Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 3. 2024,
22.14

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

Natisni članek

vlada protest kmetje

Nedelja, 17. 3. 2024, 22.14

1 mesec, 1 teden

Kmetje odpovedali protest, zdaj čakajo na vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33
Kmetje protestirajo v Celju proti suhim zadrževalnikom | Vladi so kmetje dali en mesec, da obljube tudi izpolni. | Foto STA

Vladi so kmetje dali en mesec, da obljube tudi izpolni.

Foto: STA

Predstavniki kmetov, ki so zaradi prepočasnega napredka pri pogajanjih z vlado za torek napovedali protest, so se po poročanju portala N1 odločili, da protest odpovedo. Kmetijska ministrica Mateja Čalušić jim je namreč v petek na mizo dala nekaj predlogov in obljub, zdaj pa bodo počakali, ali bo vladna stran svoje obljube tudi uresničila. 

Da protesta, ki so ga za torek tudi v Ljubljani napovedovali kmetje, ne bo, je za N1 potrdil predstavnik Združenja hribovskih in gorskih kmetij Janez Beja, ki je dejal, da so se o tem dogovorili na svetu kmetijsko gozdarske zbornice. Zdaj je na potezi vlada, pravi Beja. "Če ne bo uresničila petkovih obljub, bo protest slej kot prej," je za N1 povedal Beja.

Mateja Čalušić
Novice Odločitev glede shoda še ni dokončna: Priprave tečejo naprej

Kot je poročal portal N1, naj bi vlada kmetom obljubila, da jih bo pri postavljanju suhih zadrževalnikov, zaradi katerih so bili kmetje iz Savinjske doline že na cestah, bolj upoštevala. Prav tako so kmetom obljubili, da bo material, ki ga naplavi voda med poplavami, z njihovih njiv odstranila država ali jim, če to ne bo šlo, za "pospravljanje" po poplavah povrnila stroške.

Vlada naj bi bila odprta tudi do izvzetja plačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost, kar naj bi uredili v zakonu o dohodnini.

kmetje, protest
Novice Kmetje uresničili svoje napovedi: protest bo 19. marca

Kar zadeva odstrel volkov, naj bi rešitve iskali v smeri uravnavanja populacije na podoben način, kot to poteka pri medvedih. Nejasno po poročanju N1 ostaja vprašanje plačila pristojbin za gozdne ceste. "Na tej točki nam niso ponudili nič. Zato bomo na zbornici verjetno sedli s pravniki in pogledali, kaj se da. Ustavno sodišče je namreč reklo, da dokler ne bo nepremičninskega davka, se 14,7-odsotna stopnja ne more spreminjati," je povedal Beja, ki je dodal, da rezultate vladnih obljub pričakujejo najkasneje v mesecu dni.

Protest kmetje
Novice Slovenski kmetje napovedali protest
Ne spreglejte