mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik. Opozoril je, da se zdaj predlagana časovnica bistveno razlikuje od lani poleti podpisanega protokola, ki ga je takratni minister za infrastrukturo Peter Gašperšič podpisal s predstavniki koroške in savinjsko-šaleške regije.

Vprašanja, zakaj je prišlo do časovnega zamika in kako to, da tega niso predvideli že prej, smo naslovili na Dars. Odgovorili so nam, da Dars ni podpisal protokola, "ker roki niso bili realni." Poudarjajo, da so to vseskozi pojasnjevali tudi drugim deležnikom na srečanjih oziroma sestankih glede projekta tretje osi - sever.

Pojasnili so, da skušajo v čim večji meri slediti časovnici iz protokola, vendar pa vanjo vključujejo zamik pričetka izdelave projektne dokumentacije, spremembe povezane z novo gradbeno zakonodajo, pogoje okoljevarstvenega soglasja in pogoje oziroma tehnologijo gradnje na zelo zahtevnem, 17,5 kilometra dolgem odseku med Velenjem in Slovenj Gradcem.

"Za izgradnjo trase je, zaradi dolžine odsekov, izvedbe povezanih ukrepov (obvozi, gradbiščne ceste, prestavitve komunalnih in energetskih vodov …) in tehnologije gradnje predvidena pridobitev več gradbenih dovoljenj, zato trenutno ni možno generalno odgovoriti na vprašanje, kdaj bo pridobljeno gradbeno dovoljenje. Poleg navedenega pridobitev gradbenih dovoljenj ni odvisna zgolj od izdelave projektne dokumentacije ampak tudi od pravočasne pridobitve zemljišč za gradnjo in pozitivnih mnenj pristojnih soglasodajalcev ter izvedbe predhodnih arheoloških raziskav. Navedeno pomeni, da časovnica ni odvisna zgolj od investitorja, ampak tudi od drugih deležnikov, ki so vključeni v zakonsko predpisane postopke pridobivanja dovoljenj za gradnjo," so sporočili.

Dodajajo, da ob predpostavki, da bo pridobivanje zemljišč in druge aktivnosti potekale skladno s terminskim planom in ob upoštevanju, da ne bo pritožb v času razpisov za izbiro izvajalcev, je začetek izvajanja pripravljalnih del v okviru predmetne investicije predviden konec leta 2020.

Hitra cesta končana šele leta 2026?

Kot je pojasnil Verhovnik, se po danes predstavljenem predlogu Darsa začetek gradnje odseka Velenje-Slovenj Gradec, predviden za konec leta 2019, zamika za eno leto, medtem ko je dokončanje gradnje tega odseka, ki je v protokolu predvideno v letu 2023, po novem predvideno v letu 2026.

Negotova tudi usoda ceste med Velenjem in Šentrupertom

Ob tem je negotova prihodnost vmesnega odseka, to je odseka od avtoceste oz. od Šentruperta do Velenja, za katerega je vložena zahteva za ustavno presojo državnega prostorskega načrta, aktivnosti glede projektiranja tega odseka pa so zaradi tega prekinjene. Po informacijah z današnjega sestanka naj bi ustavno sodišče odločitev o tem sprejelo predvidoma spomladi prihodnje leto, je dejal Verhovnik.

avtocesta | Foto: STA , Foto: STA ,

Korošci so razočarani tudi zaradi zamika načrtov glede nadaljevanja načrtovanja in gradnje hitre ceste od Slovenj Gradca proti severu. Za oba odseka od Slovenj Gradca do Holmca je po protokolu zaključek umeščanja v prostor predviden junija 2020, Dars pa po novem predvideva, da se na odseku Slovenj Gradec-Dravograd (Otiški Vrh) umeščanje konča marca 2021, na odseku od Dravograda do Holmca pa januarja 2023.

Bratušek: Z Darsom najti najkrajšo časovnico

Alenka Bratušek se je javila iz Bruslja. | Foto: STA , Alenka Bratušek se je javila iz Bruslja. Foto: STA , Na današnjem sestanku na ministrstvu sicer ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek ni bila navzoča, saj se mudi v Bruslju, kjer je v zvezi s tem v izjavi za medije spomnila, da je tretja razvojna os eden od treh največjih oz. najpomembnejših projektov, ki jih je izpostavila na začetku mandata kot ministrica za infrastrukturo.

Dodala je, da je njen predhodnik, minister Gašperšič, podpisal protokol z občinami, kjer je določil datum začetka gradnje, "vendar ta datum na žalost z izvajalcem in investitorjem, torej Darsom, ni bil usklajen". Njena zaveza je, kot je dejala, da bodo skupaj z Darsom naredili najkrajšo možno časovnico. Ob tem je obljubila, da bodo poskusili zdaj predvidene nove roke "maksimalno časovno skrajšati", da pa sama nerealnih obljub ne daje. Korošci bodo po njenih besedah morali vprašati tiste, ki so bili pred njo, "zakaj so jih pravzaprav zavajali".

Nekdo je nagajal ali zavajal javnost

"Takšni zamiki so za nas nesprejemljivi," je dejal Verhovnik in dodal, da je odbor za gradnjo 3. razvojne osi Darsov danes predstavljen časovni načrt zavrnil, saj se bistveno razlikuje od dogovorjenega s protokolom. Verhovnik je ob tem opozoril, da so pri pripravi protokola sodelovale strokovne službe, ki bi morale že takrat predstaviti realne roke. "Očitno je nekdo tukaj nagajal ali zavajal javnost in sto tisoč ljudi, ki so odvisni od projekta," je bil kritičen Verhovnik.

Dejal je, da od Darsa do 10. januarja prihodnje leto pričakujejo nov predlog časovnega poteka projekta, za katerega upa, da bo bolj sprejemljiv. "V nasprotnem primeru bomo mi kot iniciativa pozvali svet koroške regije in svet savinjsko-šaleške regije, da sprejmemo ukrepe državljanske nepokorščine," je dodal Verhovnik.

O ugotovitvah bodo obvestili tudi predsednika vlade Marjana Šarca, je napovedal in dodal, da z danes pripravljeno časovnico tudi na ministrstvu za infrastrukturo niso zadovoljni. Na današnjem sestanku na ministrstvu sicer ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki projekt tretje razvojne osi izpostavlja kot enega od treh najpomembnejših v svojem mandatu na položaju ministrice, ni bila navzoča. Na sestanku so sodelovali državna sekretarka z ministrstva Nina Mauhler in še predstavniki nekaterih drugih ustanov.

Ne spreglejte