SiolNET. Novice Slovenija
4,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koronavirus v Sloveniji: toliko okužb so potrdili včeraj

4,13

termometer

Covid |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v torek v Sloveniji ob 785 PCR-testih in 8.729 hitrih antigenskih testih potrdili 2.857 okužb z novim koronavirusom. Pred tednom dni so potrdili 2.746 primerov okužbe. Včeraj sta boj z boleznijo izgubila dva covidna bolnika. 

Kot je razvidno s sledilnika za covid-19, je v bolnišnicah 143 covidnih bolnikov, od tega jih 31 potrebuje intenzivno zdravljenje. 

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 2.283, kar je 21 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev je trenutno 1.462, kar je 22 več kot dan prej.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi 30.798 aktivnih primerov okužbe, kar je 462 več kot dan prej.

Z enim odmerkom cepiva proti covid-19 je cepljenih 1.266.658 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.223.135, kažejo podatki NIJZ.

Mikrobiologinja: Hitri testi ob podrazličicah omikrona niso manj zanesljivi 

Hitri testi na novi koronavirus ob novih podrazličicah koronavirusne različice omikron niso bistveno manj zanesljivi, je pojasnila mikrobiologinja ter vodja delovne skupine za mikrobiološko diagnostiko in spremljanje posvetovalne skupine NIJZ Viktorija Tomič. Večjo težavo po njenih besedah predstavljajo napačno odvzeti brisi na koronavirus.

Zanesljivost hitrih testov na koronavirus se ob pojavih novih različic in podrazličic koronavirusa ne spreminja bistveno, poudarja mikrobiologinja Tomičeva, ki vodi delovno skupino za mikrobiološko diagnostiko in spremljanje. Skupina je del posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

"Pričakovati je, da do majhnih razlik prihaja, a te bistveno ne vplivajo na zaznavnost testov," je poudarila. Je pa za pravilen rezultat hitrega testa na koronavirus zelo pomemben pravilno odvzet bris. Na to, ali bo test pokazal pravilen rezultat, po njenih besedah sicer vpliva veliko dejavnikov, a najpomembnejši je ravno omenjeni.

V delovni skupini, ki jo vodi, so poleti pripravili nov protokol testiranja na koronavirus, ki ga ministrstvo za zdravje po dostopnih informacijah še ni poslalo zdravstvenim zavodom.

Protokol med drugim predvideva dva načina odvzema brisa - iz nazofarinksa ali iz sprednjega dela nosu in žrela. V drugem primeru mora zdravstveni delavec bris najprej odvzeti iz žrela, nato pa iz sprednjega dela nosu in ne obratno.

Covid Novice Znano je novo število okuženih s koronavirusom Covid. Koronavirus. Testiranje. Korona. Covid-19 Novice Toliko je novih okužb s koronavirusom korona Novice V petek potrdili 2.526 okužb z novim koronavirusom Covid. Koronavirus. Testiranje. Korona. Covid-19 Novice Že več kot tri tedne Slovenci najslabši v Evropi. Znanstveniki razkrili, kdaj bo pri nas najhuje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin