SiolNET. Novice Slovenija
2,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koprski škof zaradi poganskih obredov prepovedal bogoslužje v podzemni cerkvi #video

2,84

termometer

V Sloveniji imamo podzemno cerkev, v kateri izvajajo tudi poganske obrede. Zaradi njih je koprski škof Jurij Bizjak prepovedal bogoslužje v tej cerkvi. Nenavadni poganski obredi so namreč spominjali na seanse, ki niso v skladu s krščanstvom, od svojih sledilcev pa naj bi voditelj za čiščenje grehov zahteval tudi denar.

Prepovedani obredi so v podzemni cerkvi spominjali na svetlobne seanse. '"Oni izvajajo nekakšne svetlobne maše. Kot jaz vidim, to izvaja gibanje new age," je za oddajo Planet Danes na Planet TV povedal očividec dogajanja Franci Donko, ki se je pod krinko odpravil k obredu Stephena Turoffa.

"Njegovo sporočilo je: če boste zaupali meni in plačali toliko in toliko evrov, boste rešenih vseh duhovnih težav," je še povedal Donko. Po Turoffovem obredu je ostalo na kapnikih tudi veliko bleščic, ki naj bi jamo očistile grehov. 

Newageevski obred naj bi oskrunil jamo za krščanske namene

"Stephen Turoff, ki opravlja svoje newageevske obrede v jami, se ima za inkarnacijo svetega Socerba, ki je živel pred 1.700 leti," je povedal Franc Malečkar, član jamarskega društva Dimnice. "Pravi, da je med obiskovalci prepoznal gospo, ki mu je nosila jesti v to jamo, in da sta se celo pozdravila," je o Turoffuvih videnjih povedal Malečkar. 

Turoff naj bi pri svojem obredu zahteval določeno vsoto denarja, v zameno pa svoje sledilce očistil grehov. Turoff naj bi pri svojem obredu zahteval določeno vsoto denarja, v zameno pa svoje sledilce očistil grehov. Foto: Planet TV

Turoffovi obredi se začnejo pred jamo, nadaljujejo pa v njej. V isti jami so že maševali številni duhovniki, dokler ni Turoff, po mnenju koprskega škofa, oskrunil prostora. Kljub temu da gre za pogansko obredje, Turoffovi sledilci pojejo cerkvene pesmi, so poročali v oddaji.

Poleg obredov, ki se dogajajo v jami, prostor nosi veliko zanimivih skrivnosti. Legenda pravi, da če pride v jamo moški z grehi in pomoči roko v tamkajšnjo vodo, ta postane kalna.

Jama na voljo za vse verske obrede

Podzemna cerkev, ki leži pri koprskem Socerbu, je poznana le domačinom, o njej pa je v Slavi Vojvodine Kranjske pisal že Valvasor. 

Podzemna koprska jama je javno dobro in je v lasti države. Na voljo je za vse mogoče verske in kulturne dejavnosti, čeprav številni katoliki menijo, da bi morala ostati zgolj krščansko naravnana. Jama je bila namreč posvečena kot katoliška cerkev. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin