Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 9. 2020,
16.51

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

25

Natisni članek

Aleš Hojs Matjaž Nemec KNOVS

Četrtek, 17. 9. 2020, 16.51

3 leta, 7 mesecev

Nemec objavil Hojsove usmeritve direktorju policije. Koalicija kritična do predsednika komisije.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

25

Aleš Hojs in Matjaž Nemec | Foto STA

Foto: STA

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) bo javnosti dala v vpogled usmeritve in obvezna navodila, ki jih je notranji minister Aleš Hojs izdal generalnemu direktorju policije. Javno bo objavila tudi mnenje, ki so ga glede tega pridobili od Fakultete za varnostne vede, je po seji Knovsa napovedal predsednik komisije Matjaž Nemec. Nemec je popoldne našteto na družbenem omrežju Twitter že objavil. Člani Knovsa iz vrst koalicije pa Nemcu očitajo konfuzno in včasih nerazumno delovanje.

Na današnjo sejo komisije so povabili tako notranjega ministra Aleša Hojsa kot Miroslava Žaberla z omenjene fakultete kot enega od avtorjev zakonodaje. Stališča so bila deljena, a po Nemčevih besedah se je treba v tem primeru vprašati, kaj je več vredno, mnenje politika ali mnenje strokovnjaka s tega področja, navaja STA. Žaberl je sicer na to temo ob Nemcu nastopil že v oddaji Tarča na TV Slovenija. Člani Knovsa iz vrst koalicije Nemcu očitajo, da je predstavil le eno pravno mnenje od mnogih, ki naj bi jih pridobil.

Objave Nemca:

Na objavo se je na Twitterju odzval tudi minister Hojs:

hojs1
Novice Hojs in Kangler ovadila avtorje POP TV anonimke

Pri tem je Nemec na seji spomnil, da je pooblaščena skupina Knovsa konec preteklega meseca opravila nadzor na Generalni policijski upravi, na upravi kriminalistične policije in NPU ter pridobila dokument usmeritve in obvezna navodila, ki jih je minister izdal generalnemu direktorju policije. Kot je dejal, je dokument sprožil strokovno razpravo in so se do njega opredelile mnoge institucije, pri čemer je izpostavil mnenje urada generalnega tožilstva, društva kriminalistov in njegovega predsednika ter Policijskega sindikata Slovenije, piše STA.

"Minister ne sme posegati v avtonomijo delovanja tožilstva in policije"

Oglasili so se tudi avtorji zakona in strokovnjaki s tega področja, ki so se po Nemčevih besedah javno izrekli, da je takšno početje v neskladju z zakonodajo in da minister zanj nima zakonske podlage. Kot je povzel Nemec, lahko iz izjav strokovnjakov sklepamo, da v nobenem primeru – ne glede na to, ali so primeri v predkazenskem in kazenskem postopku zaključeni ali ne – minister ne sme posegati v avtonomijo delovanja tako tožilstva na eni strani kot policije na drugi strani.

Nemec meni, da je minister prekoračil pooblastila

Njegova ocena pa je, da je minister, glede na to, da nima zakonske podlage za tako početje, prekoračil pooblastila in deloval nezakonito, o čemer bodo v petek razpravljali tudi pri obravnavi interpelacije ministra.

natakarica, maska
Novice Lokali se bodo ob 22. uri zaprli, maske obvezne tudi na prostem, če bo gneča #video

Člani Knovsa iz vrst koalicije Nemcu očitajo zlorabo komisije

Anja Bah Žibert (SDS) | Foto: STA , Anja Bah Žibert (SDS) Foto: STA , Člani Knovsa iz vrst koalicije Anja Bah Žibert (SDS), Monika Gregorčič (SMC) in Blaž Pavlin (NSi) predsedniku Knovsa Nemcu (SD) očitajo konfuzno in včasih nerazumno delovanje. Kot je na novinarski konferenci dejala Bah Žibertova, imajo pogosto občutek, da gre za politično zlorabo Knovsa, kar pa je nedopustno.

