Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2023,
12.51

Osveženo pred

5 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Tanja Fajon Luka Mesec Robert Golob ministri koalicijski vrh vlada

Sreda, 8. 11. 2023, 12.51

5 mesecev, 4 tedne

Golob: Rekonstrukcija vlade je izhod v sili #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Čeprav je bila pozornost pred sestankom prvakov koalicijskih strank, na katerem so govorili o razmerah v koaliciji, usmerjena predvsem v morebitno krčenje števila ministrstev in rekonstrukcijo vlade, je predsednik vlade Robert Golob po sestanku poudaril, da so s partnerji dorekli dovolj drugih ukrepov, ki bi pripeljali do boljšega odzivanja vlade na krizne razmere. "Debata o rekonstrukciji je bolj izhod v sili," je poudaril.

Po politično burnem mesecu, ki so ga zaznamovali odhodi več ministrov, napetosti v koaliciji in premierjeva napoved o krčenju ministrske ekipe, so za skupno mizo sedla vodstva strank koalicijskega trojčka.

Pred sestankom je bilo pričakovati, da bo v ospredju možnost rekonstrukcije vlade, ki jo je pred dvema tednoma napovedal premier in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob ter s tem sprožil nemalo razburjenosti v koalicijskih SD in Levici.

vlada, Robert golob
Novice Rekonstrukcija vlade: bo Golobu uspelo s predlogom za zmanjšanje števila ministrov?

Golob je po sestanku dejal, da rekonstrukcija vlade trenutno ni na dnevnem redu koalicije. "Rekonstrukcija vlade je samo eden od mogočih načinov, kako se lahko bolje odzivamo na krize. In o tem danes nismo govorili, ker imamo pred tem še dovolj drugih področij, kjer lahko izboljšamo delovanje v kriznih razmerah. Verjamem, da bomo s tem, ko bomo te ukrepe najprej izpeljali, tudi dosegli večino ciljev, ki jih imamo pred sabo. Vrh ni bil izredni, bil je klasični pogovor vrhov strank. Verjamem, da se bomo tudi na to temo še pogovarjali," je dejal.  

Fajonova: Želeli bi si, da bi se ta sestanek zgodil že prej

Po njegovih besedah bodo izpraznjena ministrska mesta - gre za kmetijsko ministrstvo in ministrstvo za javno upravo - popolnjena v zakonskih rokih, najverjetneje do konca tega meseca. "Debata o rekonstrukciji je bolj izhod v sili, če nam ne bi uspelo z vsemi preostalimi izboljšavami. Ampak danes smo imeli dobro razpravo, kje vse lahko izboljšamo delovanje te vlade," je še poudaril Golob.

Tanja Fajon
Novice Fajonova: Zdi se, da se največ ukvarjamo sami s sabo

Predsednica SD in zunanja ministrica Tanja Fajon je po sestanku poudarila, da je bil pogovor med koalicijskimi partnerji iskren, izčrpen in temeljit ter da bi si želeli, da bi tako analizo stanja opravili že prej. "Ampak danes smo v kritičnem, čeprav spoštljivem tonu analizirali, kako izboljšati delovanje te koalicije in vlade v dobro ljudi. Glavno sporočilo je, da je ta koalicija edina možna koalicija," je dejala Fajonova. 

Tudi koordinatorica stranke Levica Asta Vrečko je poudarila, da so si želeli ravno takega pogovora s koalicijskimi partnerji, po katerem je jasno, da trdno stojijo za zavezami, ki so jih dali ljudem lani ob nastopu vlade. "Jasno je, da v koaliciji pride tudi do nesoglasij ali odprtih vprašanj. Do teh je prišlo, a točno na takih pogovorih se te zadeve rešujejo," je dejala Vrečkova. 

Ponovno bodo pregledali zaveze iz koalicijske pogodbe

Na novinarska vprašanja o pogajanjih s sindikati javnega sektorja, ki opozarjajo, da so pogajanja z njimi zastala, in težavah s čakalnimi vrstami, ki se ne skrajšujejo, je Golob odgovoril, da so si zastavili zelo ambiciozne cilje, ki jih ni mogoče uresničiti v šestih mesecih, ampak v dveh mandatih, kar so ljudem tudi povedali. "Danes smo se dogovorili tudi, da bomo ponovno pregledali zaveze iz koalicijske pogodbe, ki so zaveze za dva mandata. Pogledali smo, katere zaveze so že izpolnjene, katere bodo izpolnjene v prihodnjem letu in katere bodo pač kasneje," je pojasnil. 

O pogajanjih s sindikati javnega sektorja Golob pravi, da potekajo in da je na to temo pogosto v stiku s finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem, ki začasno opravlja tudi funkcijo ministra za javno upravo. "Pogajali se ne bomo prek medijev, ampak vedno samo za pogajalsko mizo. Jaz sicer v teh pogajanjih nisem udeležen," je pojasnil Golob. 

UKC Maribor galerija
Novice Koalicija bi spremenila tri sistemske zakone v zdravstvu
Ne spreglejte