SiolNET. Novice Slovenija
9,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novi podatki: včeraj čez šest tisoč potrjenih okužb

9,63

termometer

Koronavirus. Corona. Maska. PCT. Covid-19.
Foto: Guliverimage

V soboto so v Sloveniji ob opravljenih 10.299 PCR-testih potrdili 6.012 novih primerov okužbe s koronavirusom. To je 2.652 okužb več kot pred tednom dni. Delež pozitivnih testov znaša 58,4 odstotka in je najvišji od začetka epidemije. 

Kot kažejo podatki, se epidemija v Sloveniji ne umirja. Včeraj so v Sloveniji potrdili 6.012 primerov okužbe s koronavirusom. 

V petek so ob opravljenih 14.360 PCR-testih potrdili 7.580 okužb z novim koronavirusom, kar je največ okužb v enem dnevu od začetka epidemije. Delež pozitivnih testov je znašal 53 odstotkov.

V bolnišnicah zdravijo 549 covidnih bolnikov, 156 na intenzivni negi. V soboto je umrl en bolnik s covid-19, je objavila vlada. Skupno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 35. Število tistih, ki potrebujejo zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego, pa je ostalo enako. Najmlajši covidni bolnik na intenzivni negi ima 14 let. 

V soboto so opravili še 75.727 hitrih antigenskih testov, ki jih preverjajo z bolj zanesljivimi PCR-testi. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužbe znaša 6.029, 14-dnevna pojavnost na sto tisoč prebivalcev pa je 3.152.  

V državi je trenutno 66.777 aktivnih okužb, kažejo podatki NIJZ.

Na ministrstvu zadovoljni z odzivom na drugo akcijo "Dnevi cepljenja"

Končala se je druga akcija "Dnevi cepljenja, ki je potekala pod geslom "Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej". Po trenutnih podatkih NIJZ se je za cepljenje v teh dneh s prvim odmerkom skupaj odločilo 2.102 posameznikov, za drugi odmerek 4.671 in za tretji odmerek 34.427. 

V četrtek 13. 1. 2022 se je cepilo skupaj 16.116 ljudi, v petek 15.732 in v soboto 9.352. Skupaj se je za cepljenje torej odločilo 41.200 ljudi. Kot so sporočili z Ministrstva za zdravje se podatki lahko še nekoliko spremenijo, da pa so z odzivom prebivalcev zadovoljni. 

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covid-19 trenutno cepljenih 1.257.555 ljudi, kar predstavlja okoli 60 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.203.464 ljudi, kar je okoli 57 odstotkov prebivalstva.

Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih okoli 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa okoli 67 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov, starejših od 50 let, z vsemi pa 78 odstotkov.

Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih vlade doslej prejelo 557.350 ljudi.

Se obetajo spremembe glede karanten?

Razmere v šolah so zaradi okužb s koronavirusom namreč zelo resne, je v sredo za STA opozoril predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan. Težave po njegovih besedah povzroča predvsem novo pravilo, da mora učitelj v karanteno, če je bil 15 minut v istem prostoru kot okužen učenec, medtem ko je bil prej ta čas 45 minut.

Po neuradnih informacijah 24ur.com epidemiologi NIJZ sicer predlagajo, da ob pojavu okužbe pri učencu, dijaku ali vrtčevskemu otroku ne bi bilo treba takoj v karanteno celotni skupini, ampak šele takrat, ko bi bilo v skupini oz. razredu potrjena okužba pri 30 odstotkih učencev. Če bi se v razredu pojavila ena okužba ali nekaj njih, pa bi učenci nadaljevali z izobraževanjem v šoli, a bi se morali vsak dan testirati. Redno testiranje naj bi ob visokotveganem stiku veljalo tudi za vrtčevske otroke, ki prav tako ne bi šli vsi v karanteno. Pri njih bi testiranje po predlogu potekalo doma.

Med predlogi naj bi bila tudi izjema za napotitev v karanteno zaposlenih v kritični infrastrukturi.

omikron testiranje Novice Novi podatki: včeraj potrdili rekordno število okužb

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin