Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 11. 2017,
11.09

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

delavec migrant

Sobota, 18. 11. 2017, 11.09

6 let, 5 mesecev

Koliko so slovenski delavci migranti nakazali v domovino?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
delavec gradbinec gradnja gradbeništvo | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Delavci migranti, ki delajo v državah Evropske unije (EU), so lani v svoje domovine znotraj in zunaj Unije nakazali 42,48 milijarde evrov. Slovenci so iz tujine lani nakazali 53 milijonov evrov, tujci, ki so delali v Sloveniji, pa so v svoje domovine nakazali 48 milijonov evrov, večino v države zunaj Unije. 

V države zunaj EU so delavci migranti lani nakazali 30,32 milijarde evrov, kar je milijardo evrov manj kot leta 2015, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

Največ nakazil iz največjih članic

Slovenija je imela največji delež odhodkov v države zunaj EU. Tujci so v države zunaj Unije nakazali 41 milijonov evrov. | Foto: Slovenija je imela največji delež odhodkov v države zunaj EU. Tujci so v države zunaj Unije nakazali 41 milijonov evrov. Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so delavci migranti lani največ denarja v domovine nakazali iz Francije, in sicer deset milijard evrov, od tega 69 odstotkov v države zunaj Unije.

Sledijo Velika Britanija (7,1 milijarde evrov), Španija (6,8 milijarde evrov) in Italija (6,2 milijarde evrov). Največje presežke v nakazilih so imele Poljska in Portugalska (obe 2,8 milijarde evrov) ter Romunija (2,2 milijarde evrov), največje primanjkljaje pa Francija (9,4 milijarde evrov), Velika Britanija (4,6 milijarde evrov) in Nemčija (4,2 milijarde evrov).

Slovenija vodi pri deležu nakazil v države zunaj EU

Slovenci, ki delajo v tujini, so v domovino lani nakazali 53 milijonov evrov, od tega 28 milijonov evrov iz držav zunaj EU. Tujci, ki so lani delali v Sloveniji, pa so na drugi strani v svoje domovine nakazali 48 milijonov evrov, od tega 41 milijonov v države zunaj Unije.

Največji delež prihodkov iz preostalih držav EU med celotnimi prihodki so imele Slovaška (99 odstotkov) ter Luksemburg in Madžarska (oba 94 odstotkov), največji delež prihodkov iz držav zunaj EU pa Francija (74 odstotkov), Italija (66 odstotkov) in Belgija (63 odstotkov).

Največji delež odhodkov v države EU so imele Slovaška (97 odstotkov), Luksemburg (92 odstotkov) in Irska (79 odstotkov), največji delež odhodkov v države zunaj EU pa Slovenija (86 odstotkov), Nizozemska (83 odstotkov) in Portugalska (81 odstotkov).

Ne spreglejte