Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 11. 2018,
12.49

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

3

Natisni članek

prometna varnost vino alkohol Zavod Varna pot martinovo

Nedelja, 11. 11. 2018, 12.49

5 let, 5 mesecev

Koliko slovenskih voznikov mislite, da je včeraj spilo preveč?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

3

vino | Zavod varna pot je ob martinovem opravil teste alkoholiziranosti med obiskovalci petih večjih prireditev. Preizkusil je 1.360 obiskovalcev, ki so se opredelili kot vozniki.

Zavod varna pot je ob martinovem opravil teste alkoholiziranosti med obiskovalci petih večjih prireditev. Preizkusil je 1.360 obiskovalcev, ki so se opredelili kot vozniki.

Zavod varna pot je ob martinovem opravil teste alkoholiziranosti med obiskovalci petih večjih prireditev. Preizkusil je 1.360 obiskovalcev, ki so se opredelili kot vozniki. Največ kršiteljev je bilo v Kranju in na Ptuju, nobenega pa niso našli v Novem mestu. Tisti, ki je najgloblje pogledal v kozarec, se je ob mladem vinu veselil na Ptuju.

Zakonsko dovoljeno mejo popitega alkohola, to je 24 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka, je preseglo 7,6 odstotka sodelujočih, naslednja 2,9 odstotka sodelujočih pa je bilo na meji, so sporočili iz zavoda.

Obiskali so pet večjih martinovanj po Sloveniji

Zavod je testiranje izvedel v okviru terenske akcije Čista nula, čista vest na petih večjih prireditvah ob martinovem - na Dolenjskem martinovanju v Novem mestu, na Ljubljanski vinski poti, na Martinovanju Ptuj, na sklepni prireditvi pohoda po Levstikovi poti (od Litije do Čateža) in na Vinski poti v Rovih pod starim Kranjem.

Za 52,9 odstotka sodelujočih je alkotest pokazal, da niso uživali alkohola, 36,7 odstotka sodelujočim pa je alkotest pokazal manj kot 24 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka.

Obiskovalcu ptujske prireditve neslavna titula

Najvišjo stopnjo prisotnosti alkohola so izmerili na Ptuju, in sicer 0,71 miligrama na liter izdihanega zraka. Povprečje med tistimi, ki so napihali nad mejo, je bilo 0,42 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Tokrat so bili med vozniki večinoma starejši od 30 let.

Če je sodelujoči presegel dovoljeno mejo alkohola, so ga moderatorji prosili, naj si poišče alternativno in varno obliko prevoza domov, vozniki, ki niso napihali več, kot je zakonsko dovoljena meja, pa so prejeli praktično nagrado.

Ne spreglejte