Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2024,
16.52

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

protest kmetje kmetijstvo

Torek, 27. 2. 2024, 16.52

1 mesec, 3 tedne

Slovenski kmetje napovedali protest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Protest kmetje | Predstavniki kmetijskih organizacij zahtevajo takojšnje izvzetje OMD plačil iz obdavčitve. | Foto Aljaž P. Kunej

Predstavniki kmetijskih organizacij zahtevajo takojšnje izvzetje OMD plačil iz obdavčitve.

Foto: Aljaž P. Kunej

Kmetijske organizacije napovedujejo organizacijo protesta, potem ko na današnjih pogajanjih s kmetijsko ministrico Matejo Čalušić in državno sekretarko na ministrstvu za finance Katjo Božič niso prejele konkretnega zagotovila glede obdavčitve OMD plačil. Predstavniki kmetijskih organizacij namreč zahtevajo takojšnje izvzetje plačil iz obdavčitve.

"Na današnjem sestanku ni bilo zagotovljenih nobenih konkretnih ukrepov, zato kmetijske organizacije napovedujejo stopnjevanje pritiska, in sicer z organizacijo protestnih aktivnosti," so v sporočilu za javnost zapisale organizacije Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Zveza kmetic Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine in Združenje hribovskih in gorskih kmetov Slovenije. Podrobnosti o protestu bodo, kot so navedle, sporočile v prihodnje.

Predlagali oblikovanje medresorske delovne skupine 

Na današnjem sestanku je državna sekretarka na ministrstvu za finance Katja Božič pojasnila, da so na ministrstvu pripravljeni razmišljati o spremembah glede izvzetja obdavčitev izplačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost (OMD plačila), vendar so za to potrebni dodatni pogovori, so navedli.

Na sestanku je bilo predlagano oblikovanje medresorske delovne skupine, ki bo vključevala tudi predstavnike kmetijskih organizacij. Ta bi do konca aprila letos pripravila analizo metodologije za določanje katastrskega dohodka in OMD plačil. Na podlagi ugotovitev delovne skupine bi po potrebi oblikovali ukrepe v smeri pravičnejšega upoštevanja težjih predelovalnih pogojev pri določitvi katastrskega dohodka in OMD plačil ter morebitni razmislek o spremembi obstoječe davčne obravnave OMD plačil.

Tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se je, kot navajajo, strinjala, da je treba sredstva razdeljevati tarčno, ne pa razpršeno, zaradi česar je potrebna medresorska delovna skupina, ki bi pripravila strokovne argumente za morebitne ukrepe.

Predstavniki kmetijskih organizacij so zapisali, da ne nasprotujejo ustanovitvi delovne skupine, vendar to ne spremeni njihove zahteve po takojšnjem izvzetju OMD plačil iz obdavčitve. Kmetije na območjih OMD (45 tisoč kmetij, od tega deset tisoč mladih kmetij in 338 tisoč hektarjev kmetijskih zemljišč) imajo, kot poudarjajo, izjemno težke pridelovalne pogoje in izredno visoke stroške, ki jih izračun katastrskega dohodka ne vključuje. "V prvi vrsti opravljajo okoljsko funkcijo in si s temi plačili pokrivajo samo del stroškov," so še navedle kmetijske organizacije.

Protesti kmetov v Varšavi
Novice Na tisoče kmetov v Varšavi protestiralo proti politiki EU
s
Novice Na bruseljskih ulicah traktorji, blato, pnevmatike in ogenj #video
Ne spreglejte