Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 2. 2020,
7.57

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Natisni članek

Koronavirus Diamond Princes

Ponedeljek, 17. 2. 2020, 7.57

4 leta, 1 mesec

Koronavirus: na Kitajskem okuženih več kot 70 tisoč ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Novi koronavirus je na Kitajskem zahteval že 1.770 življenj, okuženih pa je 70.548 ljudi, so sporočile kitajske zdravstvene oblasti. ZDA so medtem z ladje za križarjenje Diamond Princes, ki je zasidrana na Japonskem, evakuirale svoje državljane, med katerimi jih je z virusom okuženih najmanj 40, piše STA. Slovenci ostajajo na ladji.

Dve letali z ameriškimi državljani, ki so jih ZDA evakuirale z ladje za križarjenje, na kateri je zaradi izbruha virusa v karanteni v začetku februarja obtičalo 3.700 ljudi, sta po poročanju BBC danes že odleteli iz Japonske, piše STA.

Na krovu ladje je bilo približno 400 Američanov, na poti domov pa jih je približno 340. Po prihodu v ZDA bodo morali še približno 14 dni ostati v karanteni. Okužene ameriške državljane pa bodo zdravili na Japonskem.

Šest Slovencev je zdravih

Japonske oblasti so v nedeljo sporočile, da se je število novih primerov na krovu ladje povečalo na 355. Med potniki na križarki je tudi šest slovenskih državljanov, ki pa po zadnjih podatkih niso okuženi, piše STA.

koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Na Kitajskem so v 24-urnem obdobju zaznali 2.048 novih okužb in 105 smrtnih primerov zaradi virusa covid-19, so sporočile zdravstvene oblasti v Pekingu. Število umrlih je v primerjavi s soboto, ko so zabeležili 142 smrtnih žrtev, sicer upadlo, a se je rahlo povečalo število na novo okuženih.

V provinci Hubei, kjer je virus izbruhnil, so v nedeljo uvedli še strožje ukrepe za nadzor njegovega širjenja, še piše STA. Ukrepi vključujejo še bolj strogo zapiranje stanovanjskih skupnosti in zagotavljanje 24-urnega nadzora gibanja ljudi.

Kitajska poziva k darovanju krvi za zdravljenje okužb z novim koronavirusom

Kitajske zdravstvene oblasti so danes pozvale bolnike, ki so ozdraveli po okužbi s koronavirusom, naj darujejo kri, da bi lahko z njihovo krvno plazmo zdravili tiste, ki so zaradi virusa v kritičnem stanju.

Krvna plazma bolnikov, ki so ozdraveli po pljučnici zaradi novega koronavirusa, vsebuje protitelesa, ki bi lahko pripomogla k zmanjšanju števila virusov pri kritično bolnih, so pojasnili v kitajski komisiji za javno zdravje. Vsi darovalci krvi bodo morali opraviti testiranje, s katerim bodo preverili, da nimajo virusa, je ob tem dejal primarij pekinškega kliničnega centra Wang Guigiang.

koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Vzeli bomo samo plazmo, ne vse krvi. Preostale sestavine krvi, vključno z rdečimi krvnimi telesi in trombociti, bomo darovalcem vrnili z infuzijo," je pojasnil. Predstavnik biološkega centra na kitajskem ministrstvu za znanost in tehnologijo Sun Yanrong je ob tem dejal, da je enajst bolnikov v bolnišnici v Wuhanu, žarišču bolezni, pretekli teden prejelo krvno plazmo. Enega od njih so že odpustili iz bolnišnice, drugi lahko vstane iz postelje in hodi, okrevajo pa tudi preostali, piše STA.

Poziv so kitajske oblasti izdale dan po tem, ko je kitajski proizvajalec zdravil China National Biotec Group Co. na svoji spletni strani objavil, da je nekaj hudo bolnih prejelo infuzijo krvne plazme, njihovo zdravstveno stanje pa se je izboljšalo v 24 urah. "Klinične raziskave so pokazale, da je infuzija plazme bolnikov, ki so ozdraveli, varna in učinkovita," poroča STA. Proizvajalci zdravil po vsem svetu si sicer prizadevajo, da bi razvili cepivo proti epidemiji covida-19.

Ne spreglejte