Anja Bah Žibert je izpostavila dejanje predsednika Komisije DZ Nemca, ki na današnji seji ni želel dati na glasovanje predlogov sklepov, ki so jih vložili člani iz SDS, SMC in NSi. Med drugim so predlagali, naj Knovs sprejme sklepe, da podpira izredni nadzor nad izvajanjem policijskih nalog in pooblastil ter nad varovanjem in obravnavanjem tajnih podatkov v Nacionalnem preiskovalnem uradu.

Po njihovem predlogu bi moral Knovs tudi podpreti usmeritve in obvezna navodila ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa za izvajanje policijskih nalog pri odkrivanju in preiskovanju zahtevanih kaznivih dejanj, zlasti s področja gospodarstva, korupcije in organiziranega kriminala, ki jih opravlja Nacionalni preiskovalni urad. Poslanci koalicije pa so želeli tudi, da Knovs pozove ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, da zagotovi ustrezne pogoje za zakonito delovanje Nacionalnega preiskovalnega urada.

Obenem so želeli še, naj Knovs pozove njegovega predsednika Nemca, "da preneha z zlorabljanjem Knovsa v politične namene".

Bah Žibertova ob tem sklepa, da sklepov Nemec ni želel dati na glasovanje, ker je ni želel, da bi bili sprejeti. "To zelo otežuje naše delo," je dodala.

Nemcu so očitali tudi, da je članom Knovsa predstavil le eno pravno mnenje od mnogih, ki naj bi jih pridobil. O pridobitvi pravnih mnenj pa se ni posvetoval s člani Knovsa in jih je zaprosil sam.

Zmotilo jih je tudi, da Nemec "velikokrat raje kot da o zadevah obvešča člane Knovsa, to počne na družbenih omrežjih". To se jim zdi nedopustno, ker gre za občutljive zadeve, je še dejala poslanka SDS.

Obregnila se je tudi ob dejstvo, da je bila seja predstavljena na en dan pred interpelacijo ministra Hojsa, kar po njenih besedah "nakazuje, da gre za politično potezo". (STA)

Danes so sicer na komisiji predlagali tudi določene ugotovitve in sklepe, a so odločanje o njih prenesli na naslednjo sejo, ker so jih dali prej v proučitev parlamentarni zakonodajno-pravni službi, da se opredeli, ali so v skladu s pristojnostmi Knovsa. S tem, ko so dali dokumente javno na vpogled, pa bo moč dan pred interpelacijo "razpolagati z ugotovitvami, ki so strokovne, pravne narave", pravi Nemec.

Nemec je sicer izpostavil tudi Hojsovo navedbo, da so primeri, za katere je zahteval revizijo, zaključeni. Zato bodo v petek na interpelaciji iskali tudi odgovore, od kod mu podatek o tem, da so zaključene narave, še piše STA.

Sicer pa je predsednik Knovsa še pojasnil, da so glede ministrovega obiska Operativno-komunikacijskega centra v času protestov in morebitnega usmerjanja dela policije v času protestov prosili za vpogled v magnetogram, a so jim z GPU odgovorili, da magnetograma o tem ni.

Komisija sicer od policije pričakuje še nekatere odgovore. Želijo si tudi možnosti primerjave, koliko takšnih usmeritev je še bilo oziroma ali je minister ravnal enako tudi v drugih primerih, navaja STA.

Hojs okrcal Nemca

Hojs pa je v današnji izjavi novinarjem na vprašanje, kaj se je dogajalo na današnji seji Knovsa, dejal, da "nič posebnega". Nemca pa je okrcal, češ da mora najprej na policijo pravilno nasloviti zahtevo po določenih papirjih. "Vse, kar zahteva prek Knovsa, bi lahko kot poslanec dobil že pred meseci," je dejal Hojs po poročanju STA.

Ne spreglejte