Kopač in Pfeiferjeva ne vidita razlogov za svoj odstop

Svet UKC Ljubljana danes ni končal razprave o stanju na področju srčne kardiologije na pediatrični kliniki. Generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer pa sta dejala, da ne nameravata odstopiti, saj naj bi v zadnjem letu na otroški kardiokirurgiji naredila veliko več kot prejšnja vodstva.

Foto: STA

K odstopu ju je v četrtek pozvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Dejala je, da vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) ni naredilo dovolj in da razmer na pediatriji ne rešuje. Dogajanje na pediatriji pa je po njenih navedbah privedlo do omajanega ugleda in zaupanja bolnikov ter širše javnosti v delo zdravnikov in zdravstvo nasploh. V preteklih dneh je namreč razburila informacija, ki je prišla od različnih odgovornih v UKC, o napakah pri diagnozah oz. zdravljenju več kot 40 bolnikov na pediatrični kliniki.

Pfeiferjeva je na novinarski konferenci po seji sveta dejala, da ne vidi razloga za odstop, posebej ne po teh očitkih, kot so bili predstavljeni. Poudarila je, da sta v času, odkar sta na položaju, naredila ogromno, da je program otroške srčne kirurgije napredoval ter da je obravnava teh otrok zagotovo varna. O tem pričajo tudi rezultati. Umrljivost v novem programu (od leta 2014 naprej) je tako po njenih besedah nižja, kot je evropsko povprečje.

Kendo razrešili, ker ni naredil ničesar

Na vprašanje, ali vidi poziv ministrice k odstopu kot ščitenje strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kende, ki ga vodstvo UKC želi razrešiti, pa je odgovorila pritrdilno.

Pojasnila je, da so šli v razrešitev Kende, ker takrat, ko je bil v. d. službe za kardiologijo na pediatrični kliniki, ni naredil ničesar. "Takrat pa ni bilo tam vodje, vsak je delal po svoje, niso imeli skupnih sestankov, niso imeli vizit," je dejala.

"Takrat pa ne morem reči, da je bilo za vse bolnike tako dobro in kakovostno poskrbljeno, kot je danes," je dejala in omenila smrt 14-letnega dečka septembra lani.

"Žalostno je, da se zaradi tega primera lomijo kopja, ker želimo ohraniti ali ne ohraniti strokovnega direktorja pediatrične klinike na položaju. Ves ta cirkus v medijih je sproduciran samo zaradi tega, da se prikaže, da je na pediatrični kliniki, predvsem na kardiološki službi vse narobe," je dejala.

Sorodne vsebine

Komentarji

5
  • stanly / 17.06.2017. ob 10:03

    odstopiti bi morali kar vsi vpleteni akterji, ki kažejo s prstom drug na drugega...ministrica gradi samo javni monopolni zdravstveni sistem brez zasebne konkurence, ki je najdražji in najmanj učinkovit sistem, ostali pa so zacementirani pri javnih koritih direktorskih funkcij

  • akralj / 17.06.2017. ob 07:31

    skratka nič novega na slovenski sceni...že videno in še bomo priča takim in podobnim zadevam v naši preljubi socialni državi, ki ima slučajno tudi demokracijo...kao...demokracijo za nekatere seveda...za narod ne...

  • akralj / 17.06.2017. ob 07:30

    saj od takih osebkov niti ni možno pričakovati kakega občutka za odgovornost in verjetno sta oba "prilepljena" na izjemno dobro plačane stolčke...tudi če bi se UKC porušil, ta dva ne bi našla razloga za odstop...

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano