Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 9. 2022,
8.03

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

4

Natisni članek

Kolpa reka

Nedelja, 18. 9. 2022, 8.03

1 leto, 7 mesecev

Razmere v Osilnici in Kostelu se umirjajo, začenjajo temeljitejšo sanacijo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

4

Razmere v Osilnici in Kostelu se po dveh dnevih padavin, ki so povzročile obilne poplave, umirjajo, saj se Kolpa z okoliškimi pritoki počasi vrača v strugo. Dostop do Osilnice je še vedno mogoč le prek Hrvaške, dostop prek Strme rebri ostaja zaprt. V obeh občinah je treba prekuhavati vodo. Ukrep prekuhavanja vode velja tudi za Črnomelj.

V soboto proti večeru je v Osilnici in Kostelu nehalo deževati, deroča reka Kolpa s pritoki pa se je počasi začela vračati v strugo.

Danes je po besedah županje Alenke Kovač v Osilnici sonce, skupaj s tem pa sta se začela temeljitejša sanacija in pregled škode. Osilnica sicer še naprej ostaja dostopna le prek Hrvaške, to je od Starega trga v Ložu v občini Loška dolina prek hrvaškega Čebra do mejnega prehoda Zamost. Cesta prek Kočevske Reke in Strme rebri ostaja v Podvrhu zaprta, saj zaradi udorov vožnja po njej ni varna.

"Kot vse kaže, bomo še nekaj časa odrezani od sveta, zato si želimo, da si pristojni čim prej ogledajo škodo in da začnemo  sanacijo," je dejala županja. Največ škode je po njenem mnenju nastalo na državnih cestah in poplavljenih hišah.

Tudi v Kostelu se po besedah podžupana Mirana Briškija trenutno ukvarjajo s podrobnim pregledom stanja. Vasi ob Kolpi so po umiku reke znova dobile dostop, nimajo pa še informacije, kako je s prehodnostjo cest od Kostela do Osilnice in od Kostela do Starega trga.

Če so se v zadnjih dveh dnevih bolj ukvarjali z javno infrastrukturo, se bodo danes bolj posvetili odpravljanju škode v hišah. Med drugim izvajajo čiščenje mulja iz poplavljenih hiš in z dvorišč, pri čemer so jim na pomoč priskočili gasilci in civilna zaščita. Po podatkih župana je podtalnica poplavila kleti od 20 do 30 objektov, v treh do štirih objektih tudi stanovanjske prostore.

V občinah Osilnica in Kostel velja ukrep prekuhavanja vode

Tako v občini Osilnica kot tudi v občini Kostel do preklica velja ukrep prekuhavanja vode.

Ukrep prekuhavanja vode v jugovzhodni Sloveniji velja tudi za občino Črnomelj z izjemo vodovodnega sistema Damelj.

Obilno deževje, v več krajih so v soboto zabeležili več kot 300 litrov dežja na kvadratni meter, ponekod tudi močan veter, je v preteklih dneh zaposlovalo gasilce po državi. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bilo v soboto aktiviranih devet poklicnih in 187 prostovoljnih gasilskih društev, posredovali pa so na skoraj 300 lokacijah.

Fotogalerija
1 / 9

Najhuje je bilo v občinah Kostel in Osilnica

Deževje je povečalo vodnatost rek, najhuje je bilo v občinah Kostel in Osilnica. Razmere na terenu si je v soboto ogledal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved, ki je obljubil pomoč države.

Najhuje jo je skupila javna infrastruktura, saj je poškodovanih veliko cest, v Kostelu tudi nekateri vodovodi, zaradi česar je nekaj vasi ostalo brez vode ali pa je ta motna in jo morajo prekuhavati.

Poplavljena reka Kolpa
Novice Kolpa poplavlja, Osilnica odrezana od preostale Slovenije #foto

Kolpa bo še poplavljala, voda se bo počasi umikala v strugo

Kolpa bo po napovedih poplavljala tudi danes, a se bo voda počasi umikala v strugo. Prav tako je mogoče pričakovati poplavljanje Ljubljanice s pritoki na Ljubljanskem barju. Razlivala se bo tudi Krka, a le na območju vsakoletnih poplav.

Močno deževje je posledice pustilo tudi na zadrževalniku v Žibršah na Logaškem. Po besedah župana Berta Menarda bodo v ponedeljek na ministrstvo za okolje naslovili zahtevo za sanacijo.

Po napovedih agencije za okolje bo danes po večini sončno, dopoldne ponekod še megleno. Popoldne se bo v severnih krajih oblačnost povečala.

Novice Vreme se ne umirja: ljudje se bojijo, kaj prinaša noč #foto #video
Gasilci
Novice Huda ura v Ljubljani: voda zalila šolo, poplavljenih več stanovanj in cest #video
Brane Gregorčič
Novice Gregorčič: Pričakujemo teden podpovprečnih temperatur in hladnega vremena #video
Ne spreglejte