Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 6. 2020,
16.33

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

14

Natisni članek

Slovenska vojska vojaška vaja

Petek, 19. 6. 2020, 16.33

3 leta, 10 mesecev

Končala se je najdaljša vaja v zgodovini Slovenske vojske #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

14

Na vojaškem letališču Cerklje ob Krki so danes s posebno slovesnostjo končali najdaljšo vajo Slovenske vojske (SV) Preskok 2020. Po besedah obrambnega ministra Mateja Tonina so z vajo dokazali, da je SV živa in da lahko Slovenija vedno, kadar bo potrebno, računa nanjo, so zapisali na ministrstvu za obrambo.

Slovesnost je vključevala slovesni mimovoz vozil in enot Poveljstva sil, ki so sodelovale v nizu vaj, prelet letalnikov SV in zaveznikov ter akrobatski program v zraku. Zbrane sta nagovorila minister za obrambo Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš, poroča STA.

Fotogalerija
1 / 33

Minister je članicam in članom SV čestital, da so uspešno dosegli vse začrtane cilje, kljub izjemnim okoliščinam. Po besedah ministra je vaja Preskok 2020 dokazala, da je SV živa, energična in radoživa in da lahko Slovenija vedno, kadar bo potrebno, računa nanjo, so zapisali.

Tonin je obenem izpostavil pomen podpore lokalnega okolja in pri tem dodal, da je vajo podprlo 59 občin. A kot je obenem poudaril, je vloga politike, da vojski zagotovi boljše materialne in delovne pogoje za dolgoročen razvoj, piše STA.

Zaključek vojaške vaje Preskok 2020 | Foto: Vitomir Petrović Foto: Vitomir Petrović Zakon predvideva 780 milijonov evrov za investicije v SV v naslednjih šestih letih

Ministrstvo je tako medresorsko že uskladilo zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v SV 2021-2026, ki ga bo vlada obravnavala prihodnji teden. Zakon predvideva 780 milijonov evrov v naslednjih šestih letih za najnujnejše investicije in predstavlja največji investicijski paket v zadnjem desetletju, so pojasnili na ministrstvu.

A po besedah ministra Tonina ni vse v opremi in infrastrukturi, pomemben je tudi odnos do ljudi. Domovina je tako po mnenju Tonina dolžna poskrbeti za vojake tudi ko dopolnijo 45 let. Pristojno ministrstvo je v ta namen že pripravilo rešitve za ureditev in dopolnitev statusa vojaka po 45. letu skozi spremembe in dopolnitve zakona o obrambi. Ta ima že zagotovljeno zadostno podporo v državnem zboru, poroča STA.

Glavaš pa je ponosen na to, da je bila vojska v tako kratkem času in ob posebnih pogojih sposobna z odliko načrtovati, organizirati in izvesti obsežen cikel vaj. "Te vaje so dokaz, da v Slovenski vojski ohranjamo bojni duh in vojaški karakter. Ocenjujem, da zmoremo in hočemo pokazati vsem, da smo tukaj za Slovenijo za naše državljane in domovino, ki nas potrebuje v miru, krizi in vojni," je dejal načelnik Generalštaba SV.

Zaključek vojaške vaje Preskok 2020 | Foto: Vitomir Petrović Foto: Vitomir Petrović

Pripadnice in pripadniki SV so se urili na težko prehodnih območjih zunaj vojaških vadišč in strelišč

Vaje se je kot gost udeležil tudi predsednik DZ Igor Zorčič. V izjavi za javnost je izrazil podporo koalicije pri sprejemu zakonodaje, ki bo omogočila povečanje investicij ter ureditev statusa. Izrazil je tudi prepričanje, da SV potrebuje neko spodbudo, svetlejšo prihodnost, kot se ji je kazala do zdaj, piše STA.

Na zaključni slovesnosti je poveljnik sil SV brigadir Miha Škerbinc podelil priznanja Poveljstva sil tistim pripadnicam in pripadnikom ter enotam SV, ki so še posebej izkazali v podpori ob pandemiji covida-19 in v nizu vojaških vaj Preskok 2020.

Namen do zdaj najdaljše vaje Slovenske vojske je bil dvigniti operativnost sil SV in preveriti odzivnost enot ter štabov, so pojasnili na ministrstvu. Vaja je bila namenjena tudi urjenju taktičnih postopkov na ravni vodov in čet ter preverjanju enot in sistema poveljevanja ter kontrole v razmerah kriznega odzivanja. Na vaji so se pripadnice in pripadniki SV urili na težko prehodnih območjih zunaj vojaških vadišč in strelišč.

Vaja z mednarodno udeležbo je potekala med 24. aprilom in 19. junijem na širšem območju Slovenije. Na vaji je po podatkih ministrstva sodelovalo okoli 2500 pripadnic in pripadnikov SV, zračne sile ameriških oboroženih sil ter opazovalci vojske Črne gore, ki so se pripravljali na odhod na misijo Okrepljena prednja prisotnost v Latvijo, še poroča STA.

Ne spreglejte